«Θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια», ώστε να βρεθεί λύση για την Ελλάδα κατά την αποψινή συνεδρίαση του Eurogroup, δήλωσε τη Δευτέρα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας στο γερμανικό κοινοβούλιο όπου συζητείται ο προϋπολογισμός του 2013.

Ο κ. Σόιμπλε ανέδειξε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη να προστατευθεί η γερμανική οικονομία και επισήμανε ότι η Γερμανία εισέρχεται σε δύσκολη φάση, καθώς εξασθενεί τόσο η ευρωπαϊκή όσο και η παγκόσμια οικονομία.

Όσον αφορά, ωστόσο, την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Γαλλίας από τον οίκο Moody\’s, ο Γερμανός υπουργός ανέφερε ότι δεν πρόκειται για κάτι ιδιαίτερα σοβαρό και τόνισε ότι η γαλλική οικονομία είναι πολύ σταθερή.

Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό που ετοίμασε το υπουργείο του, ο κ. Σόιμπλε έκανε λόγο για σχεδιασμό με τον οποίο η Γερμανία ανταποκρίνεται στις διεθνείς της υποχρεώσεις και ότι η χώρα επιτυγχάνει τον στόχο μείωσης του χρέους της τρία χρόνια νωρίτερα απ\’ ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Σχέδιο επαναγοράς ομολόγων

Όπως έχει γίνει γνωστό, το Βερολίνο προωθεί σχέδιο επαναγοράς του ελληνικού χρέους ονομαστικής αξίας 30 δισ. ευρώ, έναντι 7,5 δισ. ευρώ.

Το σχέδιο προβλέπει πως η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει για τις επαναγορές αυτές μέρος της δόσης των 44 δισ. ευρώ και μέρος από τα κέρδη που θα επιστρέψει η ΕΚΤ από τις επενδύσεις της στα ελληνικά ομόλογα.

Η Κάτω Βουλή της Γερμανίας (Bundestag) θα ψηφίσει την ερχόμενη εβδομάδα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης της βοήθειας προς την Ελλάδα και οι βουλευτές της καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ είναι πεπεισμένοι ότι θα εγκριθεί, όπως δήλωσε την Τρίτη ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής ομάδας των κομμάτων CDU/CSU Μίχαελ Γκρόσε-Μπρέμερ.

Σε ό,τι αφορά το σημερινό Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης πιθανότατα θα εγκρίνουν την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα, ύψους 44 δισ. ευρώ, αλλά η καταβολή της θα γίνει στις 5 Δεκεμβρίου, με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα έχει εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα.

Σύμφωνα με διαρροές από την ελληνική πλευρά και πληροφορίες διεθνών πρακτορείων, Ευρωζώνη και ΔΝΤ αναμένεται να συμφωνήσουν σήμερα επί μιας δέσμη μέτρων για την απομείωση του χρέους που θα περιλαμβάνει τη μείωση των επιτοκίων των παλαιών δανείων στο επίπεδο των επιτοκίων των δανείων του EFSF, σε συνδυασμό με επιμήκυνση των ωριμάνσεων (μέχρι το 2032), πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά και επιστροφή από την ΕΚΤ στις κεντρικές τράπεζες των κερδών που καταγράφει από τις επενδύσεις της στα ελληνικά ομόλογα.

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook