Διακοινοβουλευτική Συνέλευση για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την Ενεργειακή Αποδοτικότητα θα πραγματοποιηθεί στις 23 και 24 Νοεμβρίου στη Βουλή των Ελλήνων στην Αθήνα.

Το EUFORES (Ευρωπαϊκό Φόρουμ για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) διοργανώνει το ετήσιο συνέδριό του (Διακοινοβουλευτική Συνέλευση) στο οποίο συμμετέχουν βουλευτές των κοινοβουλίων όλων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάθε χρόνο. Η συζήτηση επικεντρώνεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ενεργειακή αποδοτικότητα. Φέτος, αυτή η διάσκεψη υψηλού επιπέδου πραγματοποιείται στην Ελλάδα.

«Η επιλογή της Ελλάδας ως τόπο του συνεδρίου μας δεν ήταν σύμπτωση, αλλά σαφής πρόθεση. Η σημερινή κρίση είναι μια ευκαιρία για την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση να επανεξετάσουν τη δομή του ενεργειακού τους συστήματος και να αναδιοργανώσουν τις ενεργειακές προτεραιότητές τους. Υπό το φως των πολυάριθμων πλεονεκτημάτων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ενεργειακής αποδοτικότητας, το μελλοντικό ευρωπαϊκό σύστημα ενέργειας θα πρέπει να βασίζεται πάνω σε αυτές», δήλωσε ο Claude Turmes(ευρωβουλευτής του Λουξεμβούργου, Πράσινοι / EFA), Πρόεδρος του EUFORES).

Βουλευτές απ\’ όλη την Ευρώπη θα παρακολουθήσουν το συνέδριο αυτό με στόχο να συζητήσουν ορισμένα βασικά ζητήματα και να ανταλλάξουν τις εμπειρίες τους από τις χώρες καταγωγής τους. Μερικά από τα θέματα που θα συζητηθούν είναι ο ρόλος των έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, για να σωθεί η ελληνική οικονομία, η χρηματοδότηση και η πρόσβαση σε κεφάλαια για την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, πώς να κρατηθούν οι εθνικές αγορές σε τροχιά για την επίτευξη των στόχων του 2020 και πόσο ικανοποιητικά υλοποιούνται οι πολιτικές ενεργειακής αποδοτικότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η αντιπρόεδρος του EUFORES Άννυ Ποδηματά (ευρωβουλευτής της Ελλάδας, S&D), σχολίασε αναφορικά με ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα που θα εξεταστούν κατά τη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση, την πρόσβαση σε χρηματοδότηση: «Η έλλειψη ρευστότητας και χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας υπονομεύει την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την επίτευξη των στόχων για το 2020 σε χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, όπως η Ελλάδα. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε η κρίση να δημιουργήσει μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων όσον αφορά τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Πρόθεσή μας είναι να συζητήσουμε αυτό το πρόβλημα σε βάθος στην Αθήνα και να διερευνήσουμε όλες τις επιλογές και τα διαφορετικά χρηματοδοτικά εργαλεία για τη χρηματοδότηση έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.»

«Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η ενεργειακή αποδοτικότητα μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της οικονομίας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας και θέλουμε να δείξουμε ότι αποτελούν μέρος της απάντησης στις σημερινές προκλήσεις μας. Το συνέδριο αυτό είναι μια πλατφόρμα για τα εθνικά κοινοβούλια για να μετατρέψουν τη συζήτηση σε πολιτική, που θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα σταθερό πολιτικό πλαίσιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Σε αντίθετη περίπτωση, δεν θα υπάρχει εμπιστοσύνη των επενδυτών», πρόσθεσε ο Noel Coonan (Μέλος του Ιρλανδικού Κοινοβουλίου).

Ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης δήλωσε: «Στην εποχή της συνολικής ευρωπαϊκής κρίσης με την ύφεση και την ανεργία να επηρεάζει πια όχι μόνο τον Ευρωπαϊκό Νότο αλλά το σύνολο της Ευρώπης, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η εξοικονόμηση ενέργειας μπορούν να αποτελέσουν βασικούς πυλώνες ανάπτυξης του εθνικού εισοδήματος ,μείωσης της ανεργίας και τελικά δημιουργίας αποτελεσματικών μοντέλων βιώσιμης ανάπτυξης. Το EUFORES σ’ αυτήν την κατεύθυνση αποτελεί σημαντική προσπάθεια σύνδεσης της αγοράς με τα Εθνικά Κοινοβούλια και τις Κυβερνήσεις».\”

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook