Εγκληματική οργάνωση εμπορίας ανθρώπων με σκοπό την εργασιακή εκμετάλλευση εξαρθρώθηκε από την Ελληνική Αστυνομία.

Χθες το πρωί συνελήφθησαν στην Αργολίδα και στην Αθήνα τα τέσσερα μέλη του κυκλώματος, όλοι αλλοδαποί Ρουμανικής καταγωγής, δύο άνδρες και δύο γυναίκες ηλικίας 33, 41, 33 και 40 ετών αντιστοίχως. Αναζητούνται τρεις ακόμα αλλοδαποί, δύο Ρουμανικής και ένας Τουρκικής καταγωγής, μέλη του κυκλώματος.

Ειδικότερα την περασμένη Παρασκευή προσήλθαν στο Τμήμα Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων 6 αλλοδαποί Ρουμανικής καταγωγής και κατήγγειλαν ότι, προ μηνός περίπου «στρατολογήθηκαν» στη Ρουμανία από τον 41χρονο συλληφθέντα Ρουμάνο υπήκοο, ο οποίος εκμεταλλευόμενος την δεινή οικονομική τους κατάσταση τους υποσχέθηκε νόμιμη εργασία στη χώρα μας σε αγροτικές καλλιέργειες, με αμοιβή 25 ευρώ ημερησίως και δωρεάν διαμονή σε δωμάτια που θα τους παραχωρούσαν οι εργοδότες τους.

Το Τμήμα Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων διερεύνησε την καταγγελία και εξακρίβωσε ότι, ειδικά ναυλωμένο λεωφορείο τουριστικού γραφείου, συγκέντρωσε για το σκοπό αυτό από διάφορα χωριά της Ρουμανίας, 41 άτομα, τα οποία μετέφερε σε αγροτική περιοχή της Αργολίδας και παρέδωσε σε μέλη του κυκλώματος.

Η σπείρα παρακράτησε τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα και τους εγκατέστησε σε εγκαταλελειμμένο στάβλο, με παντελή έλλειψη υγειονομικών εγκαταστάσεων και στον οποίο διαβιούσαν σε άθλιες συνθήκες.

Από την επομένη ημέρα τους ανάγκασαν να εργάζονται επί 12ωρο καθημερινά στη συγκομιδή πορτοκαλιών, χωρίς να τους αποδίδουν τη χρηματική αμοιβή που εισέπρατταν τα μέλη του κυκλώματος από τους εργοδότες τους. Επιπλέον τους υποχρέωναν να εφοδιάζονται από τους ίδιους τρόφιμα χρεώνοντας τους με μεγάλα ποσά, ενώ δεν τους επέτρεπαν να απομακρυνθούν από τον χώρο του στάβλου, για τον οποίο τους χρέωναν με ενοίκιο 50 ευρώ το μήνα κατ' άτομο.

Μετά από τα ανωτέρω και αφού εντοπίσθηκε το σημείο που διέμεναν οι αλλοδαποί εργάτες, οργανώθηκε αστυνομική επιχείρηση κατά την οποία συνελήφθησαν 3 μέλη του κυκλώματος και απελευθερώθηκαν 10 ακόμη υπήκοοι Ρουμανίας, μεταξύ των οποίων και 2 ανήλικοι, που όπως διαπιστώθηκε διαβιούσαν και εργάζονταν κάτω από τις ίδιες συνθήκες.

Επιπλέον στην Αθήνα συνελήφθη η 40χρονη Ρουμανικής καταγωγής αλλοδαπή, νόμιμη εκπρόσωπος υποκαταστήματος στην Ελλάδα του αλλοδαπού τουριστικού γραφείου (ιδιοκτησίας του αναζητούμενου Τούρκου υπηκόου) που είχε οργανώσει τη μεταφορά.

Βρέθηκαν και κατασχέθηκαν :Το χρηματικό ποσό των 10.125 ευρώ.

  • Το χρηματικό ποσό των 10.125 ευρώ
  • 31 ταυτότητες Ρουμανικών Αρχών
  • 5 διαβατήρια Ρουμανικών Αρχών
  • Ένα κυνηγετικό όπλο
  • 6 κινητά τηλέφωνα
  • Πλήθος σημειώσεων με ημερομηνίες, ονόματα και αντίστοιχα ποσά για την είσπραξη αμοιβών του κάθε εργάτη
  • Εισιτήρια τουριστικού γραφείου
Στα θύματα τα οποία βρίσκονταν σε άσχημη σωματική και ψυχολογική κατάσταση παρασχέθηκε ιατρική βοήθεια, αρωγή και προστασία από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων σε συνεργασία με τη Αστυνομική Διεύθυνση Αργολίδας.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν σήμερα στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ναυπλίου.

ethnos.gr