Αινιγματικός αναφορικά με το ενδεχόμενο νέου «κουρέματος» του ελληνικού δημόσιου χρέους, με τη συμμετοχή του επίσημου τομέα της Ευρώπης, εμφανίστηκε υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Βιτόριο Γκρίλι, εκφράζοντας ωστόσο την αισιοδοξία του πως ευρωζώνη και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θα καταλήξουν σε συμφωνία για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας εντός της ερχόμενης εβδομάδας.

«Γνωρίζουμε πως υπάρχουν αρκετές επιλογές προκειμένου να βοηθήσουμε την Ελλάδα να ξεπεράσει αυτή την πολύ σημαντική πρόκληση», σχολίασε ο κ. Γκρίλι κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο πρακτορείο Bloomberg, αποφεύγοντας ουσιαστικά να ταχθεί υπέρ ή κατά ενδεχόμενης δεύτερης απομείωσης του ελληνικού χρέους.

Υπενθυμίζεται, πως το ΔΝΤ έχει προτείνει νέο «κούρεμα» ελληνικού χρέους με τη συμμετοχή του επίσημου τομέα της Ευρώπης, που περιλαμβάνει τα κράτη μέλη της ευρωζώνης και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Η ονομαστική αξία των ελληνικών ομολόγων που διακατέχονται από την Ιταλία δεν είναι γνωστή.

Στρέφοντας μάλιστα το βλέμμα στο χάσμα που έχει ανακύψει μεταξύ της Ευρώπης και του Ταμείου, με αφορμή τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο ιταλός αξιωματούχος παρέμεινε ουδέτερος, εξηγώντας πως «είμαστε συγκεντρωμένοι στο να βρούμε μία λύση μαζί με τις συστάσεις και τις συμβουλές του ΔΝΤ» και δηλώνοντας «ξεκάθαρα αισιόδοξος πως μπορούμε να έλθουμε σε μία απόφαση».

Το ενδεχόμενο «κουρέματος» έχει ήδη απορριφθεί κατηγορηματικά από τη Γερμανία και την ΕΚΤ, με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να αποσαφηνίζει πως «δεν μιλήσαμε για κουρέματα χρέους, ξέρετε την άποψή μας και δεν έχει αλλάξει, ούτε θα αλλάξει».

Παρά ταύτα, η χρηματοδοτική συνεισφορά του Ταμείου στο πρόγραμμα της Ελλάδας και ο θεσμικός ρόλος τον οποίο επιτελεί ο οργανισμός δεν μπορεί να παραμεληθεί. Ενδεικτικές ήταν άλλωστε οι δηλώσεις του επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν, ο οποίος εμφανίστηκε μεν καθησυχαστικός για την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, παραδεχόμενος όμως ότι «δεν είναι δυνατό, έστω [ως ζήτημα] αρχής, η Ευρωζώνη να δράσει χωρίς το ΔΝΤ».

 

skai.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook