Την ερχόμενη Δευτέρα ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπάρακ Ομπάμα, θα επισκεφθεί για πρώτη φορά τη Μιανμάρ. Μάλιστα θα είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη Αμερικανού προέδρου στη χώρα.

Με αφορμή την επίσκεψη Ομπάμα, ο πρόεδρος της χώρας, Θέιν Σέιν, θα χορηγήσει αμνηστία σε 452 κρατούμενους. Να σημειωθεί πως ο Σέιν έχει χορηγήσει πολλές φορές αμνηστία από τότε που ανέλαβε την εξουσία -τον Μάρτιο του 2011- και συνήθως αυτό συμπίπτει με σημαντικές επισκέψεις στη χώρα.

Από την άλλη η αντιπολίτευση αναφέρει πως δεν είναι ακόμη σαφές πόσοι από αυτούς είναι πολιτικοί κρατούμενοι.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είναι προγραμματισμένο να επισκεφθεί την Γιανγκόν την Δευτέρα, όπου θα συναντηθεί με τον Σέιν και την ηγέτιδα της αντιπολίτευσης, Αούνγκ Σαν Σου Κι.

Σύμφωνα με την Ένωση Αρωγής Πολιτικών Κρατουμένων της Βιρμανίας, περίπου 400 πολιτικοί κρατούμενοι βρίσκονταν σε φυλακές της χώρας πριν από τη σημερινή ανακοίνωση.

Τον Ιούλιο του 2011, η κυβέρνηση αποφυλάκισε σχεδόν 600 πολιτικούς κρατούμενους, γεγονός που σηματοδότησε σημαντική αλλαγή στην πολιτική της χώρας η οποία επιδιώκει πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις από τότε που ανήλθε στην εξουσία ο Θέιν Σέιν.

Η Μιανμάρ, γνωστή και ως Βιρμανία, τελούσε υπό στρατιωτικό καθεστώς από το 1962 ως το 2010, όταν καταδικάστηκε για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πολλές δυτικές χώρες ζητούν εδώ και καιρό την αποφυλάκιση όλων των πολιτικών κρατουμένων ως απαραίτητη προϋπόθεση για την άρση των οικονομικών κυρώσεων. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ χαλάρωσαν τις κυρώσεις φέτος.

 

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook