«Η Ευρώπη θα πέθαινε, χωρίς την Ελλάδα και την Ιταλία», αυτή την αιχμηρή δήλωση έκανε ο Γάλλος φιλόσοφος Μπερνάρ-Ανρί Λεβί, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung».

«Εάν η Ευρώπη απαρνηθεί την ελληνική ρίζα της, εάν αποσυνδεθεί από τη ρωμαϊκή κληρονομιά της, εάν δεν κάνει όλα όσα είναι ανθρωπίνως δυνατά για να παραμείνουν στους κόλπους της αυτά τα δύο τμήματα της ταυτότητας και της ύπαρξής της, η Ευρώπη θα πεθάνει», τόνισε ο φιλόσοφος

Ποιός είναι ο Μπερνάρ – Ανρί Λεβί

Ο πιο προκλητικός διανοούμενος της Γαλλίας, απόφοιτος της Εκόλ Νορμάλ, πολυεκατομμυριούχος, φιλόσοφος, συγγραφέας, δημοσιογράφος, μυθιστοριογράφος, κινηματογραφιστής, ακτιβιστής, ιδρυτής του περιοδικού «La Regle du Jeu», αρθρογράφος στο «Point», στην «Corriere de la Sera», την «El Pais» και σε άλλα έντυπα, μέλος του Δ.Σ. της Le Monde, ο Λεβί είναι ένας ισόβιος σταυροφόρος. Αμφιλεγόμενος και σφοδρός στις απόψεις του βρέθηκε πολλές φορές απέναντι σε καταξιωμένους και μεγάλης αξίας διανοούμενους, ιστορικούς και φιλόσοφους: Πιέρ Βιντάλ-Νακέ, Κορνήλιος Καστοριάδης, Ρεϊμόν Αρόν, Ζιλ Ντελέζ.

Ορισμένα από τα πιο γνωστά βιβλία και δοκίμια του Μπερνάρ Ανρί Λεβί έχουν μεταφραστεί και στα ελληνικά όπως για παράδειγμα, η πολυσυζητημένη βιογραφία του για τον Ζαν Πωλ Σαρτρ («Ο αιώνας του Σαρτρ» εκδ. Scripta), «Οι φιλοσοφικές διαμάχες» εκδ. Κέδρος, το βιβλίο του για την αμερικανική πολιτική σκηνή «American Vertigo» εκδ. Κέδρος ή «Οι σκέψεις για τον πόλεμο» (εκδ. Scripta).

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook