Με βολές πυραύλων κατά του Τελ Αβίβ αλλά και της Ιερουσαλήμ απάντησε την Παρασκευή η Χαμάς στην συνεχιζόμενη επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων κατά της Λωρίδας της Γάζας επιδιώκοντας να δείξει ότι, παρά τις δηλώσεις του ισραηλινού στρατού για πλήγματα στην υποδομή της, είναι ακόμη σε θέση να καταφέρει αποφασιστικά πλήγματα με (προφανώς ιρανικό) οπλισμό αυξημένου βεληνεκούς.

Την ίδια ώρα που η διπλωματία προσπαθεί να βρει λύσεις χωρίς θεαματικά αποτελέσματα, το Ισραήλ προετοιμάζεται και για μια χερσαία επίθεση καλώντας δεκάδες χιλιάδες εφέδρους εφέδρους και εξαπολύοντας επιθέσεις σε σημεία στρατηγικού ενδιαφέροντος στη Λωρίδα της Γάζας.

Στους 28 ανέρχονται οι νεκροί Παλαιστίνιοι που σκοτώθηκαν μετά από τρεις ημέρες επιθέσεων –μεταξύ τους και οκτώ παιδιά και μία έγκυος—και εκατοντάδες οι τραυματίες. Τρεις είναι οι νεκροί Ισραηλινοί από επίθεση με ρουκέτα την Πέμπτη.

Έστω και αν ο πύραυλος η ρουκέτα κατέπεσε χωρίς θύματα ή ζημιές μερικά χιλιόμετρα από τον στόχο που είχαν διακηρύξει οι μαχητές, το ισραηλινό Κοινοβούλιο, η κίνηση δείχνει ότι η οργάνωση που ελέγχει από το 2007 τη Λωρίδα της Γάζας δεν έχει απολέσει οριστικά την ισχύ της για πλήγματα βαθιά μέσα στο έδαφος του Ισραήλ.

Σε κάθε περίπτωση ήταν η πρώτη φορά από το 1970 που η ευρύτερη περιοχή γύρω από την Ιερουσαλήμ επλήγη από πύραυλο. Την Παρασκευή εκτοξεύτηκε και δεύτερος πύραυλος κατά του Τελ Αβίβ αλλά και πάλι κατέπεσε στη θάλασσα ή σε ακατοίκητη περιοχή σύμφωνα με άλλες πληροφορίες.

Συνολικά ως αργά το βράδυ είχαν εκτοξευτεί 97 βλήματα από τη Γάζα· από την Τετάρτη οι ρουκέτες φτάνουν τις 388 ενώ το σύστημα προστασίας Iron Dome κατέστρεψε έγκαιρα τις 99. Ωστόσο οι αναφορές των μέσων ενημέρωσης και οι αναφορές του λογαριασμού του στρατού στο Twitter είναι συχνά αντιφατικές.

Για την ώρα δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για χερσαία εισβολή, όμως οι ενδείξεις τείνουν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Οι δρόμοι προς τη Γάζα αποκλείστηκαν· η αεροπορία του Ισραήλ στόχευσε κατά 600 «τρομοκρατικών σημείων» στη Λωρίδα της Γάζας, κυρίως αποθηκευτικών χώρων και «εγκαταστάσεων υποστήριξης τρομοκρατών»· καταστράφηκε δε εν τη γεννέσει του και το πρόγραμμα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Χαμάς· καλούνται μέχρι και 75.000 εφέδρους στα όπλα από τους οποίους οι 16.000 είναι ήδη στα όπλα.

Εν μέσω βομβαρδισμών και αντεπιθέσεων, ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου Εσάμ Καντίλ επισκέφτηκε τη Λωρίδα εκφράζοντας τη θέληση της χώρας του να παρέμβει στην διαμάχη μεταξύ των δύο πλευρών (η Αίγυπτος είναι από χρόνια σταθερός μεσολαβητής και για τις δύο πλευρές) αν και μίλησε για ισραηλινή επιθετικότητα.

Η σύντομη, τρίωρη για την ακρίβεια, ανακωχή έληξε χωρίς διπλωματικό αποτέλεσμα. Παλαιστίνιοι διαπραγματευτές είπαν πάντως στο Reuters ότι η επίσκεψη ήταν η αρχή διαδικασίας για την συμφωνία μιας κατάπαυσης τους πυρός αλλά ακόμη είναι πολύ νωρίς για να πει κανένας πως θα εξελιχθούν τα πράγματα. Στην πόλη θα φτάσει το Σάββατο και ο υπουργός Εξωτερικών της Τυνησίας για την παροχή «πολιτικής προστασίας στη Γάζα».

Οι δυτικοί ηγέτες για την ώρα προσπαθούν να καλέσουν άλλους ηγέτες στην Μέση Ανατολή για να ζητήσουν να παρέμβουν ώστε να δοθεί ένα τέλος στη διαμάχη.

Επικοινωνία είχαν το απόγευμα της Παρασκευής ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν συμφωνώντας ότι η κατάσταση που εξελίσσεται «υπονομεύει την προοπτική βιώσιμης ειρήνης». Τηλεφωνική επαφή είχε και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι με τον Μοχάμεντ Μόρσι τον οποίο κάλεσε να παίξει «ενεργό ρόλο» για την επίτευξη εκεχειρίας.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν, κάλεσε τέλος και τις δύο πλευρές να «σταματήσουν αυτή την επικίνδυνη κλιμάκωση». Διπλωμάτες του Οργανισμού ανέφεραν ότι πρόκειται να επισκεφθεί το Ισραήλ και την Αίγυπτο την επόμενη εβδομάδα.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook