Στη διαβεβαίωση ότι οι διαπραγματεύσεις Ευρωζώνης και ΔΝΤ για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους δεν έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο προχώρησε την Πέμπτη ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ Ουίλιαμ Μάρεϊ από την Ουάσιγκτον, ξεκαθαρίζοντας πως το Ταμείο δεν θα αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα.

Σε ερώτηση εάν επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες ότι Ευρωζώνη και ΔΝΤ δεν έχουν καταγράψει πρόοδο και πως βρίσκονται σε αδιέξοδο, ο Μάρεϊ ξεκαθάρισε πως κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει και ανέφερε ότι η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ επισπεύδει τις επισκέψεις της σε πόλεις της ΝΑ Ασίας, για να συμμετάσχει την ερχόμενη εβδομάδα στην κρίσιμη για το ελληνικό ζήτημα συνεδρίαση του Eurogroup.

«Αυτό είναι η καλύτερη απόδειξη ότι οι διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα δεν βρίσκονται σε αδιέξοδο» τόνισε, προσθέτοντας πως το ΔΝΤ διεξάγει ενεργές διαπραγματεύσεις με τους εταίρους επί του ελληνικού θέματος και παρέχει τεχνικές συμβουλές.

Ερωτηθείς για το εάν το ΔΝΤ θα αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις σε περίπτωση αδιεξόδου, ο Μάρεϊ σημείωσε πως δεν γνωρίζει οποιαδήποτε απόφαση για αποχώρηση. «Είμαστε πλήρως δεσμευμένοι στο ελληνικό πρόγραμμα» ξεκαθάρισε.

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου επανέλαβε πως το ΔΝΤ επιδιώκει μια πραγματική λύση για την Ελλάδα και όχι μια «σύντομη» λύση και αποσαφήνισε κατηγορηματικά και επανειλημμένα πως ο στόχος για τη βιωσιμότητα του χρέους παραμένει στο 120% του ΑΕΠ το 2020.

«Είναι προς το ελληνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο συμφέρον η Ελλάδα να έχει βιώσιμο χρέος. Όλοι έχουν συμφέρον να κάνουν ότι είναι δυνατόν για να θέσουν την Ελλάδα σε βιώσιμη οικονομική κατάσταση» τόνισε ο Μάρεϊ. Ο ίδιος προσέθεσε πως υπάρχουν πολλοί τεχνικοί τρόποι για να μειωθεί το χρέος και ότι τα τελικά δεδομένα για το χρέος θα δημοσιοποιηθούν όταν ολοκληρωθεί η έκθεση βιωσιμότητας που συντάσσει η τρόικα.

«Το ΔΝΤ έκανε ότι μπορούσε από την πλευρά του και επέκτεινε τις ωριμάνσεις των ελληνικών δανείων» είπε το στέλεχος του Ταμείου ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως δεν μπορούν να χορηγηθούν δάνεια με μηδενικό επιτόκιο προς την Ελλάδα από τον Οργανισμό, καθώς πρόκειται για πλούσια χώρα και όχι μια φτωχή οικονομία.

Για τις αντιδράσεις και τις κινητοποιήσεις σε Ελλάδα, Πορτογαλία και Ισπανία είπε πως το ΔΝΤ παρακολουθεί τα γεγονότα, ωστόσο σημείωσε πως δεν πρέπει να εστιάζουμε μόνον στην λιτότητα αλλά και στις αναπτυξιακές πτυχές των προγραμμάτων που δημιουργούν ευκαιρίες για απασχόληση.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook