Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση ασφαλούς άφιξης, διαμονής και αναχώρησης από την Κρήτη, για τις χώρες καταγωγής τους, χιλιάδων υπηκόων τρίτων χωρών με προέλευση την Λιβύη, καθώς και η μεταφορά των 10 νεκρών που ανασύρθηκαν από το λιμάνι της Σούδας.

Επαναπατρισμός, συνολικός αριθμός και ποιοτικά χαρακτηριστικά

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Ρεθεμνιώτικα Νέα", ο επαναπατρισμός αφορούσε συνολικά 19.205 άτομα, και έγινε ύστερα από συντονισμένες ενέργειες των Αστυνομικών και Λιμενικών αρχών με τους συναρμόδιους φορείς της Κρήτης.

Επρόκειτο για μια μεγάλη και πρωτοφανή διαδικασία που εξελίχθηκε με επιτυχία.

Οι υπήκοοι που μετακινήθηκαν προερχόταν από 30 διαφορετικές χώρες, στην πλειοψηφία τους, όμως, ήταν Κινέζοι, καθώς από τα 19.205 άτομα, τα 13.592 ήταν υπήκοοι Κίνας, ενώ πλην αυτών η χώρα μας συνέδραμε και στην μεταφορά υπηκόων από την Λιβύη προς άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Στην επιχείρηση μεταφοράς των αλλοδαπών από την Λιβύη συμμετείχαν 14 πλοία με Ελληνική σημαία ή ελληνικών συμφερόντων.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη δεχτεί συγχαρητήριες επιστολές από ξένες κυβερνήσεις για την άψογη και ομολογουμένως επιτυχημένη εμπλοκή-συνδρομή της στην ασφαλή μεταφορά των ξένων υπηκόων προς τις χώρες αυτές.

Το δυσάρεστο γεγονός στο διάστημα της επιχείρησης επαναπατρισμού ήταν αυτό που σημειώθηκε στο λιμάνι της Σούδας όταν έπεσαν στην θάλασσα από το πλοίο που τους μετέφερε 14 υπήκοοι Μπαγκλαντές, οι οποίοι δεν επιθυμούσαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους και θέλησαν να αποφύγουν την επαναπροώθησή τους στην χώρα τους με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους οι δέκα απ’ αυτούς και να αγνοούνται ακόμα τέσσερις.

Μεταφορά των δέκα νεκρών από το Μπαγκλαντές

Την Πέμπτη, εκπρόσωποι της κυβέρνησης του Μπαγκλαντές παρέλαβαν από το Νοσοκομείο Χανίων τις σορούς των δέκα νεκρών, προκειμένου να τις μεταφέρουν στην πατρίδα τους για να ταφούν.