Με το Δήμο Μινώα Πεδιάδας συνεργάστηκε αυτή τη φορά ο Δήμος Γόρτυνας στα πλαίσια των ενημερωτικών ημερίδων που διοργανώνει σε όλη την Κρήτη και έχουν ως θέμα τις εναλλακτικές καλλιέργειες. Συγκεκριμένα στο Δήμο Μινώα Πεδιάδας υλοποιήθηκαν δυο ημερίδες. Μια στο Καστέλι και μια στο Αρκαλοχώρι, στις 13 και 14 Νοεμβρίου, αντίστοιχα.

Η αποστολή του Δήμου Γόρτυνας αποτελούνταν από τον γεωπόνο Νεκτάριο Πομποδάκη, τον αντιδήμαρχο Αγροτικού Τομέα Αντώνη Πρινιανάκη αλλά και από τον δημοτικό σύμβουλο και πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής, Νίκο Κοκκινάκη.

Ο αντιδήμαρχος Γόρτυνας αφού απεύθυνε χαιρετισμού στους προσκεκλημένους, εκ’ μέρους και του Δημάρχου Γόρτυνας Νίκου Σχοιναράκη, εν συνεχεία τόνισε πως στόχος της Δημοτικής Αρχής του μεσαρίτικου Δήμου, είναι η διαρκής ενημέρωση των αγροτών και η αναζήτηση συνεργασιών σε ολόκληρη την Κρήτη ώστε να δημιουργηθούν Ομάδες Παραγωγών Εναλλακτικών Καλλιεργειών που θα μπορούν από κοινού να παράγουν και να διοχετεύουν στις αγορές, διάφορα προϊόντα που λείπουν από το νησί και τα οποία αναγκαστικά εισάγονται.

Από την πλευρά του ο Τεχνολόγος Γεωπόνος του Δήμου Γόρτυνας αναφέρθηκε σε διάφορα δένδρα που υπάρχει η δυνατότητα να καλλιεργηθούν με επιτυχία στο Δήμο Μινώα Πεδιάδας, όπως για παράδειγμα η αχλαδιά και η ροδιά, ενώ ταυτόχρονα παρουσίασε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί αυτή τη στιγμή στο Δήμο Γόρτυνας, με τις εναλλακτικές καλλιέργειες που έχουν ήδη ξεκινήσει εκεί. Όπως ανέφερε ο κ. Πομποδάκης υπάρχουν πολλές δυνατότητες αρκεί να αξιοποιηθεί η επιστημονική γνώση και να γίνουν προσεκτικά βήματα στην εγκατάσταση της εκάστοτε καλλιέργειας, αλλά και στην επιλογή του κατάλληλου είδους ανάλογα με την περιοχή.

Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ο Δήμος Γόρτυνας έχει προσκληθεί από αρκετούς Δήμους και ενδέχεται να ξεκινήσουν διαδημοτικές συνεργασίες με Δημότες που έχουν εκδηλώσει την πρόθεση να ξεκινήσουν άμεσα την προσπάθεια εγκατάστασης νέων εναλλακτικών καλλιεργειών.