Η εποπτεία των τραπεζών είναι σύγκρουση συμφερόντων για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), υποστηρίζει μέσα από άρθρο του στη γερμανική Handelsblatt, ο πρόεδρος της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν.

«Η κοινή εποπτεία από την ΕΚΤ απειλεί με σύγκρουση συμφερόντων τον πρωταρχικό στόχο για σταθερότητα των τιμών», υπογραμμίζει ο Βάιτμαν, σημειώνοντας πως μια ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση μπορεί να λειτουργήσει ως  «μαξιλάρι» για μια σταθερή νομισματική ένωση.

«Το εάν θα πετύχει εξαρτάται κατά πολύ από το σχεδιασμό και την εφαρμογή της τραπεζικής ένωσης», επισημαίνει στο άρθρο.

Η τραπεζική ένωση, όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος της  γερμανικής κεντρικής τράπεζας δεν θα πρέπει να γίνει βιαστικά . Θα απαιτηθεί ένας μηχανισμός εκκαθάρισης και αναδιάρθρωσης τραπεζών, ο οποίος θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί πρωτίστως από τις ίδιες τις τράπεζες και εν συνεχεία με πόρους που θα προέλθουν από την φορολόγηση, σημειώνει ο Βάιτμαν.

Τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στο παρελθόν πρέπει να λυθούν από τα κράτη μέλη που ήταν υπεύθυνα όταν δημιουργήθηκαν αυτά τα προβλήματα, υποστηρίζει ο ίδιος, πιστός στην γερμανική γραμμή που θέλει ο νέος μηχανισμός τραπεζικής εποπτείας να μην είναι υπεύθυνος για χρέη ή ζημιές στις τράπεζες της Ευρώπης, προτού αυτός τεθεί σε ισχύ.

 

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook