Η Ύπατη Αρμοστής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι κάλεσε σήμερα να αποφευχθεί η κλιμάκωση των εχθροπραξιών στη Γάζα, καταδικάζοντας τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές καθώς και τις εκτοξεύσεις ρουκετών από τα παλαιστινιακά εδάφη.

«Οι δύο μορφές βίας σκοτώνουν πολίτες», ανέφερε ο Ρούπερτ Κόλβιλ, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας στη διάρκεια μιας συνέντευξης Tύπου.

Ο Κόλβιλ επισήμανε ότι οι δύο πλευρές έχουν υποχρέωση να προστατεύουν τους άμαχους, εξηγώντας πως η Πιλάι παρακολουθεί την κατάσταση στη Γάζα και στο νότιο Ισραήλ με «πολλή ανησυχία».

Η Πιλάι «είναι αποθαρρυμένη διότι για μια φορά ακόμη άμαχοι χάνουν τη ζωή τους, περιλαμβανομένων τριών ισραηλινών πολιτών που σκοτώθηκαν μέσα στο διαμέρισμά τους από μία από τις εκατοντάδες ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν στη διάρκεια της εβδομάδας, καθώς και πολλών παιδιών Παλαιστινιακής υπηκοότητας, περιλαμβανομένου ενός βρέφους και μιας εγκύου γυναίκας καθώς και άλλων αμάχων στη Γάζα», πρόσθεσε ο Κόλβιλ.

Αναφερόμενος στις συνεχιζόμενες εχθροπραξίες ο εκπρόσωπος είπε πως η Ύπατη Αρμοστεία «καλεί τις δύο πλευρές να αποχωρήσουν από αυτή τη σύγκρουση που γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη» και κάλεσε τα μέρη «να λάβουν σοβαρά μέτρα για να αποφευχθεί μια κλιμάκωση» των συγκρούσεων.

«Η Ύπατη Αρμοστεία, σε πολλές περιπτώσεις και χωρίς καμιά αμφισημία, έχει καταδικάσει τις εκτοξεύσεις ρουκετών στα τυφλά από τη Λωρίδα της Γάζας στο νότιο Ισραήλ, και είναι βαθιά ανήσυχη για την πρόσφατη σημαντική επιδείνωση του αριθμού των επιθέσεων με ρουκέτες και για το γεγονός ότι τώρα έχουν στόχο μια μεγάλη πόλη όπως το Τελ Αβίβ», σημείωσε ο Κόλβιλ. «Ανησυχεί επίσης για την μεγάλη αύξηση των αεροπορικών επιδρομών από τις ισραηλινές δυνάμεις στη Λωρίδα της Γάζας, που είναι ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένη, στη διάρκεια των δύο τελευταίων ημερών», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τυνησίας πρόκειται να επισκεφτεί τη Γάζα αύριο Σάββατο λαμβάνοντας μέρος σε μια αντιπροσωπεία που θα μεταβεί στον θύλακα για να εκφράσει την υποστήριξή της στη Χαμάς και να αυξήσει την αραβική πίεση στο Ισραήλ.

«Μια επίσημη υψηλόβαθμη τυνησιακή αντιπροσωπεία υπό τον υπουργό Εξωτερικών Ραφίκ Αμπντασαλέμ και τον προσωπάρχη της προεδρίας θα μεταβεί στη Γάζα αύριο επιβεβαιώνοντας την αρχική θέση της πολιτικής υποστήριξης στη Γάζα», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Τυνήσιου προέδρου Μονσέφ Μαρζούκι σε ανακοίνωσή του σήμερα.

Ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός Χισάμ Καντίλ επισκέφθηκε σήμερα τη Γάζα για να εκφράσει με τον τρόπο αυτό την υποστήριξή του στον παλαιστινιακό λαό έπειτα από δύο ημέρες επιδρομών από Ισραηλινά αεροσκάφη.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook