«Τα κράτη – μέλη λαμβάνουν πληροφορίες και εναπόκειται στα κράτη – μέλη να αποφασίσουν πώς θα αντιμετωπίσουν αυτές τις πληροφορίες, πώς θα τις διαχειριστούν, πώς θα τις επεξεργαστούν και πώς θα εφαρμόσουν την εθνική τους νομοθεσία με σωστό τρόπο. Το θέμα αυτό είναι εσωτερικό».

Αυτό απάντησε ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιος για θέματα φορολογίας και καταπολέμησης της απάτης, κ. Σεμέτα, σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή, για τη «νομιμότητα της επεξεργασίας» της λίστας Λαγκάρντ, αλλά και της νέας λίστας της τράπεζας HSBC, με 97 Έλληνες καταθέτες στο φορολογικό παράδεισο των νησιών Τζέρσεϊ.

Στην ερώτησή του προς τον κ. Σεμέτα, ο κ. Χουντής αναφέρθηκε στο δημοσίευμα της Daily Telegraph για τους «offshore» λογαριασμούς και, συνεχίζοντας με αναφορά στη «λίστα Φαλτσιάνι» (γνωστή ως λίστα Λαγκάρντ στην Ελλάδα), ρώτησε: «Μπορούν να διαβιβασθούν νομίμως μεταξύ των κρατών – μελών της ΕΕ, στα πλαίσια των συμφωνιών ανταλλαγής πληροφοριών και εάν μετά τη διαβίβαση αυτών των πληροφοριών, τα κράτη – μέλη μπορούν νομίμως να επεξεργάζονται τις πληροφορίες που έχουν στα χέρια τους».

Η απάντηση του κ. Σεμέτα, κατά λέξη, ήταν η ακόλουθη:

«Στην ερώτηση του κυρίου Χουντή, για τη λίστα Λαγκάρντ. Κι εδώ θα ήθελα να είμαι σαφής. Το θέμα αυτό είναι εσωτερικό, είναι θέμα των Κρατών Μελών. Τα Κράτη Μέλη λαμβάνουν πληροφορίες και εναπόκειται στα Κράτη Μέλη να αποφασίσουν πως θα αντιμετωπίσουν αυτές τις πληροφορίες, πως θα τις διαχειριστούν, πως θα τις επεξεργαστούν και πως θα εφαρμόσουν την εθνική τους νομοθεσία με σωστό τρόπο.

Και δεν θα πρέπει φυσικά να εφαρμόζουν την εθνική τους νομοθεσία κατά παράβαση των κοινοτικών διατάξεων. Αν διαπιστωθεί τέτοια παράβαση θα επέμβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αλλά, στο μεταξύ, έχουν τη διακριτική ευχέρεια τα Κράτη Μέλη, από τη στιγμή που εθνικά είναι νομότυπες οι παρεμβάσεις των Κρατών Μελών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν πρόκειται να επέμβει».

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook