Την πρόταση για ένα τριμελές κυβερνητικό συμβούλιο κάτω από τους πολιτικούς αρχηγούς έχει βάλει στο τραπέζι των συζητήσεων με τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά η Δημοκρατική Αριστερά.

Τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ πρότειναν στο Μέγαρο Μαξίμου τον εναλλακτικό αυτό τρόπο συνεννόησης των κομμάτων της κυβέρνησης, αλλά και των υπουργών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Μέγαρο Μαξίμου αντιμετωπίζει θετικά την πρόταση, η οποία ενδεχομένως να εφαρμοστεί πριν τον ανασχηματισμό.

Συνεργάτες του κ. Φώτη Κουβέλη θεωρούν ότι κατά την προηγούμενη περίοδο, όταν και διαμορφωνόταν το νέο πακέτο μέτρων, στις άτυπες και μυστικές συναντήσεις με τον υπουργό Επικρατείας κ. Σταμάτη, πολλά προβλήματα λύνονταν γρήγορα και αθόρυβα.

Αυτό το μοντέλο θεωρούν ότι πρέπει να λειτουργήσει θεσμικά και να συνεδριάζει καθημερινά για να επιλύει τις ενδοκυβερνητικές ή διυπουργικές κρίσεις της τρικοματικής κυβέρνησης.

Το συμβούλιο θα ελέγχει την εκτέλεση των αποφάσεων των τριών αρχηγών από τους υπουργούς και ταυτόχρονα θα  προσδιορίζει τις προαπαιτούμενες ενέργειες. Επίσης, θα έχει ρόλο σύνδεσης των τριών κομμάτων με την κυβέρνηση, ώστε να ενημερώνονται τα κομματικά επιτελεία και να αποφεύγονται οι «παρεξηγήσεις» κυρίως σε σχέση με το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης.

Στη Δημοκρατική Αριστερά αναμένουν τον ανασχηματισμό μετά την εκταμίευση της δόσης. Σε αυτή τη σύνθεση της κυβέρνησης ο κ. Φώτης Κουβέλης έχει αποφασίσει να προωθήσει κυρίως πολιτικά στελέχη, χωρίς να υπάρχει δυσαρέσκεια για κάποιον από τους υπάρχοντες υπουργούς και υφυπουργούς.

Υπάρχουν οι σκέψεις ο κ. Δημήτρης Χατζησωκράτης να αναλάβει αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών. Έχει απορριφθεί η περίπτωση να ορκιστεί υφυπουργός, αφού στη ΔΗΜΑΡ θέλουν το στέλεχος που θα αναλάβει στο Οικονομικών να έχει λόγο στα υπουργικά συμβούλια. Ο κ. Χατζησωκράτης ενδέχεται, επίσης, να συμμετέχει στο τριμελές συντονιστικό συμβούλιο.

Επίσης, ρόλο στην κυβέρνηση πιθανώς να έχουν οι κ.κ. Τσούκαλης, Παπαθανασίου, Οικονόμου και η κυρία Ασημίνα Ξηροτύρη. Η συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση δεν θα υπεβαίνει τα πέντε πρόσωπα.

Σε ό,τι αφορά τους σημερινούς συμμετέχοντες στην κυβέρνηση, η κα Φωτεινή Σκοπούλη θεωρείται βέβαιο ότι θα βρίσκεται εκτός κυβέρνησης, αλλά και ο κ. Ρουπακιώτης θα συζητήσει με τον κ. Κουβέλη την παραμονή του στο κυβερνητικό σκάφος μετά και τις δημόσιες διαφωνίες του με τον Μνημόνιο ΙΙΙ που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην Βουλή.

Τέλος, ο κ. Παπαθεοδώρου δείχνει να έχει αποκτήσει μια καλή χημεία με τον υπουργό Παιδείας κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο

Ο κ. Φώτης  Κουβέλης επιθυμεί μετά τον ανασχηματισμό να έχει δικούς του ανθρώπους σε τρεις τομείς: ανάπτυξη, φορολογία, μεταρρυθμίσεις στο πολιτικό σύστημα.

Σε σχέση με την ανάπτυξη, δέχεται εισηγήσεις από στελέχη όπως οι κ.κ. Αμοιρίδης, Χατζησωκράτης, Οικονόμου, να δοθεί έμφαση στο σχεδιασμό των επενδύσεων και συγκεκριμένα στον τομέα μεταποίησης, τον πρωτογενή τομέα, το τουρισμό, τις μεταφορές, την ενέργεια και τις εξαγωγές.

Σε σχέση με τη φορολογία, κάποιο πολιτικό στέλεχος της ΔΗΜΑΡ θα παρακολουθεί στενά την υλοποίηση του προϋπολογισμού και την πορεία των εσόδων. Τέλος, αμέσως μετά τον ανασχηματισμό θα κατατεθούν προτάσεις για αλλαγές στον τρόπο χρηματοδότησης των κομμάτων, τον εκλογικό νόμο και  τον αριθμό των βουλευτών.

Εσωκομματικά προβλήματα

Να μην δώσει συνέχεια στην εσωκομματική κριτική θα επιδιώξει ο πρόεδρος κ. Φώτης  Κουβέλης. Μετά τις φραστικές επιθέσεις κατά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος από τους κ.κ. Βουδούρη, Μουτσινά και Νεφελούδη, θα γίνει μια ακόμη προσπάθεια να αμβλυνθούν οι διαφορές, αν και οι τρεις περιπτώσεις θεωρούνται διαφορετικές.

Για τον μεν κ. Βουδούρη αρκετοί μέσα στο κόμμα θεωρούν ότι περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να μεταβεί σε άλλον κομματικό χώρο, ο κ. Μουτσινάς θεωρείται απομονωμένος, ενώ τις υπερβολές του κ. Νεφελούδης περί «Κολιγιάννη», τις αντιμετωπίζουν με στοϊκότητα.

Ο κ. Φώτης Κουβέλης έστειλε το μήνυμά του την προηγούμενη εβδομάδα, διαβάζοντας το Σύνταγμα και, ουσιαστικά, διαμήνυσε πως δεν έχει πρόθεση να διαγράψει κανέναν από το κόμμα, όμως επιφυλάχθηκε για το τι θα κάνει με την Κοινοβουλευτική Ομάδα, όταν η συνοχή της θα απειλείται.    

 

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook