Οι συμμαχικές δυνάμεις εξαπέλυσαν τουλάχιστον 150 επιδρομές τις τελευταίες 24 ώρες στη Λιβύη για την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων βάσει της σχετικής απόφασης του ΟΗΕ, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο χθες.

Στόχος τους το πυροβολικό, οι μηχανοκίνητες δυνάμεις και η διοίκησή τους και οι υποδομές ελέγχου του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι.

Ο αριθμός των πυραύλων πλησιάζει σταδιακά τον αριθμό των Τόμαχοκ που ρίχτηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου του Κόλπου το 1991, την πρώτη σύγκρουση κατά την οποία χρησιμοποιήθηκαν. Περίπου 297 από τους πυραύλους αυτούς, που η εκρηκτική τους γόμωση τους είναι 450 κιλά, είχαν εκτοξευτεί τότε.

Εν τω μεταξύ, μετά την απόφαση που πήρε την Πέμπτη το ΝΑΤΟ να αναλάβει την «ομπρέλα» των επιχειρήσεων στη Λιβύη, με στόχο της επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, αξιωματούχος της Συμμαχίας δήλωσε την Παρασκευή ότι ο αρχικός σχεδιασμός προβλέπει μια αποστολή 90 ημερών, διάρκεια ωστόσο, που μπορεί να αυξηθεί ή να μειωθεί.

\”Πολλές από τις υποθέσεις στο σχεδιασμό στηρίζονται σε ένα παράθυρο τριών μηνών, αλλά αν (ο διοικητής του ΝΑΤΟ) αισθανθεί ότι είναι απαραίτητο να επεκταθεί, τότε απλώς θα χρειαστεί να το πει (…) εγώ περιμένω ότι θα είναι ή περισσότερο ή λιγότερο\” είπε ο αξιωματούχος, ο οποίος δεν κατονομάζεται.

«Το ΝΑΤΟ θα αναλάβει τη διοίκηση των επιχειρήσεων στη Λιβύη την Κυριακή ή τη Δευτέρα» είπε από την πλευρά του ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Φράνκο Φρατίνι, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά αυτό που πρώτος είχε πει ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου. Το ίδιο έκανε και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ, δηλώνοντας ότι το ΝΑΤΟ θα αναλάβει την πλήρη διοίκηση των διεθνών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λιβύη «εντός ολίγων ημερών».

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, ανέφερε μετά τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών ότι «η Γαλλία και η Βρετανία προετοιμάζουν μια πρωτοβουλία για την επίτευξη μιας πολιτικής και διπλωματικής λύσης στη Λιβύη».

Υπενθυμίζεται ότι, την Πέμπτη, οι χώρες-μέλη του NATO συμφώνησαν να επιβάλουν τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη και να προστατεύσουν τους αμάχους από τις δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι, όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν.

Πρόσθεσε ότι η εντολή της συμμαχίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ δεν \”ξεπερνά\” την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, αλλά οι δυνάμεις του NATO θα μπορούν να δρουν σε περιπτώσεις που χρειάζεται να αμυνθούν.

Αξιωματούχος του NATO είχε δηλώσει νωρίτερα ότι οι χώρες – μέλη συμφώνησαν, μετά την άρση και των τελευταίων επιφυλάξεων της Τουρκίας.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δήλωσε στο μεταξύ αξιωματούχος των ΗΠΑ, θα διαθέσουν 12 μαχητικά αεροσκάφη στις επιχειρήσεις.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook