Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές συμμετείχαν στην αποψινή μαζική κινητοποίηση στη Μαδρίτη, που επιστέγασε τη σημερινή γενική απεργία εναντίον της πολιτικής αυστηρής λιτότητας που επιβάλλει η δεξιά κυβέρνηση, τις δημοσιονομικές περικοπές στην υγεία και την παιδεία και την αύξηση του ΦΠΑ.

Οι διαδηλωτές εκλήθησαν να διαμαρτυρηθούν από τα εργατικά συνδικάτα στα πλαίσια της πανευρωπαϊκής ημέρας κινητοποιήσεων, συσπειρωμένοι υπό το σύνθημα «μας στερούν το μέλλον μας, υπάρχουν ένοχοι, υπάρχουν και λύσεις».

Κάτω από το κεντρικό αυτό σύνθημα, στην κεφαλή της πορείας βρέθηκαν οι γ.γ. των κυριοτέρων εργατικών ενώσεων της UGT Κάνδιδο Μέντεθ, της CCOO Ιγνάθιο Φερνάντεθ Τόσο και άλλα μέλη των «κοινωνικών ομάδων».

Μέσα σε ήρεμο κλίμα, άτομα κάθε ηλικίας, περιλαμβανομένων και παιδιών και ηλικιωμένων, συμμετέχουν στην πορεία, που έχει καταλάβει ολόκληρη τη μία κατεύθυνση της λεωφόρου του Πασέο ντελ Πράδο και ενός τμήματος και της άλλης κατεύθυνσης, κρατώντας επιγραφές με συνθήματα κατά των περικοπών και σημαίες των δύο συνδικάτων.
Μία ομάδα φοιτητών έχει σηκώσει μία επιγραφή κατά των περικοπών στην παιδεία και αξιώνει την παραίτηση του υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού Χοσέ Ιγνάθιο Βερτ, ενώ μία ομάδα εργατών με άσπρες μπλούζες γιατρών του νοσοκομείου του Μόστολες φωνάζει «ψηλά τα χέρια, ληστεία».

Μολονότι στο Πασέο ντελ Πράδο κάποια καταστήματα παρέμεναν ανοικτά, οι διαδηλωτές ανάγκασαν άλλους καταστηματάρχες στην αρχή της λεωφόρου, στην Ατότσα, να κατεβάσουν τα ρολά–όπως της γνωστής αλυσίδας σάντουιτς 100 Montaditos–και σημειώθηκαν ορισμένες λεκτικές αψιμαχίες έως ότου επιτευχθεί να κλείσουν τα φώτα τους.

Στο ενδιάμεσο της πορείας τους, οι διαδηλωτές πρόκειται να ενωθούν με όσους συμμετέχουν στην έτερη κινητοποίηση του κινήματος των \’Αγανακτισμένων\’ και των συναφών κοινωνικών ομάδων, οι οποίες δηλώνουν αποφασισμένες να περάσουν τη νύκτα έξω από το Παλάθιο ντε λος Ντιπουτάδος (Κοινοβούλιο) στην οδό Χερόνιμο.

Η πλατεία Θιβέλες από σήμερα το πρωΐ είναι αποκλεισμένη με αστυνομικούς φραγμούς, και σε άλλες κινητοποιήσεις το πρωΐ σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας και διαδηλωτών.

Στην Πορτογαλία, όπου τα συνδικάτα επίσης είχαν κηρύξει 24ωρη γενική απεργία, πολλές χιλιάδες κόσμου βγήκε στους δρόμους για να καταγγείλει τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση.

«Ιδιωτικοποίησαν το νερό, εθνικοποιούν την πείνα», «Έξω η κυβέρνηση, τέλος η λιτότητα», «Κάτω η κυβέρνηση, προδότης του έθνους», μπορούσε να διαβάσει κανείς στις επιγραφές που κρατούσε το πλήθος που συμμετείχε στην ογκώδη διαδήλωση που είχε οργανωθεί στη Λισαβόνα μετά το κάλεσμα της μεγαλύτερης εργατικής ένωσης CGTP.

Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν έξω από το Κοινοβούλιο, όταν ορισμένοι διαδηλωτές ανέτρεψαν τα οδοφράγματα της αστυνομίας και εξακόντισαν πέτρες και σκουπίδια κατά των αστυνομικών, που απάντησαν με κτυπήματα από γκλομπ.

«Αυτή η απεργία είναι από τις μεγαλύτερες που έχουν πραγματοποιηθεί στην Πορτογαλία. Είναι η γενική απεργία της αγανάκτησης», δήλωσε ο γγ της CGTP Αρμένιου Κάρλους.

Μέλη του κινήματος των \’Αγανακτισμένων\’, εποχικοί εργάτες και λιμενεργάτες, που πραγματοποιούν απεργία από τριών εβδομάδων, συμμετείχαν επίσης στην διαδήλωση, που κατέληξε έξω από το Κοινοβούλιο. Πολλοί λιμενεργάτες διατράνωσαν την απόγνωσή τους και έριξαν βαρελότα, προκαλώντας την αντίδραση της αστυνομίας.

«Ισπανία, Ελλάδα, και Πορτογαλία, διεθνής είναι αυτή η απεργία», «Η τρόικα δεν διατάσσει εδώ», «Έξω η πείνα, η μιζέρια και το ΔΝΤ», «Δικοί μας είναι οι δρόμοι, όχι το χρέος», εξακολουθούσαν και φώναζαν οι διαδηλωτές.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης σε περίπου 40 πόλεις της χώρας, ιδίως στο Πόρτο, τη μεγάλη πόλη του βορρά, όπου βγήκαν στον δρόμο περίπου 2.000 άνθρωποι.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook