Οι αντάρτες της FARC ανακοίνωσαν πως κηρύσσουν και πρόκειται να τηρήσουν μονομερώς μία δίμηνη εκεχειρία, με την ευκαιρία της εκκίνησης των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση της χώρας, οι οποίες θα φιλοξενηθούν στην Αβάνα με στόχο να τερματισθεί η σχεδόν 50ετής εμφύλια σύρραξη.

Η εκτελεστική γραμματεία των FARC "διέταξε τον τερματισμό των επιθετικών στρατιωτικών επιθέσεων κατά των δυνάμεων της τάξης", ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ο Ιβάν Μάρκες , επικεφαλής της διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας και δεύτερος στην ιεραρχία της οργάνωσης.

"Η εκεχειρία αυτή θα αρχίσει να τηρείται από τις 20 Νοεμβρίου στις 07:00 (ώρα Ελλάδας) έως τις 20 Ιανουαρίου την ίδια ώρα", πρόσθεσε ο Μάρκες, του οποίου η αντιπροσωπεία αφίχθη υπό καταρρακτώδη βροχή στο Συνεδριακό Μέγαρο της κουβανικής πρωτεύουσας, λίγα λεπτά μετά την άφιξη της αποστολής της κολομβιανής κυβέρνησης.

Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών εγκαινιάσθηκαν επισήμως στις 18 Οκτωβρίου στη Νορβηγία?εγγυήτρια χώρα μαζί με την Κούβα και θα έχουν κατά την παρούσα φάση στην ημερήσια διάταξή τους πέντε κεφάλαια: την αγροτική ανάπτυξη, την συμμετοχή των FARC στην πολιτική ζωή, τον τερματισμό των εχθροπραξιών, την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου κοκαΐνης και τα δικαιώματα των θυμάτων.

Επικεφαλής της κυβερνητικής αντιπροσωπείας είναι ο πρώην πρόεδρος Ουμπέρτο ντε λα Κάγιε, ο οποίος διαβεβαίωσε πριν την αναχώρησή του από τη Μπογοτά πως ο πρώτος αυτός κύκλος συνομιλιών "θα διαρκέσει κατ’ αρχήν 10 ημέρες, μετά το πέρας των οποίων θα αποφασισθεί η ημερομηνία του επόμενου κύκλου".

"Σε κάθε περίπτωση θα είναι μία γρήγορη και αποτελεσματική διαδικασία. Μία διαδικασία που θα μεταφράζεται σε μήνες και όχι σε χρόνια", πρόσθεσε.


news247.gr