Με εκδηλώσεις που ξεκίνησαν την 1η Νοεμβρίου από τη Βέροια συνεχίσθηκαν στη Χαλκιδική, στη Θεσσαλονίκη και ολοκληρώθηκαν την 11η Νοεμβρίου στη Φλώρινα, η Μακεδονία τίμησε τον Ελευθέριο Βενιζέλο, τον Πρωθυπουργό της νίκης των Βαλκανικών Πολέμων.

Με ομιλίες, εκθέσεις, κινηματογραφικές προβολές, ηχητικά ντοκουμέντα αναδείχθηκε η αποφασιστική συμβολή του Ελευθερίου Βενιζέλου στην απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και γενικότερα της Μακεδονίας πριν από 100 χρόνια.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσίασε η εκδήλωση που έγινε την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012, στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης (ΛΑΦΘ), όπου η Σχολή Διοικήσεως και Επιτελών (ΣΔΙΕΠ), το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» και το Παράρτημα του Ιδρύματος συνδιοργάνωσαν Ημερίδα με θέμα «Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και οι Βαλκανικοί Πόλεμοι». Την Ημερίδα παρακολούθησαν εκπρόσωποι των πολιτικών, εκκλησιαστικών και στρατιωτικών αρχών, εν ενεργεία και εν αποστρατεία Αξιωματικοί, Αξιωματικοί σπουδαστές της ΑΔΙΣΠΟ και της ΣΔΙΕΠ, μαθητές της ΣΣΑΣ καθώς και φοιτητές του ΑΠΘ.

Γεμάτη συμβολισμό ήταν και η εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων της προτομής του Ελευθερίου Βενιζέλου στην ακριτική πόλη της Φλώρινας, η οποία πραγματοποιήθηκε από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», την Ένωση Κρητών Φλώρινας, το Δήμο Φλώρινας και την υποστήριξη των Περιφερειών Κρήτης Δ. Μακεδονίας. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Δήμαρχος Ρεθύμνου Γ. Μαρινάκης, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν οι οργανωτές, καθώς και ο Πρόεδρος των Κρητών Γ. Ζερβομανωλάκης, ο οποίος πρωτοστάτησε στην κατασκευή της προτομής, με τη συμπαράσταση του Ιδρύματος και των παραπάνω φορέων.

Μέχρι τέλους του έτους το Ίδρυμα θα πραγματοποιήσει και άλλες εκδηλώσεις στη Μακεδονία και στην Αθήνα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook