Συνελήφθη το πρωί στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της εταιρείας Express Service Γιάννης Ραπτόπουλος για χρέη προς το Δημόσιο ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες, οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης επικοινώνησαν με τον γνωστό επιχειρηματία και του ζήτησαν να επισκεφθεί το Μέγαρο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης προκειμένου να τον ενημερώσουν για μια προσωπική του υπόθεση.

Ετσι, όταν λίγο μετά τις 10 ο Γιάννης Ραπτόπουλος πέρασε το κατώφλι της Αστυνομίας και παρουσιάστηκε, οι αστυνομικοί του Τμήματος Αναζητήσεων τον ενημέρωσαν ότι συλλαμβάνεται καθώς οφείλει προς το Δημόσιο το ποσό των 7.863.000 ευρώ. Μάλιστα, τον ενημέρωσαν ότι δεν έχει καταβάλει και τις ασφαλιστικές εισφορές στο ΙΚΑ. Ο επιχειρηματίας αναμένεται να οδηγηθεί στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

Ο μεγαλύτερος ιδιώτης οφειλέτης του Δημοσίου εκθέτει τον Παπακωνσταντίνου

Του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Συγκεκριμένα, ενάμιση χρόνο (Μάρτιος 2011) μετά τις αποκαλύψεις του Πρώτου Θέματος για τον βίο και την Πολιτεία του ιδιοκτήτη της εταιρείας Express Service και μεγαλύτερου ιδιώτη οφειλέτη στο Δημόσιο Γιάννη Ραπτόπουλου και την παροχή βοήθειας με ευνοϊκή ρύθμιση από τον τέως υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο επιχειρηματίας συνελήφθη για χρέη προς το Δημόσιο ύψους 8 εκατ. ευρώ.

Η σύλληψη αυτή γεννά φυσικά μείζον θέμα και για τον κ. Παπακωνσταντίνου ο οποίος με την υπογραφή του είχε δώσει συγχωροχάρτι στον αποδεδειγμένα μπαταχτσή προς το Κράτος επιχειρηματία δίδοντας του άρση της δέσμευσης των προσωπικών του τραπεζικών λογαριασμών.

Μια άρση προς τον επιχειρηματία που αν και συλλαμβάνεται σήμερα για χρέη μόλις 8 εκατ. ευρώ, χρωστά πολύ περισσότερα μέσω τριών επιχειρήσεων του που δεν απέδιδαν φόρους αλλά και ΙΚΑ! Κάπως έτσι, ενάμιση χρόνο μετά τις δικές μας αποκαλύψεις και δύο μήνες μετά το άδειασμα του για τη λίστα Λαγκάρντ ο κ. Παπακωνσταντίνου για μια ακόμη φορά εκτίθεται και φυσικά θα πρέπει να μας απαντήσει για τις επιλογές του.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της 23/3/2011
ΤΟ «ΘΕΜΑ» ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ

ΥΠΟΠΤΟ «ΣΥΓΧΩΡΟΧΑΡΤΙ» ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΙΔΙΩΤΗ – ΟΦΕΙΛΕΤΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

«δωράκι» του ΥΠΕΘΟ στην Express Service η οποία δια χειρός του αρμόδιου για την πάταξη της φοροδιαφυγής υπουργού έδωσε ανάσα ενός έτους στον «υπότροπο» Ραπτόπουλο. Όλα αυτά ενώ ο τελευταίος έχει χρέη – ρεκόρ ύψους 70 εκατ. ευρώ προς εφορία και ΙΚΑ

Παρά τη «βιομηχανία» φορολογικής ασυνέπειας που ο επιχειρηματίας Γιάννης Ραπτόπουλος είχε στήσει από το 2007 και την ασυνέπεια του να πληρώνει τις δόσεις των χρεών του, ο Γ. Παπακωνσταντίνου υπέγραψε δύο φορές την άρση του μέτρου δέσμευσης της προσωπικής του περιουσίας κατά 50%. Όλα αυτά τη στιγμή που ο επιχειρηματίας προσπαθεί να πτωχεύσει την καταχρεωμένη στο Κράτος Express Service προς όφελος της προσωπικής του εταιρείας!

Μείζον πολιτικό θέμα γεννάτε από τις σημερινές αποκαλύψεις του «Θέματος» αναφορικά με το ρόλο που ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου διαδραμάτισε στην άρση δύο φορές του μέτρου δέσμευσης των καταθέσεων και λογαριασμών του επιχειρηματία Γιάννη Ραπτόπουλου, ιδιοκτήτη της εταιρείας Express Service.

Κι αυτό διότι ο κ. Ραπτόπουλος τον οποίο ο ΥΠΕΘΟ διευκόλυνε δις δεν είναι μόνο ο μεγαλύτερος ιδιώτης – οφειλέτης του Δημοσίου με χρέη σε φόρους και ΙΚΑ 70 εκατ. ευρώ αλλά ταυτόχρονα διότι σε εξέλιξη βρίσκεται προσπάθεια εκ μέρους του για την πτώχευση της εταιρείας Express Service A.E. και πέρασμα πάγιων περιουσιακών της στοιχείων αλλά και συμβολαίων με το Δημόσιο στην προσωπική εταιρεία που διαθέτει. Κοινώς, το Κράτος δια χειρός του αρμόδιου για την πάταξη του φορολογικού εγκλήματος υπουργού του, του ανθρώπου που θα έπρεπε να είναι κάτι παραπάνω από παράδειγμα, του κ. Παπακωνσταντίνου, γνέφει καταφατικά στην φορολογική ασυνέπεια, υποθάλπει περίεργες φορολογικές και ασφαλιστικές συμπεριφορές την ίδια ώρα που καλεί σε θυσίες εργαζόμενους και συνταξιούχους ή απολύει συμβασιούχους.
Τα δύο έγγραφα που καίνε τον Γ. Παπακωνσταντίνου

Ειδικότερα, όπως σήμερα αποκαλύπτουμε, με την υπ’ αριθμόν πρωτ. 1009262/10039/ΔΕ-Γ’ απόφασή του, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου στις 22/1/2010 αίρει το μέτρο της δέσμευσης του 50% των καταθέσεων και λογαριασμών του Γιάννη Ραπτόπουλου για διάστημα έξι μηνών (μέχρι τις 15/6/2010). Κι αυτό με την αιτιολογία πως θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στον κ. Ραπτόπουλο «να συνεχίσει τις δραστηριότητές του και να ανταποκριθεί στις φορολογικές και λοιπές υποχρεώσείς του».

Η απόφαση δέσμευσης αλλά και άρσης βασίζεται στο άρθρο 14 του ν.2523/97 περί διοικητικών κυρώσεων στη φορολογική νομοθεσία. Με ακριβώς την ίδια αιτιολογία ο κ. Παπακωνσταντίνου πράττει το ίδιο και στις 27/7/2010, με την υπ’ αρ.πρωτ. 1099569/12545/ΔΕ-Γ’ απόφαση του. Όλες αυτές οι κινήσεις είναι που δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά για το ρόλο του υπουργού καθώς σπάνιες είναι οι περιπτώσεις που το Κράτος επιδεικνύει τέτοια ανοχή, στρεβλώνοντας μάλιστα τον υγιή ανταγωνισμό αφού δίνει «ανάσες» σε μια εταιρεία με χρέη προς το Κράτος όταν οι υπόλοιπες που δεν έχουν πρόσβαση στον κ. υπουργό είναι υποχρεωμένες να πληρώνουν μέχρι κεραίας τις υποχρεώσεις τους σε φόρους.

Όταν μάλιστα για πολύ λιγότερα χρέη, επιχειρήσεις ή και φυσικά πρόσωπα χάνουν περιουσίες ή αναγκάζονται να πάνε σε ειδικές ρυθμίσεις, ο κ. Γιάννης Ραπτόπουλος χαίρει της υπερβολικής και ακατανόητης ασυλίας του ΥΠΕΘΟ. Στο σημείο αυτό μπορεί κανείς να πει πως το μέγεθος της εταιρείας και ο αριθμός των απασχολουμένων της «λύγισαν» τον κ. Παπακωνσταντίνου. Ή πως κάτι τέτοιο έγινε καθώς ο υπουργός αναλογίστηκε πως θα πάνε χαμένα αρκετά εκατομμύρια ευρώ τα οποία θα οδηγηθούν στα Δημόσια ταμεία αν η εταιρεία Express Service κηρύξει πτώχευση.
«Αγνοεί» επιδεικτικά τα στοιχεία που ο ίδιος υπογράφει

Πώς όμως ο κ. Παπακωνσταντίνου αγνοεί βασικά στοιχεία του ίδιου του εγγράφου που υπογράφει; Το λέμε αυτό διότι στην αιτιολόγηση των αποφάσεων του, διακρίνουμε ξεκάθαρα πως ο επιχειρηματίας Γιάννης Ραπτόπουλος χαίρει παρόμοιας φορολογικής εύνοιας εδώ και τέσσερα χρόνια, επιδεικνύοντας όμως μια πρωτοφανή ασυνέπεια στην πληρωμή των χρωστούμενων ή τουλάχιστον κάποιων δόσεων του. Κοινώς, αυτός ο άνθρωπος δεν θέλει να πληρώσει ποτέ το Κράτος κι εμείς τον βοηθάμε κι από επάνω, με αιτιολογία πως «κάποτε θα μας τα δώσει». Όπως λοιπόν βλέπουμε ο κ. Παπακωνσταντίνου «περιέργως» αγνόησε το γεγονός πως ο επιχειρηματίας έχει ήδη επιτύχει τέσσερις (!) φορές άρση του μέτρου δέσμευσης της περιουσίας του από την προηγούμενη κυβέρνηση. Κοινώς ο businessman δημιούργησε μια κατάσταση που σε λογική «σχοινί κορδόνι» αγνοούσε τον νόμο, δημιουργώντας μια βιομηχανία άρσεων των οικονομικών του δυσχερειών.

Δηλαδή από υπότροπος, τελικά καταλήγει κι ευνοημένος από πάνω. Κι αντί ο ΥΠΕΘΟ της νέας διακυβέρνησης να σταματήσει αυτήν την στρέβλωση, την συνεχίζει με προκλητικό μάλιστα τρόπο. Κι όλα αυτά αγνοώντας επιδεικτικά το άρθρο 14 του ν. 2523/1997 που ορίζει ρητά πως «τα όποια μέτρα δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων αίρονται υποχρεωτικά εφόσον ο υπόχρεος φορολογούμενος καταβάλει ποσό πάνω από το 70% του συνόλου των υποχρεώσεων του». Στην πιο πάνω παράγραφο ο ίδιος νόμος ορίζει εξίσου ρητά πως «η άρση της δέσμευσης παύει να ισχύει σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής δύο συνεχόμενων εκ των προβλεπόμενων δόσεων». Ακριβώς αυτή είναι η περίπτωση που καίει τον κ. Ραπτόπουλο αλλά και εκθέτει τον υπουργό Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου. Κι αυτό διότι είναι σαφές από τα δύο έγγραφα των αποφάσεων του ΥΠΕΘΟ πως ο κ. Ραπτόπουλος συστηματικά δεν πληρώνει τις δόσεις που οφείλει, ούτε φυσικά έχει αποπληρώσει το σύνολο των υποχρεώσεων του προς το Δημόσιο.

Πώς λοιπόν ο άνθρωπος που λέει πως θα μας βγάλει από την οικονομική καχεξία, πώς θα πατάξει τις κακές συμπεριφορές του παρελθόντος, πώς ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου διαπράττει ένα τόσο μεγάλο ατόπημα; Πως «καθαρίζει» έναν αδιαμφισβήτητα ασυνεπή επιχειρηματία; Για ποιο λόγο – ακόμα χειρότερα – επιτρέπει την άρση της δέσμευσης στην προσωπική περιουσία του κ. Ραπτόπουλου κι όχι στην εταιρική, ως όφειλε, αφού αυτή είναι που χρωστά το μεγαλύτερο ποσοστό (περίπου 70%) των υποχρεώσεων προς το Κράτος;
Όταν το Κράτος κάνει «πλάτες» στην πτώχευση της Express Service

Εδώ ακριβώς είναι που δημιουργούνται ακόμα μεγαλύτερα και πιο βασανιστικά ερωτηματικά και γεννιούνται δικαιολογημένες απορίες για το κατά πόσο ο κ. Παπακωνσταντίνου (σ.σ. ηθελημένα ή άθελα θα πρέπει να μας το πει ο ίδιος ο υπουργός) συναινεί στην απάτη που ο επιχειρηματίας έχει ήδη ξεκινήσει. Κι αυτό διότι είναι γνωστό πως εδώ και λίγους μήνες ο κ. Ραπτόπουλος επιχειρεί την πτώχευση της καταχρεωμένης Express Service, περνώντας περιουσιακά στοιχεία και σημαντικές δουλειές με το Δημόσιο στην προσωπική εταιρεία «Ιωάννης Π. Ραπτόπουλος Τεχνική Εξυπηρέτηση Αυτοκινήτων (ατομική επιχείρηση).

Με έγγραφο που το «ΘΕΜΑ» ήδη έχει δημοσιοποιήσει στο παρελθόν και το οποίο αναδημοσιεύουμε σήμερα, αποδεικνύεται πως σε ενημέρωση του Ειρηνοδικείου Καλλιθέας, η ΑΤΕ Ασφαλιστική αναφέρει πως δέχθηκε (παρά τα ογκώδη χρέη στο ΙΚΑ) την τροποποίηση σύμβασης της με την Express Service AEE, δίδοντας τα δικαιώματα της πρώτης στην προσωπική εταιρεία του Γιάννη Ραπτόπουλου. Κοινώς ο κ. Ραπτόπουλος πέρασε τα συμβόλαια της οδικής βοήθειας της κρατικού ενδιαφέροντος ασφαλιστικής εταιρείας που είχε κερδίσει χάρη στον φωτογραφικό νόμο του τέως υπουργού Μεταφορών κ. Κώστα Χατζηδάκη (άλλο ένα μεγάλο σκάνδαλο που είχαμε αποκαλύψει και το οποίο έχει θαφτεί από την Δικαιοσύνη) από την κατεστραμμένη και φορτωμένη με χρέη Express Service στο «όνομα» του!

Όπως ήδη γνωρίζει κι έχει καταγγείλει η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος ο εν λόγω επιχειρηματίας πρέπει να ελεγχθεί άμεσα για αυτές του τις ενέργειες. Δεν είναι τυχαίο πως το προεδρείο της σημαντικής αυτής επιχειρηματικής Ένωσης είχε προσωπικά ενημερώσει τον τέως πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή για τις «αλχημείες» Ραπτόπουλου καθώς και για τον φωτογραφικό νόμο που είχε περάσει η κυβέρνησή του. Και να που τώρα το ΠΑΣΟΚ αντί να κοιτάξει το πρόβλημα, δίνει ανάσες ζωής σε έναν καθ’ όλα ύποπτο και καταχρεωμένο επιχειρηματία.

Δεν άφησε το θέμα στον Σαχινίδη
Ταυτόχρονα, άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως προσωπικά ο ΥΠΕΘΟ κ. Παπακωνσταντίνου πήρε επάνω του το θέμα, και δεν το άφησε στον καθ\’ ύλην αρμόδιο υφυπουργό Σαχινίδη. Γιατί άραγε; Η λογική απάντηση που περιμένουμε από τον υπουργό είναι πως το αίτημα του επιχειρηματία βάσει νόμου απευθυνόταν στον ίδιο. Γνωστό όμως είναι πως τις αποφάσεις (που επαναλαμβάνουμε σπάνια είναι θετικές) τις παίρνει ο αρμόδιος για τα έσοδα υφυπουργός.

Για όσους πάντως ψάχνουν τον Μίτο της Αριάδνης θα πρέπει να πούμε πως οι σχέσεις Παπακωνσταντίνου – Ραπτόπουλου είναι υπαρκτές. Μάλιστα συνδετικός κρίκος των δύο ανδρών υπήρξε η Διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων της εταιρείας Express Service και γνωστή του υπουργού από την περίοδο που πολιτευόταν στην Κοζάνη, κα. Πόπη Ρουκά. Δεν είναι τυχαίο πως σύμφωνα με αναφορές πολλών παρευρισκόμενων στην προεκλογική ομιλία – στήριξης του ΠΑΣΟΚ από τον Ευρωβουλευτή τότε Γιώργο Παπακωνσταντίνου στο ξενοδοχείο Ledra Marriott, το 2009, η κυρία Ρουκά βρισκόταν όλη την ώρα στο πλευρό του.

Όπως μας είπε σχετική πηγή «από την σχέση που είδαμε να έχει, νομίσαμε πως επρόκειτο για συνεργάτιδα του, καθώς έδειχνε να έχει την επιμέλεια και τον έλεγχο της εκδήλωσης». Βέβαια το ενδιαφέρον ενός στελέχους της αγοράς για έναν πολιτικό δεν είναι σαφώς επιλήψιμο. Αυτό που όμως δημιουργεί ερωτηματικά είναι οι μετέπειτα αποφάσεις που ευνοούν τον εργοδότη της κας. Ρουκά.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook