Επιχειρησιακό σχέδιο διαχείρισης κρίσεων στα απορρίμματα θα συντάξει μέχρι το τέλος του χρόνου ο Σύνδεσμος ΟΤΑ Νομού Θεσσαλονίκης, με στόχο να μπορεί να επεμβαίνει όταν για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν γίνεται αποκομιδή.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου, δήμαρχος Βόλβης, Δημήτρης Γαλαμάτης, μιλώντας στην ημερίδα που διοργάνωσε ο φορέας στη Θεσσαλονίκη, εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο ο νέος περιφερειακός σχεδιασμός για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων να υπονομευτεί εν τη γενέσει του.
Τόνισε ότι ο εθνικός σχεδιασμός θα ολοκληρωθεί το 2013 και εξέφρασε φόβους ότι θα ακυρώσει όσα έχουν υλοποιηθεί ή προγραμματίζονται από τις Περιφέρειες.
Παράλληλα, όπως είπε, πολλοί δήμαρχοι, χωρίς διάθεση δόλου, αναζητούν μόνοι τους λύση στο πρόβλημα. Σύμφωνα με τον κ. Γαλαμάτη, αρκετοί αιρετοί διερευνούν την πιθανότητα να υπογράψουν συμφωνία συνεργασίας για τη διαχείριση απορριμμάτων με αξιωματούχους με τους οποίους ήρθαν σε επαφή στο πλαίσιο της ελληνογερμανικής αυτοδιοικητικής συνεργασίας.
Η γενική γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Μάρω Ευαγγελίδου, επισήμανε, από την πλευρά της, ότι η υλοποίηση του εθνικού σχεδιασμού διαχείρισης στερεών αποβλήτων είναι ευτυχής συγκυρία και θα υπάρξει αλληλοτροφοδότηση με τον περιφερειακό σχεδιασμό.
Το ποσό των 500.000 ευρώ εξοικονόμησε σε ένα χρόνο ο δήμος Θεσσαλονίκης από την αλλαγή του συστήματος ανακύκλωσης και την αύξηση των υλικών που περισυνελέγησαν.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης τόνισε ότι τον Μάιο του 2011 τα ανακυκλώσιμα υλικά έφταναν τους 300 τόνους το μήνα και μέσα σε ένα χρόνο, με την εφαρμογή του συστήματος ανακύκλωσης συσκευασιών, αυξήθηκαν σε 1.400 τόνους το μήνα. Η εξοικονόμηση προήλθε από τη μείωση των απορριμμάτων που μεταφέρονται στο ΧΥΤΑ, που συνεπάγεται λιγότερα καύσιμα και μικρότερη φθορά για τα απορριμματοφόρα.
Στόχος του δήμου Θεσσαλονίκης είναι σε 2 με 3 χρόνια τα ανακυκλώσιμα υλικά να αποτελούν το 25% των συνολικών απορριμμάτων και, σύμφωνα με τον κ. Μπουτάρη, είναι φιλόδοξος, αλλά επιτεύξιμος.
Την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι ωριμάζει η σκέψη για αναθεώρηση του περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων εξέφρασε ο δήμαρχος Θέρμης, αντιπρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας, Θεόδωρος Παπαδόπουλος.
Υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο σε ότι αφορά τη διάρθρωση του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, προκειμένου να μπορούν να συμμετάσχουν εκπρόσωποι και των 7 νομών της Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ επισήμανε την ανάγκη να γίνουν ξεκάθαρες οι αρμοδιότητες των εμπλεκόμενων φορέων.
protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook