Στο Lanzhou της Επαρχίας Gansu της Κίνας βρίσκεται από 14-23/11/2012 ο Δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων Δρ. Κ. Χαρτζουλάκης, επικεφαλής ομάδας ερευνητών (Δρ. Ε. Στεφανουδάκη και Δρ. Γ. Κουμπούρης) του Ινστιτούτου, μετά από πρόσκληση της Ακαδημίας Επιστημών της Επαρχίας Gansu. Σκοπός της επίσκεψης είναι η παροχή τεχνικής βοήθειας στα προβλήματα που έχει η καλλιέργεια της ελιάς στην περιοχή, η ενημέρωση για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου και η προβολή ιδιαίτερα του Κρητικού ελαιολάδου.

Η καλλιέργεια της ελιάς στην Κίνα άρχισε στις αρχές της 10ετίας του 1960 και πιο συντονισμένα με την βοήθεια του FAO στο τέλος της 10ετίας του 70. Σήμερα καλλιεργούνται περίπου 250.000 στρέμματα στις επαρχίες Gansu, Sichuan καιYunnan με τις ποικιλίες Leccino και Frantoio (ιταλικές), Picual (ισπανική) και τα υβρίδια ΕΖ9 και JF6, ενώ υπάρχουν και μικρές φυτείες με την Coratina (ιταλική) Arbequina (ισπανική) και την δική μας Κορωνέϊκη.

Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες η παραγωγή των δένδρων είναι πολύ χαμηλή (μ,ο 15 κιλά καρπό) λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών που επικρατούν στα κρίσιμα στάδια για την παραγωγή της ελιάς.