Σε αναβρασμό βρίσκονται Δήμοι και εργαζόμενοι στην αυτοδιοίκηση για την μη εφαρμογή του νόμου περί «κινητικότητας» των υπαλλήλων με σημείο αιχμής το θέμα της «διαθεσιμότητας» των υπαλλήλων στην αυτοδιοίκηση.

Και ενώ οι εργαζόμενοι πιέζουν τις δημοτικές αρχές να μην σταλούν στο υπουργείο οι κατάλογοι με τους υπαλλήλους που είναι προς διαθεσιμότητα, αλλά και οι δήμαρχοι να μην υπογράψουν τις σχετικές διαπιστωτικές πράξεις, σύμφωνα με την σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, δεν είναι αναγκαία η υπογραφή του Δημάρχου για να τεθούν σε καθεστώς απόλυσης ή διαθεσιμότητας οι υπάλληλοι, καθώς αυτό γίνεται ΑΥΤΟΔΙΚΑΙΑ με την δημοσίευση του Νόμου στο ΦΕΚ.

Επίσης και η αποστολή των καταλόγων από τα τμήματα προσωπικού μπορεί να παρακαμφθεί με την αξιοποίηση των σχετικών στοιχείων που υπάρχουν στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης βάση της τελευταίας απογραφής των δημοσίων υπαλλήλων.

Δείτε εδώ ολόκληρη την εγκύκλιο

Μάλιστα, σημερινό δημοσίευμα στην aftodioikisi.gr αποκαλύπτει πως υπήρξε και σχετική συνάντηση του Υπουργού κ.Μανιτάκη με μέλη του ΔΣ της ΚΕΔΕ.

«Σε συμφωνία να μην εμπλακούν οι δήμαρχοι στην υπόθεση «απολύσεις στους δήμους» φαίνεται ότι κατέληξαν κατά τη διάρκεια (μη ανακοινωθείσας) συνάντησης την περασμένη Δευτέρα το μεσημέρι ο υπουργός Διοικητικής ΜεταρρύθμισηςΑντώνης Μανιτάκης και μέλη του δ.σ. της ΚΕΔΕ. Στη συνάντηση, η οποία δεν δημοσιοποιήθηκε, προκειμένου, σύμφωνα με πηγές της ΚΕΔΕ, «να αποφευχθούν πιθανές κινητοποιήσεις ή και καταλήψεις από την ΠΟΕ - ΟΤΑ», ο υπουργός ανακοίνωσε στους δημάρχους ότι με την εγκύκλιο που θα εξέδιδε την επομένη δεν ετίθετο ως προϋπόθεση για τη διαθεσιμότητα η έκδοση διαπιστωτικής πράξης (την οποία θα έπρεπε να υπογράψουν και οι ίδιοι οι δήμαρχοι ή τουλάχιστον κατ' εντολή τους οι διευθυντές προσωπικού) αλλά αυτή θα επερχόταν αυτοδικαίως με τη δημοσίευση του νόμου, όπως και, τελικώς, έγινε.

Άλλωστε, όπως τονίσθηκε και στη συνάντηση, από τη στιγμή που τα γραφεία προσωπικού βρίσκονται υπό κατάληψη, τέτοιες διαπιστωτικές πράξεις δεν μπορούν να εκδοθούν.

Το «βάρος» στο υπουργείο

Μ' αυτό τον τρόπο στην ουσία παρακάμπτονται οι υπηρεσίες των δήμων, άρα και οι ίδιοι οι αιρετοί από τη διαδικασία της διαθεσιμότητας - απολύσεων και το «βάρος» το σηκώνει το ίδιο το υπουργείο.

Δηλαδή, διευκολύνονται τόσο οι ίδιοι οι δήμαρχοι, οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαν να στείλουν τέτοια λίστα όσο και το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης που θα εκδόσει τις δικές του λίστες που ούτως ή άλλως κατέχει μέσω της απογραφής.

Άλλωστε, στη συζήτηση στην οποία συμμετείχαν εκτός από τον ίδιο τον υπουργό ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δ. Στεφάνου και από την ΚΕΔΕ ο πρόεδρος Κ. Ασκούνης, ο γραμματέας Α. Κοιμήσης και ο επικεφαλής της ΝΔ στην Κεντρική Ένωση Δήμων, Κ. Τζανακούλης, οι δήμαρχοι κατέστησαν σαφές ότι η απόφαση τους είναι να μην δοθούν στοιχεία από τους ίδιους τους δήμους. «Αλλά και να θέλαμε δεν θα μπορούσαμε, καθώς δήμοι και γραφεία προσωπικού τελούν υπό κατάληψη», φαίνεται να ειπώθηκε κάποια στιγμή στη συνάντηση. Παράλληλα τονίσθηκε ότι «το υπουργείο έχει τα στοιχεία με βάση την απογραφή και άρα μπορεί να προχωρήσει μόνο του».

Κενές θέσεις εντός νομού

Επιπλέον, στη συνάντηση έγινε προσπάθεια να βρεθούν οι κενές θέσεις στο Δημόσιο (εφορίες, σχολεία, νοσοκομεία κλπ) εντός των χωρικών ορίων του δήμου ή του νομού, προκειμένου να μετακινηθούν εκεί οι υπάλληλοι που μπαίνουν σε διαθεσιμότητα.»