Η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ μεταβαίνει την Παρασκευή στη Μόσχα για να συναντήσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, με πολλά ανοιχτά ζητήματα να απασχολούν τις δύο χώρες.

Η συνάντηση κορυφής γίνεται με υποβάθρο την «δυσφορία» στις σχέσεις Μόσχας και Βερολίνου που έχουν προκαλέσει οι γερμανικές επικρίσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Ρωσία. Η γερμανική Βουλή, ενδεικτικά, κάλεσε την καγκελάριο να εκφράσει τις ανησυχίες για το θέμα στον Ρώσο πρόεδρο -ενώ η Μόσχα, διά του εκπροσώπου του Βλ.Πούτιν, επιτέθηκε στην «αντιρωσική ρητορική» στη Γερμανία.

Κατά τις συνομιλίες στο Κρεμλίνο, η Μέρκελ θα υποστηρίξει την ενίσχυση των δικαιωμάτων των πολιτών στη Ρωσία, ανέφερε γερμανική κυβερνητική πηγή. Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, Γκίντο Βεστερβέλε μίλησε τη Δευτέρα για ένα «κρίσιμο ανοικτό διάλογο» με τη Μόσχα.

Η ρωσο-γερμανική οικονομική συνεργασία θα είναι επίσης σημαντικό θέμα στις συζητήσεις. Η Γερμανία διαθέτει σημαντικά συμφέροντα στη Ρωσία, η οποία είναι ο κύριος εμπορικός της εταίρος και από αυτήν εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η προμήθεια του Βερολίνου σε φυσικό αέριο.

Η Γερμανία ήταν η πρώτη χώρα που επισκέφτηκε ο Πούτιν την 1η Ιουνίου, λίγο μετά την επιστροφή του στο Κρεμλίνο για τηντρίτη θητεία του ως πρόεδρος της Ρωσίας.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook