Η ίδρυση ενός νέου κεντρώου κινήματος στην Ιταλία, από επιφανείς επιχειρηματίες της χώρας και με κύριο στόχο την παραμονή στην πρωθυπουργία του Μάριο Μόντι και μετά τις εκλογές του 2013, αναμένεται να ταρακουνήσει ακόμα περισσότερο το ήδη ρευστό πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Περίπου επτά χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν το περασμένο Σάββατο σε στούντιο στα περίχωρα της Ρώμης για το πρώτο συνέδριο του κινήματος, «παιδιού» του Λούκα Κορντέρο ντι Μοντετζέμολο, προέδρου της Ferrari ο οποίος και έχει τη στήριξη κεντρώων συνδικαλιστών, βιομηχάνων και επιχειρηματιών.

Μιλώντας στο συνέδριο, ο Ντι Μοντετζέμολο ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει εκλογική λίστα ώστε να μην πάνε χαμένες οι μέχρι τώρα προσπάθειες και ταυτόχρονα «αποκήρυξε» τη «χλεύη» και την «ταπείνωση» στις οποίες «είχε υποβληθεί η Ιταλία τα τελευταία 20 χρόνια».

Δήλωσε, ωστόσο, ότι «σε αυτήν τη φάση» δεν θα ζητηθεί από τον Μόντι να αναλάβει επικεφαλής του σχηματισμού, καθώς κάτι τέτοιο θα του «προκαλούσε προβλήματα με τα πρωθυπουργικά του καθήκοντα».

Πάντως κι ενώ πλησιάζει η 10η Μαρτίου -μία από τις πιθανότερες ημερομηνίες διεξαγωγής των εκλογών-, το κίνημα του Ντι Μοντετζέμολο ελπίζει ότι θα λάβει τη στήριξη του πρωθυπουργού, ο οποίος εξακολουθεί να κρατάει σιγή ιχθύος σε ό,τι αφορά στο πολιτικό του μέλλον αν και δήλωσε, αναφερόμενος στο «πείραμα Ντι Μοντετζέμολο», ότι «αξιολογεί θετικά την όλη πρωτοβουλία».

Μπερσάνι – Αλφάνο

Κι αν οι επιχειρηματίες επιθυμούν την παραμονή Μόντι στην εξουσία, οι επικεφαλής των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της χώρας, Πιερλουίτζι Μπερσάνι του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος και Αντζελίνο Αλφάνο του μπερλουσκονικού Λαού της Ελευθερίας, επιμένουν ότι από τις εκλογές θα πρέπει να προκύψει μια πολιτική κυβέρνηση, που να αντικαταστήσει το τεχνοκρατικό κυβερνητικό σχήμα.

Η κατάσταση, πάντως, είναι εξίσου ρευστή κι εντός του Δημοκρατικού Κόμματος, το οποίο θα έχει διεργασίες για επιλογή αρχηγού στις 25 Νοεμβρίου, με τον Μπερσάνι να έχει τη στήριξη της κομματικής βάσης. Δημοσκοπήσεις το φέρουν να συγκεντρώνει ένα 25%, ενώ εκτιμήσεις για το κίνημα Ντι Μοντετζέμολο με τον Μόντι ως υποψήφιο το τοποθετούν στο 15%.

ethnos.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook