Κατάδυση στα μυστικά του \”Θαλασσοκόσμου\” είχαν την ευκαιρία να βιώσουν τα μέλη του Συλλόγου Ξεναγών Κρήτης και Σαντορίνης, στα πλαίσια ημερίδας που διοργανώθηκε στους χώρους του ενυδρείου, λαμβάνοντας μέρος ταυτόχρονα σε μια βιωματική ξενάγηση.

Το πρόγραμμα της Ημερίδας προέβλεπε ξενάγηση στα \”άδυτα\” του ενυδρείου ενώ παράλληλα όσοι παραβρέθηκαν στο \”Θαλασσοκόσμο\”, συμμετείχαν και ενημερώθηκαν για το νέο πρόγραμμα ξενάγησης με τίτλο \”1000 +1 μυστικά ενός ενυδρείου\” , που θα έχουν την ευκαιρία πια να βιώσουν οι μελλοντικοί επισκέπτες του χώρου.

Από τα συστήματα ελέγχου του Ενυδρείου μέχρι και τους χώρους των \”καραντίνων\”, το πρόγραμμα \”1000 +1\” μυστικά ενός ενυδρείου\” φιλοδοξεί να μοιραστεί τα…μυστικά του με τους φίλους του, μέσα από τα 60 συνολικά ενυδρεία του \”Θαλασσοκόσμου\”.

Ταυτόχρονα οι ξεναγοί είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ομιλία του ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Αναστασίου Ελευθερίου με θέμα \”Ανθρωπος και θάλασσα στη Μινωική Εποχή\”, ενώ η ημερίδα ολοκληρώθηκε με την ξενάγηση των συμμετοχόντων στη διαδρομή επίσκεψης του CretaAquarium – Θαλασσοκόσμος\”.

Για όσους δεν γνωρίζουν το \”Θαλασσοκόσμο\” ακολουθεί μια μικρή περιγραφική ξενάγηση

Ιστορία του ενυδρείου

Το Ενυδρείο Κρήτης στις Γούρνες, μόλις 14χλμ από το Ηράκλειο, ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Δεκέμβριο του 2005, αλλά πρόσφατα ανανεώθηκε με νέα ενυδρεία, νέα είδη και καινούργια εκπαιδευτικά προγράμματα.

Ανήκει στην οικογένεια των μεγάλων Ευρωπαϊκών ενυδρείων και δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες του να κάνουν μία μοναδική «κατάδυση» στον υπέροχο θαλάσσιο κόσμο της Μεσογείου. Από τους μεγάλους θηρευτές καρχαρίες μέχρι τους μικροσκοπικούς ιππόκαμπους και τη φαντασμαγορία των μεδουσών, η ποικιλία της θαλάσσιας ζωής αναδεικνύεται με φόντο υποθαλάσσια τοπία της Κρητικής θάλασσας, όπως τα βράχια των Ματάλων (Νότια Κρήτη) και το βυθό του Βάι (Νοτιοανατολική Κρήτη).

Περιήγηση στη διαδρομή με τα ενυδρεία

Η σκηνογραφία της Μεσογείου ξετυλίγεται σε 60 ενυδρεία διαφόρων μεγεθών που κυμαίνονται από 125 ως 900.000 λίτρα και με συνολικό όγκο 1.700.000 λίτρα θαλασσινού νερού, δημιουργώντας 100 διαφορετικά σημεία παρατήρησης για 2,500 περίπου Μεσογειακούς και τροπικούς οργανισμούς. Ο επισκέπτης που επιθυμεί να περιεργαστεί το σύνολο των οργανισμών και των εκθεμάτων θα πρέπει να αφιερώσει περίπου 2 ώρες.
Στη διαδρομή με τα ενυδρεία, σύγχρονα οπτικοακουστικά συστήματα και πρωτοποριακές διαδραστικές εφαρμογές, όπως \”info-points με οθόνες αφής, προβολές από video projectors, παρατηρήσεις μικροσκοπικών ειδών σε μικροσκόπια και στερεοσκόπια, παρατηρήσεις του εσωτερικού των ενυδρείων με περισκόπιο βαθυσκάφους συμπληρώνουν τη βιωματική εμπειρία του επισκέπτη, ενισχύουν την πληροφόρηση και υποστηρίζουν τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης αντίληψης για τη δομή και τη λειτουργία του μεσογειακού θαλάσσιου οικοσυστήματος.

Ξενάγηση

Στο Ενυδρείο διατίθεται σύστημα ατομικής και ομαδικής ακουστικής ξενάγησης σε 9 γλώσσες. Μικρές συσκευές χειρός που λειτουργούν απλά όπως το τηλέφωνο, δίνουν σε κάθε επισκέπτη τη δυνατότητα να εμπλουτίσει την επίσκεψή του με εξηγήσεις, σχόλια και εκλαϊκευμένες πληροφορίες, τις οποίες ακούει στο δικό του ρυθμό, πληκτρολογώντας απλά το νούμερο της δεξαμενής. Κατόπιν συνεννόησης η ξενάγηση μπορεί να πραγματοποιηθεί και με προσωπικό ξεναγό στα ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά. Επιπλέον, μετά από έγκαιρο αίτημα μπορεί να διατίθεται προσωπικός ξεναγός και σε περισσότερες γλώσσες.

Εκπαιδευτικά Προγράμματα

Το Ενυδρείο ως τμήμα του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, πραγματοποιεί 4 εκπαιδευτικά προγράμματα με θέματα το Πλαγκτόν των Ωκεανών, την Ποικιλότητα και τις Προσαρμογές στη θάλασσα, τη συνεχή κίνηση των Ωκεανών και την Εξέλιξη και Σύγκριση των οργάνων των θαλασσίων ειδών. Προσαρμοσμένα στο επίπεδο των μαθητών και στο αναλυτικό τους πρόγραμμα οι μαθητές όλων των βαθμίδων μπορούν να μάθουν για τα πιο σημαντικά φαινόμενα της φυσικής και της βιολογίας της θάλασσας. Ακόμα, το Ενυδρείο προσφέρει σε απομακρυσμένα σχολεία τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν εκπαιδευτική ξενάγηση με τη χρήση web camera.
Επίσης, καθημερινά, προβάλλονται ντοκιμαντέρ σχετικά με το θαλάσσιο οικοσύστημα ενώ μπορεί Επίσης, εδώ μπορεί να παρακολουθήσει ο επισκέπτης την ταινία «Ο Καραγκιόζης, η Γοργόνα και το μήνυμα της Γης», μια απόδοση με animation της παραδοσιακής τεχνοτροπίας του Θεάτρου Σκιών.

Για ξενάγηση μέσω του διαδικτύου στην ιστιοσελίδα cretaquarium.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook