Στην ολοκλήρωση ορισμένων υπουργικών αποφάσεων και εγκυκλίων παραπέμπουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου και της τρόικας αναφορικά με το ποιες είναι οι εναπομείνασες προαπαιτούμενες ενέργειες (prior actions) που θα πρέπει να αναλάβει η κυβέρνηση μέχρι να εκταμιευθεί η επόμενη δόση. «Η κυβέρνηση εργάζεται πάνω σε αυτά τα θέματα και υπάρχει πρόοδος», σημειώνουν στελέχη της τρόικας στην «Κ».

Πάντως, αυτά που πρέπει να γίνουν δεν είναι ήσσονος σημασίας, καθώς μία από τις αποφάσεις που εκκρεμούσαν ήταν αυτή που εξέδωσε την Τρίτη το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει ο θεσμός της διαθεσιμότητας. Αλλωστε, μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να έχουν ενταχθεί σε αυτό το καθεστώς 2.000 υπάλληλοι.

Ανοιχτά ζητήματα

Στα ανοιχτά ζητήματα βρίσκεται επίσης και ο τρόπος με τον οποίο θα λειτουργήσει ο ενισχυμένος μηχανισμός εποπτείας της εφαρμογής του Μνημονίου. Πέραν αυτών όμως, στο προσχέδιο του νέου Μνημονίου περιλαμβάνονται 15 βασικές δράσεις τις οποίες θα πρέπει να ολοκληρώσει η κυβέρνηση εντός του Νοεμβρίου, παρά το γεγονός ότι θα αναφέρονται ως prior actions. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου θα πρέπει να έχει:

1. Μεταφέρει 40 ακίνητα στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ).

2. Ανακοινώσει τα στάδια αλλαγής του φορολογικού συστήματος και να έχει λάβει την έγκριση της τρόικας.

3. Δημοσιεύσει το πρόγραμμα αποπληρωμής των χρεών του Δημοσίου προς προμηθευτές και των επιστροφών φόρων.

4. Μεταθέσει 30 υπαλλήλους στον ΕΟΠΥΥ για να απασχολούνται με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του.

5. Ενισχύσει την εποπτεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, με την παροχή «βέτο» στο υπουργείο Οικονομικών για δαπάνες άλλων υπουργείων.

6. Ολοκληρώσει σχέδια διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού σε δύο υπουργεία (Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Περιβάλλοντος).

7. Ορίσει συντονιστή, ο οποίος θα επιβλέπει τον συντονισμό των υπουργείων.

8. Καταστήσει πλήρως λειτουργική τη μοναδική αρχή δημόσιων προμηθειών.

9. Δημιουργήσει σχέδιο για την ανάπτυξη Κέντρου Διαχείρισης Αγορών στο Δημόσιο.

10. Ανανεώσει το ισχύον πλάνο για την ηλεκτρονική πλατφόρμα προμηθειών.

11. Καταρτίσει προσχέδιο για την απελευθέρωση επαγγελμάτων που ελέγχονται από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (πωλητές όπλων, κατασκευαστές πυροτεχνημάτων, ιδιωτικές εταιρείες παροχής υπηρεσιών ασφάλειας, υπηρεσίες σε λιμάνια και μαρίνες κ.λπ.), των συντηρητών και πωλητών έργων τέχνης, επαγγελμάτων που υπάγονται στο υπουργείο Υγείας, καθώς και των πωλητών πετρελαίου, μηχανικών και τεχνικών ανατινάξεων και πωλητών φυσικού αερίου.

12. Αποσυνδέσει τις κατώτατες αμοιβές των δικηγόρων, με Προεδρικό Διάταγμα, με την παρουσία τους σε αίθουσες δικαστηρίων.

13. Προωθήσει νομοθεσία για τα επαγγελματικά προσόντα.

14. Υποβάλει σχέδιο για την αναδιάρθρωση της ΔΕΗ που θα περιλαμβάνει αποεπένδυση σε λιγνίτες και υδροηλεκτρικά και διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ.

15. Διαχωρίσει το σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου.

 

skai.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook