Αναμφίβολα οι πράξεις πολιτικής βίας αυξάνονται. Με δραματικούς ρυθμούς. Προπηλακίζονται ξένοι διπλωμάτες. Με ασυνάρτητη την ιδεολογική και πολιτική λογική των δραστών και των υποκινητών τους. Τους ξέρουμε και δεν ντρέπονται.

Όταν είναι γνωστό ότι οι πρόγονοί μας και στις πιο σκληρές και αιματηρές αντιπαραθέσεις σέβονταν τους αντιπροσώπους των ξένων κρατών και λαών. Προπηλακίζονται και γρονθοκοπούνται πανεπιστημιακοί δάσκαλοι κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Και καταστρέφεται σύγχρονος εξοπλισμός που συνιστά και μέσο διοίκησης των πανεπιστημίων και εργαλείο μάθησης.

Η βία έχει καταστεί κανόνας στη λειτουργία των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και αντικατέστησε το γόνιμο και συναρπαστικό ανοικτό ακαδημαϊκό διάλογο. Προπηλακίζονται και οι μετανάστες. Ιδίως οι έγχρωμοι. Τυφλά και με καθαρά φασιστικά κίνητρα και αιτιολογία.

Πράξεις βίας δεν έλειψαν στο παρελθόν. Ακόμα και στις κατανυκτικές και αγωνιστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Όπως δεν είχαν λείψει και οι αντιδράσεις όλων όσοι είχαν θιγεί ή ζημιωθεί κατά καιρούς. Οι σημερινές αντιδράσεις, όμως, έχουν ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. Διαχέεται, όχι μόνο στο εσωτερικό, αλλά κυρίως στο εξωτερικό, μια οδυνηρή κοινή διαπίστωση και ένα πικρό αίσθημα. Η Ελλάδα κατάντησε να είναι μία χώρα της ανομίας. Που την καθιστά χώρα μειωμένης αξιοπιστίας και φερεγγυότητας.

Οι ΗΠΑ, και στο παρελθόν, είχαν εκδώσει ταξιδιωτικές οδηγίες σε βάρος της Ελλάδας. Με αφετηρία ή αφορμή τρομοκρατικές πράξεις κατά στρατιωτικών στελεχών τους. Η προχθεσινή, όμως, ταξιδιωτική οδηγία μας εκθέτει ανυπεράσπιστους ηθικά και ιδεολογικά. Απευθύνεται κυρίως στους έγχρωμους αμερικανούς. Τα φαινόμενα ρατσιστικής βίας κατά των μεταναστών και των εγχρώμων πολλαπλασιάστηκαν.

Η βία γεννά βία. Και η βία υποθάλπει τη σύγχυση. Φθάσαμε στο τραγικό σημείο νέα παιδιά, σαν εκείνα τα παιδιά που θυσιάστηκαν τότε, να αμφισβητούν τη θυσία τους. Να αμφισβητούν την εξέγερση του Πολυτεχνείου και τους νεκρούς της. Η επίσημη και ανεπίσημη ιστοριογραφία έχει τεκμηριώσει το αίμα της εξέγερσης αυτής. Και την τεκμηριωμένη ιστορική αλήθεια δεν την έχει αμφισβητήσει κανένας μέχρι σήμερα. Προφανώς αυτά τα νέα παιδιά έχουν προσλήψεις που περνάνε μέσα από σκοτεινές διαδρομές. Μέσα από τους υπόνομους της οργανωμένης ελληνικής κοινωνίας.

Το ερώτημα. Πώς κατορθώθηκε αυτό το ανοσιούργημα; Αφήσαμε να γκρεμισθεί ή να απαξιωθεί το ιστορικό οικοδόμημα της Μεταπολίτευσης. Που στους θεμέλιους λίθους της βρίσκεται η μεγάλη προσφορά όλων όσοι αντιστάθηκαν στην επταετή δικτατορία. Και η μεγάλη προσφορά του νεολαιίστικου κινήματος εκείνης της εποχής που λειτούργησε ιδεολογικά και παραδειγματικά. στον ελληνικό λαό και στη διεθνή κοινή γνώμη.

Αυτές τις δύσκολες ώρες έχει πολύ μικρή σημασία η οριοθέτηση του μεριδίου ευθύνης του καθενός μας για την οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση, που βιώνει ο λαός μας και η χώρα μας. Αναμφισβήτητα κεντρική ευθύνη έχει η πολιτική εξουσία και όσες πολιτικές δυνάμεις ηγεμόνευσαν. Και στον κύριο κορμό του πολιτικού συστήματος. Και στους Ηρακλείδες του συστήματος.

Τεράστια ευθύνη έχει και ο δημόσιος λόγος, που εκφέρεται ή εκστομίζεται. Είναι απαξιωτικός και υβριστικός. Έχει όλα τα χαρακτηριστικά του πληθωρισμού των λέξεων, επιθέτων και εκφράσεων. Καμιά από τις αρετές του δημοκρατικού λόγου. Εκβιάζει μέχρι υστερίας. Ελάχιστοι τον χρησιμοποιούν με γενναιότητα προς τους άλλους και με στοιχειώδη αυτοσυγκράτηση. Πολλά, μάλιστα, από τα πολιτικά στελέχη πρώτης σειράς συμπεριφέρονται με ιστορικούς όρους της «αποστασίας του 65». Ίσως και να προλάβουν να αναγνώσουν την ιστορική καταχώριση τους με όρους πολιτικών «αποστατών».

Κάτι, όμως, πρέπει να κρατήσουμε από το ιστορικό νόημα του Πολυτεχνείου. Όχι την προσωπική ή παρεΐστικη ή συλλογική καταξίωσή μας. Κυρίως πρέπει να συγκρατήσουμε και να αναδιατυπώσουμε με σύγχρονους όρους τη δημιουργική πολιτική και ιδεολογική φαντασία των πρωταγωνιστών εκείνης της εποχής. Και την αντίστοιχη ψυχική ενότητα του λαού μας. Ένα κατόρθωμα, που λίγα χρόνια πριν από τις 17 Νοεμβρίου 1973, έμοιαζε αδιανόητο.

Αντώνης Ν. Βγόντζας
Εφημερίδα Πρώτο Θέμα, Κυριακή 18.11.2012