Θετική έκβαση των προσπαθειών για επίτευξη εκεχειρίας ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς έπειτα από επτά ημέρες εχθροπραξιών στη Λωρίδα της Γάζας αναμένει εντός της ημέρας η Αίγυπτος, η οποία έχει αναλάβει τον κεντρικό ρόλο στη διαμεσολάβηση. Η «ισραηλινή επίθεση θα τερματιστεί την Τρίτη» δήλωσε ο Μοχάμεντ Μούρσι, σύμφωνα με το αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων Mena. Καθ\’ οδόν προς τη Μέση Ανατολή βρίσκεται η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Χίλαρι Κλίντον, κίνηση που επίσης υποδεικνύει ότι βρίσκεται κοντά η διπλωματική διέξοδος.

Ωστόσο, παρά τις πληροφορίες για επικείμενη εκεχειρία η βία συνεχίζεται με νέες αιματηρές ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας και ρουκέτες της Χαμάς στο Ισραήλ. Οι Παλαιστίνιοι που έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της ισραηλινής επιχείρησης «Αμυντικός Πυλώνας» φθάνουν τους 121 -οι μισοί εκ των οποίων άμαχοι, ανάμεσά τους 27 παιδιά- και έχουν τραυματιστεί περίπου 920. Από ισραηλινής πλευράς, έχουν χάσει τη ζωή τους τρεις πολίτες.

Τουλάχιστον άλλοι πέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν τη Δευτέρα σε επιδρομή στη συνοικία Σάμπρα της Γάζας. Η ισραηλινή αεροπορία έριξε φυλλάδα σε πολλές συνοικίες της Πόλης της Γάζας. «Για τη δική σας ασφάλεια, σας ζητάμε να εγκαταλείψετε αμέσως τα σπίτια σας και να κατευθυνθείτε προς το κέντρο της πόλης» έγραφαν τα φυλλάδια στα αραβικά, ενώ το κείμενο συνοδευόταν από ένα σχεδιάγραμμα στο οποίο απεικονίζονταν οι δρόμοι που οδηγούν στο κέντρο της πόλης.

Απαντώντας στις ισραηλινές επιδρομές, η Χαμάς εκτόξευσε για δεύτερη φορά από την έναρξη της κρίσης ρουκέτα προς την Ιερουσαλήμ, η οποία αστόχησε και κατέπεσε στη γειτονική Δυτική Όχθη. Οι σειρήνες αντιαεροπορικού συναγερμού ήχησαν στην Ιερουσαλήμ και οι πεζοί έτρεχαν να βρουν καταφύγιο. Από το πρωί της Τρίτης έχουν εκτοξευτεί 95 ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ, οι 30 εκ των οποίων αναχαιτίστηκαν από το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας «Σιδερένιος Θόλος».

Ο επικεφαλής της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, Μοχάμεντ Ντέιφ, προειδοποίησε ταυτόχρονα σε ένα σπάνιο ηχογραφημένο μήνυμά του ότι το Ισραήλ ότι «θα πληρώσει ακριβά εάν διανοηθεί να εισβάλει στη Γάζα».

Διπλωματικός πυρετός για κατάπαυση του πυρός

Οι διπλωματικές διεργασίες έχουν εντατικοποιηθεί και ο Αιγύπτιος πρόεδρος Μοχάμεντ Μούρσι «δείχνει» σε εκεχειρία εντός της ημέρας. «Η φάρσα της ισραηλινής επίθεσης εναντίον της Λωρίδας της Γάζας θα τερματιστεί σήμερα», μετέδωσε το πρακτορείο Mena, επικαλούμενο δηλώσεις που έκανε ο Αιγύπτιος πρόεδρος. Το Ισραήλ αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Μοχάμεντ Μούρσι δεν παρείχε πάντως στοιχεία για να στηρίξει την πρόβλεψή του ότι επίκειται άμεσα ο τερματισμός της ισραηλινής επιχείρησης στη Γάζα, όπως σημειώνουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία. Ανέφερε μόνο ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς θα επιφέρουν «θετικά αποτελέσματα» εντός των προσεχών ωρών.

Οι δηλώσεις Μούρσι ήλθαν τη στιγμή που κορυφώνονται οι διεθνείς διπλωματικές προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα, και ενώ το Ισραήλ έχει «παγώσει» το ενδεχόμενο χερσαίας επέμβασης στον παλαιστινιακό θύλακα, με μία άτυπη προθεσμία έως την Πέμπτη.

Στη Μέση Ανατολή κατευθύνεται η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, εξέλιξη που από μόνη της υποδεικνύει πως η διπλωματική διέξοδος βρίσκεται πιο κοντά.

Η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα έχει διαδοχικά επαφές στην Ιερουσαλήμ με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Μαχμούντ Αμπάς και στο Κάιρο με την αιγυπτιακή ηγεσία.

Από το Κάιρο, όπου επικεντρώνεται η διπλωματική προσπάθεια για την επίτευξη εκεχειρίας, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός και προειδοποίησε ότι πιθανή χερσαία επέμβαση θα «έφερνε μόνο μεγαλύτερη τραγωδία» και πρέπει να αποφευχθεί.

Στη Λωρίδα της Γάζας έφθασε, εν τω μεταξύ, αντιπροσωπεία υπουργών Εξωτερικών από την Τουρκία, την Αίγυπτο, το Κουβέιτ, το Ιράκ, την Τυνησία, το Μαρόκο και το Σουδάν. «Είμαστε εδώ για να δείξουμε την αλληλεγγύη και τον σεβασμό των αραβικών χωρών στον λαό της Γάζας που δοκιμάζεται» δήλωσε ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Αμρ στο δίκτυο Al Jazeera.

Κατά του Ισραήλ στράφηκε ξανά ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, κατηγορώντας την κυβέρνηση Νετανιάχου για «εθνοκάθαρση» των Παλαιστινίων.

«Το Ισραήλ αγνοεί την ειρήνη στην περιοχή αυτή, παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και πραγματοποιεί εθνική εκκαθάριση σε βάρος ενός λαού. Η χώρα αυτή καταλαμβάνει σταδιακά τα Παλαιστινιακά Εδάφη» τόνισε Ερντογάν ενώπιον των βουλευτών του κόμματός του.

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρωθυπουργό, οι παλαιστινιακές οργανώσεις της Γάζας που εκτοξεύουν ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ κάνουν χρήση του δικαιώματός τους για «νόμιμη άμυνα». Ο Ερντογάν στράφηκε επίσης ξανά κατά του ΟΗΕ: «Δεν πιστεύω πλέον στη δικαιοσύνη του ΟΗΕ. Όσο δεν επιλύεται το παλαιστινιακό ζήτημα, τα δεινά και το αίμα θα παραμείνουν ένα αναπόσπαστο κομμάτι της Μέσης Ανατολής».


in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook