Σήμερα κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας απολογήθηκαν ο 48χρονος, φερόμενος ως ''εγκέφαλος'' μίας εκ των δύο εγκληματικών οργανώσεων και ο 43χρονος από τα Μάλια που επίσης φέρεται να ήταν ''υψηλόβαθμο'' μέλος της συμμορίας καθώς και άλλα δύο μέλη των συμμοριών.

Οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν όλες τις κατηγορίες που τους βαραίνουν, ωστόσο δεν έπεισαν ανακριτή και εισαγγελέα και προφυλακίστηκαν.

Τέσσερις από τους κατηγορούμενους των εγκληματικών οργανώσεων που εξαρθρώθηκαν και δραστηριοποιούνταν σε Λασίθι, Ηράκλειο και Ρέθυμνο οι οποίοι βρέθηκαν χθες ενώπιον της ανακρίτριας πήραν το δρόμο για της φυλακές.

Κατά την απολογία τους στη Νεάπολη αρθήκαν της κατηγορίες όμως δεν έπεισαν με αποτέλεσμα να κριθούν προφυλακιστέοι.

Οι τρεις οδηγήθηκαν στις φυλακές της Νεάπολης ενώ ο τέταρτος μεταφέρθηκε στο σωφρονιστικό κατάστημα της Νέας Αλικαρνασσού.

Η αποκάλυψη της δράσης τους

Υπενθυμίζεται ότι ο 48χρονος και ο 43χρονος φέρονται ως "εγκέφαλοι"  σε δύο εγκληματικές οργανώσεις, η μία με έδρα το Ηράκλειο και η άλλη το Λασίθι, τα μέλη των οποίων κατηγορούνται για πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα.

Η δράση τους αποκαλύφτηκε μετά από εκτεταμένη επιχείρηση που έγινε σε Λασίθι, Ηράκλειο και Ρέθυμνο και φανέρωσε το διπλό κύκλωμα με κοινές συνισταμένες στη διακίνηση και εμπορία ναρκωτικών και όπλων στο νησί.

Οι σπείρες χαρακτηρήστικαν από τις αρχές ως αδίστακτες με εγκληματικές δομές αποφασισμένες ακόμη και να σκοτώσουν.

Η εγκληματική οργάνωση ήταν "μοιρασμένη" σε δύο κομμάτια, ένα στο Ηράκλειο με 12 άτομα και ένα στο Λασίθι με 8 άτομα. Επικεφαλής ήταν ένας Λασιθιώτης με ένα ακόμα άτομο, που επί της ουσίας ασκούσε έλεγχο και στην οργάνωση του Ηρακλείου.

16 οι συλλήψεις

Στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας συνελήφθησαν 16 μέλη των εγκληματικών οργανώσεων, μεταξύ των οποίων και τρεις αστυνομικοί, ένας αξιωματικός, ένας ανθυπαστυνόμος και ένας αρχιφύλακας.

Οι δικογραφίες που σχηματίστηκαν περιλαμβάνουν συνολικά 67 άτομα από τα οποία, 52 Έλληνες και 15 αλλοδαποί, οι οποίοι είτε συμμετείχαν στις οργανώσεις, είτε συνεργάζονταν με παράνομες δραστηριότητες και δοσοληψίες.

Από τους τρεις αστυνομικούς που συνελήφθησαν, οι δύο, συγκεκριμένα ο αξιωματικός και ο αρχιφύλακας, κατηγορούνται ως απλοί συνεργοί στις οργανώσεις και η παράνομη δράση και διασύνδεσή τους με αυτές προσδιορίζεται στην παροχή πληροφοριών για διενεργούμενες αστυνομικές επιχειρήσεις.

Στην κατοχή του αξιωματικού βρέθηκαν ένα πιστόλι κρότου και 289 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων, ενώ, στην κατοχή του αρχιφύλακα, ο οποίος κατηγορείται και για χρήση ναρκωτικών ουσιών, βρέθηκαν 525 βεγγαλικά και 118 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων.

Ο ανθυπαστυνόμος εμπλέκεται σε υπόθεση απόπειρας αγοραπωλησίας πολεμικού όπλου Καλάσνικοφ και παράνομη κατοχή 147 φυσιγγίων διαφόρων διαμετρημάτων, ενώ, και οι τρεις κατηγορούνται επιπλέον για παράβαση καθήκοντος.

Με απόφαση του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, οι τρεις εμπλεκόμενοι αστυνομικοί, οι οποίοι υπηρετούν σε υπηρεσίες της Κρήτης, τέθηκαν άμεσα σε διαθεσιμότητα και παράλληλα διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση σε βάρος τους.

Η δράση της μαφίας

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, οι δύο οργανώσεις εμπλέκονται σε πλήθος υποθέσεων ζωοκλοπών, καλλιέργειας φυτειών χασίς και διακίνησης και εμπορίας όπλων και φυσιγγίων.

Από τις αστυνομικές έρευνες, που έγιναν στους τρεις νομούς βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, τρία αυτοκίνητα, 688 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων, 525 βεγγαλικά- πυροτεχνήματα, χρηματικό ποσό 19.200 ευρώ, ένα κυνηγετικό όπλο, ένα πιστόλι κρότου, δύο ζυγαριές ακριβείας, θήκες όπλου, ένα μαχαίρι και ένα τσιγαριλίκι.

Οι δικογραφίες που σχηματίστηκαν σε βάρος των εμπλεκομένων ατόμων αφορούν τις, κατά περίπτωση κακουργηματικού χαρακτήρα, κατηγορίες της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της καλλιέργειας και εμπορίας ναρκωτικών, της διακίνησης όπλων, ζωοκλοπών και της παράβασης καθήκοντος.