Εν μέσω σύγκρουσης του ΔΝΤ με τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης και κυρίως τη γερμανική, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για τη βοήθεια προς την Ελλάδα και την αναζήτηση λύσης για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Όπως όλα δείχνουν, την ερχόμενη Τρίτη, το Eurogroup θα υπάρξει συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα και ειδικότερα για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού από την επιμήκυνση και το χρονοδιάγραμμα εκταμίευσης της δόσης

Στο επίκεντρο της λύσης-πακέτο που συζητείται για την Ελλάδα είναι η επιμήκυνση της περιόδου εφαρμογής του προγράμματος κατά δύο έτη, η μείωση των επιτοκίων δανεισμού (ενδεχομένως και το μηδενισμό τους) και η επέκταση της περιόδου αποπληρωμής.

Επιπλέον, η ΕΚΤ μπορεί να μην παρακρατήσει τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει, αλλά, αντίθετα, να τα επιστρέψει στην Ελλάδα. Απ' αυτήν και μόνο την κίνηση, το κέρδος για τη χώρα μας υπολογίζεται στα 10-12 δισ. ευρώ.

Με αυτά τα εργαλεία, η Ευρωζώνη εκτιμά ότι μπορεί να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό των περίπου 13,5 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία, έως το 2014, χωρίς να απαιτηθεί νέος δανεισμός και χωρίς νέο «κούρεμα» του χρέους.

Οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ καταγράφουν πρόοδο στις διαβουλεύσεις για γεφύρωμα των διαφωνιών τους επί του προβλήματος του ελληνικού χρέους, ανέφερε το Σάββατο ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Περιμένω να καλύψουμε την απόσταση που μας χωρίζει. Εργαζόμαστε εντατικά για να πετύχουμε συμβιβασμό με το ΔΝΤ για την Ελλάδα», είπε.

Μέχρι το βράδυ της Κυριακής εκτιμάται θα είναι έτοιμη η τελικής εκδοχή της έκθεσης για τη βιωσιμότητα του χρέους από την τρόικα, η οποία και θα δοθεί στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Το Σάββατο, έγινε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, για την προετοιμασία εν όψει του Eurogroup. Στην ατζέντα ήταν όλες οι λεπτομέρειες που θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί άμεσα, σύμφωνα και με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση απέναντι στην τρόικα.

Κόντρα Βερολίνου - ΔΝΤ

Το ΔΝΤ δεν είναι διατεθειμένο να παίξει το παιγνίδι του Βερολίνου (να αγοράσει δηλαδή χρόνο μέχρι τουλάχιστον και τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2013) και επιμένει σε μόνιμη λύση, εξαρτώντας τα πάντα από τη βιωσιμότητα του χρέους.

Η στάση της γενικής διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, είναι κατανοητή, όπως επισημαίνει ο Ρολφ Λανγκχάμερ, πρώην αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας που εδρεύει στο Κίελο.

«Το ΔΝΤ δεν αποτελείται μόνο από ευρωπαϊκά κράτη, αλλά και από πολλές αναδυόμενες οικονομίες, που δεν έχουν ξεχάσει πόσο σκληρά ήταν τα μέτρα που τους επέβαλε το ΔΝΤ όταν στο παρελθόν αντιμετώπισαν δυσκολίες. Και αυτό ισχύει κυρίως για τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και την Τουρκία», σημειώνει ο Γερμανός οικονομολόγος, σύμφωνα με την Deutsche Welle.

Ακόμη και τα συνταγματικά κωλύματα που επικαλείται η γερμανική κυβέρνηση και άλλες χώρες της Ευρωζώνης δεν θεωρούνται ανυπέρβλητα, υποστηρίζει ο Ρολφ Λανγκχάμερ και εξηγεί:

«Πολλοί επικαλούνται το δημοσιονομικό δίκαιο κάποιων χωρών και της Γερμανίας απαγορεύει τη συνέχιση της οικονομικής στήριξη προς μια χώρα που είναι χρεοκοπημένη. Αλλά αυτό το επιχείρημα δεν είναι ισχυρό. Σε πολλές περιπτώσεις αναπτυσσομένων χωρών συνεχίστηκε η οικονομική ενίσχυση ή έγινε διαγραφή χρέους ή απομείωσή του».

Είναι ωστόσο έκδηλη η ανησυχία του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην προεκλογική περίοδο που διανύει η Γερμανία. Ένα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους προς τους επίσημους δανειστές της τάξεως του 50% θα σήμαινε απώλειες ύψους 17,5 δισ. ευρώ για τους Γερμανούς φορολογούμενους.

Πόσο θα κοστίσει η αποχώρηση του ΔΝΤ

Σύμφωνα με το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής που εδρεύει στις Βρυξέλλες, ενδεχόμενη αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα θα επιβάρυνε με δισεκατομμύρια τις χώρες της Ευρωζώνης και κυρίως τη Γερμανία.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του, το περιοδικό Focus, το μερίδιο που αναλογεί στο ΔΝΤ σε περίπτωση επιμήκυνσης του ελληνικού χρέους υπολογίζεται στα 4,48 δισ. ευρώ.

Εάν, λοιπόν, αποχωρήσει το ΔΝΤ, την επιβάρυνση αυτή θα επωμισθεί η Ευρωζώνη και το ποσό που αναλογεί στη Γερμανία υπολογίζεται στα 1,22 δισ. ευρώ.

Εάν μάλιστα το ΔΝΤ εγκαταλείψει το τρέχον πρόγραμμα για την Ελλάδα, δημιουργείται ένα χρηματοδοτικό κενό της τάξεως των 18,2 δισ. ευρώ και το ποσό που αναλογεί στο Βερολίνο θα ανέλθει στα 4,94 δισεκατομμύρια ευρώ.in.gr