Ο διοικητής του στρατιωτικού σκέλους της Χαμάς Αχμέντ Αλ-Τζααμπάρι σκοτώθηκε όταν το όχημα στο οποίο επέβαινε στη Γάζα επλήγη από επιδρομή αεροσκάφους της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας, όπως επιβεβαίωσαν τόσο η Χαμάς όσο και το Ισραήλ, πυροδοτώντας φόβους για κλιμάκωση της βίας. Ισραηλινές πηγές αναφέρουν ότι ο ίδιος επόπτευε προσωπικά τρομοκρατικές επιθέσεις στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του στρατιωτικού σκέλους της Χαμάς, η επιδρομή \”άνοιξε τις πύλες της κολάσεως\”. Ανταποκριτές στην πόλη της Γάζας ανέφεραν ότι ακούγονταν βομβαρδισμοί και πυρά.

Σχεδόν ταυτόχρονα η πολεμική αεροπορία του Ισραήλ έπληξε στόχους στη Γάζα. Όπως μεταδίδεται από τα διεθνή Μέσα, οι Ισραηλινοί έδωσαν εντολή για τη μετακίνηση μεραρχιών κοντά στα σύνορα με τη Γάζα, κίνηση που παραπέμπει σε προετοιμασία χερσαίας εισβολής.

Παράλληλα, έρχονται και τα πρώτα απειλητικά μηνύματα από τη Χαμάς, σύμφωνα με τα οποία η οργάνωση θα εκδικηθεί τον θάνατο του ανώτατου αξιωματούχου της, ενώ αναφέρεται ότι οι ταξιαρχίες Ιζ Αλ Ντιν Αλ Κασάμ έχουν ιεραρχία και σύντομα θα έχουν νέο αρχηγό.

Να σημειωθεί ότι ήδη η κυβέρνηση της Αιγύπτου κάλεσε τον πρέσβη της στο Ισραήλ να φύγει άμεσα από τη χώρα. Φόβοι εκφράζονται και για διπλωματικό επεισόδιο.

Λίγη ώρα μετά τις πρώτες επιθέσεις αναφέρθηκαν 7 νεκροί, ανάμεσα τους και 2 παιδιά.

Επίσημη ανακοίνωση από τον ισραηλινό στρατό

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι η \”εξόντωση\”, σε αεροπορική επιδρομή, του επικεφαλής των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Χαμάς, Άχμεντ αλ Τζααμπάρι, συνιστά την έναρξη μιας στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον των ένοπλων οργανώσεων στη Λωρίδα της Γάζας.

Μέσω του λογαριασμού του στο Twitter ο στρατός δηλώνει έτοιμος να εξαπολύσει και χερσαία επίθεση στη Γάζα \”εφόσον χρειαστεί\”. \”Όλες οι πιθανότητες είναι στο τραπέζι. Εάν χρειαστεί, ο στρατός είναι έτοιμος να ξεκινήσει χερσαία επιχείρηση\”, σημειώνεται στο κείμενο αυτό.

Αναφερόμενος στις αεροπορικές επιδρομές, ένας εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε νωρίτερα ότι \”μετά την εκτόξευση ρουκετών, τις τελευταίες ημέρες, εναντίον του Ισραήλ, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου αποφάσισε να εγκρίνει μια επιχείρηση εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων στη Γάζα\”, δηλαδή της Χαμάς, του Ισλαμικού Τζιχάντ και άλλων οργανώσεων.

Μάρτυρες που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ανέφεραν ότι η ισραηλινή πολεμική αεροπορία πραγματοποίησε έξι ή επτά επιδρομές σε όλη την περιοχή. Σύμφωνα με άλλες πηγές, δεκάδες άρματα έχουν προωθηθεί κοντά στο φράχτη ασφαλείας που χωρίζει τα Παλαιστινιακά Εδάφη από το Ισραήλ.

Σε ανακοίνωσή του ο στρατός υποστηρίζει ότι έπληξε σημεία από τα οποία εκτοξεύονταν πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς εναντίον του ισραηλινού εδάφους. Ένας εκπρόσωπος του στρατού είπε ότι στόχος ήταν οι τοποθεσίες απ΄ όπου εκτοξεύονται ρουκέτες βεληνεκούς άνω των 40 χιλιομέτρων και υποστήριξε ότι η πολεμική αεροπορία κατάφερε \”σημαντικό πλήγμα\” στις αποθήκες πυρομαχικών της Χαμάς και άλλων ενόπλων οργανώσεων στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο ταξίαρχος Γιοάβ Μορντεχάι, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι Channel 2, προέβλεψε ότι η σημερινή επιχείρηση ενδέχεται να προκαλέσει μια \”απάντηση\” εκ μέρους των Παλαιστινίων, με εκτοξεύσεις ρουκετών, γεγονός που μπορεί να σημαίνει ότι οι συγκρούσεις θα διαρκέσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

\”Οι ημέρες που έρχονται, κατά την εκτίμησή μου, θα είναι μακρές\”, τόνισε, καλώντας τους Ισραηλινούς να είναι προετοιμασμένοι για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η εκπρόσωπος των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων, Αβιτάλ Λεΐμποβιτς, η οποία μάλιστα ανέφερε ότι η επιχείρηση είναι η έναρξη της καταδίωξης ενόπλων ομάδων στη Γάζα, μετά το μπαράζ των πυραυλικών επιθέσεων τις τελευταίες εβδομάδες εναντίον του Ισραήλ.

Από την Ουάσινγκτον, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί \”στενά\” τις εξελίξεις στη Γάζα και εξέφρασε την \”αλληλεγγύη του\” στο Ισραήλ το οποίο \”έχει το δικαίωμα να αμύνεται απέναντι στην τρομοκρατία\”, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο αντισυνταγματάρχης Στίβεν Γουόρεν.

Ένας άλλος υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας επισήμανε ότι οι ΗΠΑ \”σέβονται το δικαίωμα του Ισραήλ στη νόμιμη άμυνα\”.

Νωρίτερα σήμερα ο Τομ Ντόνιλον, ο σύμβουλος του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για θέματα εθνικής ασφάλειας, είχε συνομιλίες στο Λευκό Οίκο με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γιάκοβ Άμιντρορ, την ώρα που οι ισραηλινές αρχές αναφέρονταν στην πιθανότητα στρατιωτικής επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας.

news247.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook