Δράσεις και πρωτοβουλίες για να περιοριστεί ο βαρύς φόρος αίματος της ασφάλτου που «πληρώνει» η Κρήτη, προωθεί η Περιφέρεια που με συγκεκριμένα έργα για την οδική ασφάλεια του εθνικού και επαρχιακού δικτύου και με στοχευμένες καμπάνιες ευαισθητοποίησης που στηρίζουν κοινωνικοί φορείς και ομάδες, επιχειρεί να περιορίσει τα τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα.

Τα νούμερα για την Κρήτη είναι αμείλικτα και περισσότερο από ποτέ η συνεργασία και η συνδρομή όλων είναι αναγκαία, για να εξαλείψουν οι «θυσίες» στην άσφαλτο.

Από το 2000 μέχρι σήμερα οι νεκροί σε τροχαία που σημειώθηκαν στην Κρήτη ανέρχονται σε 1339 και οι τραυματίες σε 22.000!

Από την 1-1-2009 μέχρι και σήμερα οι νεκροί στο νησί είναι 352, όσα και τα κεριά που θ’ ανάψουν το απόγευμα της Κυριακής στην πλατεία Ελευθερίας στη μνήμη των θυμάτων, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων, όπως έχει χαρακτηριστεί η τρίτη Κυριακή του Νοεμβρίου.

Η Περιφέρεια Κρήτης στο πλαίσιο της καμπάνιας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με θέμα «Ασφαλής Κρήτη», η οποία εγκαινιάστηκε το Φεβρουάριο του 2012, υλοποιεί τώρα –με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων- τη δράση «Ένα αυτοκόλλητο, που ενώνει τις φωνές μας: ΟΧΙ άλλο αίμα στην άσφαλτο».

Μάλιστα στο πλαίσιο αυτής της δράσης βάζει υπό τη σκέπη της, όλους τους κοινωνικούς και εθελοντικούς φορείς της Κρήτης, που συστρατεύονται στην επίτευξη του κοινού στόχου για την καταπολέμηση μιας μεγάλης μάστιγας για την Κρήτη.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Κυριακής 18 Νοεμβρίου όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς συναντήθηκαν στην Περιφέρεια Κρήτης για την τελική κατάρτιση του προγράμματος και στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες του νησιού.

Στη διάρκεια της συνάντησης ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, στάθηκε στην αναγκαιότητα της συμμετοχής όλων των φορέων και των πολιτών στον περιορισμό των τροχαίων ατυχημάτων και δυστυχημάτων και ευχαρίστησε όλους τους φορείς που συμμετέχουν ενεργά στην υλοποίηση αυτού του στόχου, που θ’ αλλάξει τα μακάβρια αριθμητικά δεδομένα του νησιού.

Παράλληλα απηύθυνε ανοικτό κάλεσμα για τη συμμετοχή όσων επιθυμούν στις σχετικές δράσεις της Περιφέρειας Κρήτης, τονίζοντας ότι είναι ανοικτές και διαρκείς.

Επίσης ο κ. Αρναουτάκης προκήρυξε ανοικτό διαγωνισμό ζωγραφικής απεικόνισης μηνύματος για την οδική ασφάλεια, σε δημοτικά σχολεία του νησιού, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Περιφέρειας Κρήτης “Europe Direct”.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων για Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων

Για την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων, την Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στις Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης είναι το ακόλουθο:

ΗΡΑΚΛΕΙΟ

10:00 Επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό του Αγίου Τίτου, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Κ. Ειρηναίου.

10:30 έως 11:30 Προβολή εκπομπής «Πρωταγωνιστές» του Σταύρου Θεοδωράκη με θέμα τα τροχαία δυστυχήματα στην αίθουσα «Καστελάκη» του Επιμελητηρίου Ηρακλείου.

11:30 και καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας διανομή ενημερωτικού υλικού σε διάφορα σημεία της πόλης.

17:30 με 19:00 Άναμμα κεριών στην πλατεία Ελευθερίας με τη συμμετοχή της Μικτής Παιδικής Νεανικής Χορωδίας Π. Ε. Ηρακλείου. Συνολικά θα ανάψουν 352 κεριά όσα και τα θύματα της ασφάλτου στην Κρήτη από την 1-1-2009.

ΛΑΣΙΘΙ

Διανομή Υλικού (αφίσες – αυτοκόλλητα) από τους εμπλεκόμενους φορείς σε Άγιο Νικόλαο Σητεία και Ιεράπετρα, με τη συμμετοχή της Τροχαίας Λασιθίου, του Τομέα Σαμαρειτών Αγίου Νικολάου και Ιεράπετρας και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκπαιδευτών Οδήγησης – Σωματείο Λασιθίου.

ΡΕΘΥΜΝΟ

Διανομή Υλικού (αφίσες – αυτοκόλλητα) από τους εμπλεκόμενους φορείς στην πόλη του Ρεθύμνου.

Παράλληλα, επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα των τροχαίων ατυχημάτων θα γίνει στον Ιερό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους στου Γάλλου με την Πρωτοβουλία Πολιτών Ρεθύμνου για την Πρόληψη των Τροχαίων Ατυχημάτων και την προώθηση της Οδικής Ασφάλειας –
«Τροχοπρόληψη».

Την ίδια μέρα μετά τις 11.00’, μέλη της Πρωτοβουλίας Ρεθύμνου και του Τομέα Σαμαρειτών Ρεθύμνου, ξεκινάνε τη διανομή του ενημερωτικού υλικού στην πλατεία του Αγνώστου Στρατιώτη, η οποία θα συνεχιστεί σε διάφορα σημεία με τη συμβολή της Τροχαίας Ρεθύμνου και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκπαιδευτών Οδήγησης – Σωματείο Ρεθύμνου.

ΧΑΝΙΑ

Διανομή Υλικού (αφίσες – αυτοκόλλητα) από τους εμπλεκόμενους φορείς στην πόλη των Χανίων.

Το ενημερωτικό υλικό (αφίσες – αυτοκόλλητα) της Περιφέρειας Κρήτης θα διανεμηθεί στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που προγραμματίζει ο Σύλλογος Αρωγής & Αλληλεγγύης Οικογενειών Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων Περιφέρειας Κρήτης «Άγιος Χριστόφορος» – Πάρκο τροχαίων δυστυχημάτων Ν. Χανίων «Χρήστος Πολέντας» την 18η και 19η Νοεμβρίου.

Επίσης το ενημερωτικό υλικό θα διανέμεται κατά τη διάρκεια σχετικών εκδηλώσεων σε διάφορά σημεία από την Τροχαία Χανίων, τον Σύλλογο ΠΡΟ.Τ.Α. Χανίων, τον Τομέα Σαμαρειτών Χανίων και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκπαιδευτών Οδήγησης – Σωματείο Χανίων.

Σημαντική θα είναι παράλληλα σε επίπεδο Κρήτης η συμβολή της Τροχαίας ΒΟΑΚ και του Πυροσβεστικού Σώματος.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook