Η πρόοδος υλοποίησης του ΕΣΠΑ, οι διεκδικήσεις της Ελλάδας στα πλαίσια της νέας προγραμματικής περιόδου, αλλά και ζητήματα σχετικά με την αξιοποίηση της χρηματοδότησης  της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων προς την Ελλάδα θα εξετασθούν σήμερα στη συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη με τον επικεφαλής της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα (Task Force) Χορστ Ράιχενμπαχ.
 

Ειδικότερα, η συνάντηση αναμένεται να εστιασθεί στη πρόοδο απορρόφησης των πόρων του ΕΣΠΑ. Το υπουργείο Ανάπτυξης έχει επιταχύνει το ρυθμό απορρόφησης του ΕΣΠΑ που είναι μεν άνω του κοινοτικού μέσου όρου, αλλά το πρώτο εξάμηνο του 2012 ήταν μειωμένος έναντι των στόχων λόγω της πολιτικής αστάθειας.

Προς το σκοπό αυτό η Κυβέρνηση απλοποιεί τις διαδικασίες ένταξης στο ΕΣΠΑ, με περιορισμό των διαδικασιών και των υπογραφών κατά 60%, ενώ παράλληλα αναθεωρεί τα προγράμματα της τρέχουσας περιόδου 2007-2013, για να μεταφέρουμε πόρους από προγράμματα με μικρή απορροφητικότητα σε προγράμματα για την απασχόληση των νέων και την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Στο επίκεντρο της συνάντησης των κ.κ. Χατζηδάκη και Ράιχενμπαχ αναμένεται να βρεθεί και η νέα προγραμματική περίοδος 2014-2020 για την οποία η Κυβέρνηση καταβάλλει  προσπάθεια για να λάβει η Ελλάδα το μεγαλύτερο δυνατό πακέτο ενίσχυσης.

Σημειώνεται πως η νέα προγραμματική περίοδος, σε αντίθεση με την παρούσα, δίνει μεγαλύτερη έμφαση στις λεγόμενες soft actions: την καινοτομία, την τεχνολογία, την έξυπνη εξειδίκευση κ.α.

Ακόμη, στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν τα ζητήματα της ρευστότητας, η απεμπλοκή των προγραμμάτων του ΕΤΕΑΝ και η συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη χορήγηση χρηματοδότησης 850 εκατ. ευρώ μέσα στο Δεκέμβριο.

Newsroom ΔΟΛ