Σε «σκληρό πόκερ» εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις της υπουργικής επιτροπής με τους επικεφαλής της τρόικας για το κυπριακό μνημόνιο. Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν χθες το μεσημέρι και διήρκεσαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Σύμφωνα με πηγή του Υπουργείου Οικονομικών, δεν υπήρξε συμφωνία σε κανένα από τα «καυτά» ζητήματα. Οι διαπραγματεύσεις θα επαναληφθούν σήμερα το μεσημέρι, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Η κρισιμότητα της κατάστασης φαίνεται και από το γεγονός ότι ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Βάσος Σιαρλή, ανέβαλε το ταξίδι του στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο του Eurogroup.

Ανάμεσα στα ζητήματα που βρίσκονται στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα είναι αυτό των περικοπών. Η τρόικα προτείνει οριζόντιες περικοπές και μείωση του αφορολόγητου από τις 19. 500 ευρώ, που είναι σήμερα, στις 15 χιλιάδες. Σε ό,τι αφορά στις εξοικονομήσεις, η τρόικα, αντί για 975 εκατ. ευρώ, ζητεί ένα 1 δισ. 200 εκατ. ευρώ, λόγω υποχώρησης των οικονομικών δεικτών.

Για το φυσικό αέριο, η τρόικα θέλει να χρησιμοποιηθούν τα έσοδα για την αποπληρωμή του δανείου, ενώ η κυβέρνηση αντιπροτείνει τη διάθεση μέρους των εσόδων για την ανάπτυξη και τις υποδομές του φυσικού αερίου, ένα κομμάτι για τις μελλοντικές γενιές και ένα τρίτο για την αποπληρωμή των δανείων. Επίσης, οι Τροϊκανοί ζητούν κατάργηση της εισφοράς του κράτους (4,3%) για συντάξεις στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και διαγραφή του κρατικού χρέους, που ανέρχεται σε 7,2 δις ευρώ.

Παράλληλα, η κυβέρνηση δεν αποδέχεται την ιδιωτικοποίηση των κερδοφόρων Ημικρατικών Οργανισμών και αντιπροτείνει την ιδιωτικοποίηση του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου.

Διάσταση θέσεων υπάρχει και στο θέμα της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ). Σύμφωνα με την τρόικα, πρέπει να υπάρξει τριετές «πάγωμα» και στη συνέχεια μειωμένη καταβολή κατά 50%. Η κυβέρνηση αντιπροτείνει την καταβολή της ΑΤΑ μία φορά τον χρόνο και τη μη παραχώρησή της, όταν η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση.

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης, ο οποίος ενημέρωσε τον πρόεδρο Χριστόφια για την κατ’ αρχήν συμφωνία στον χρηματοπιστωτικό τομέα, επέδωσε επιστολή στην οποία επισημαίνει τις επιπτώσεις που θα προκληθούν σε περίπτωση που δεν υπογραφεί το μνημόνιο. Ιδιαίτερα τονίζει το πρόβλημα της στάσης πληρωμών. Αναφέρεται επίσης στις ανάγκες της οικονομίας αλλά και των τραπεζών, επισημαίνοντας τη σημασία που έχει η διοχέτευση ρευστού στην αγορά.

Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα αποτελούν κύριο πρωτοσέλιδο θέμα του σημερινού Τύπου. Οι τίτλοι των εφημερίδων είναι οι ακόλουθοι: «Αλήθεια»: «Μαραθώνιος με 5 αγκάθια», «Φιλελεύθερος»: «Ολονύκτιο θρίλερ με τρόικα», «Πολίτης»: «Ολονύκτια μάχη σε οκτώ μέτωπα», «Σημερινή»: «Χωρίς ανάσα οι διαπραγματεύσεις», «Χαραυγή»: «Μαραθώνια μάχη».

zougla.gr