Η Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης και η Μηνιαία Εφημερίδα Πυξίδα της Πόλης σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, την ΚΕΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης φέρνουν 26 και 27 Νοεμβρίου 2012 για 5η χρονιά ταινίες από το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στα Χανιά.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση: "Το 53ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ταξιδεύει και φέτος στην υπόλοιπη Ελλάδα μέσα από τις Περιφερειακές Εκδηλώσεις, φέρνοντας το κοινό σε επαφή με πρωτοπόρους δημιουργούς και ταινίες.

Έτσι ένας συνεχής διάλογος της Θεσσαλονίκης, έδρας του φεστιβάλ, με τους Χανιώτες κινηματογραφόφιλους συνεχίζεται κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον για τον κινηματογράφο αλλά και τον άνθρωπο καθώς αυτός αποτελεί το επίκεντρο των ταινιών.

Με αυτόν τον τρόπο η Θεσσαλονίκη αποτελεί την αφετηρία απ’ όπου ξεκινά ένας συνεχιζόμενος διάλογος με ένα ολοένα και αυξανόμενο κοινό που αναζητά καινούριες εικόνες και παραστάσεις. Ο κινηματογράφος δε θα μπορούσε να είναι καλύτερη αφορμή για μια τόσο δημιουργική επικοινωνία – μια επικοινωνία που επιβεβαιώνεται και διατηρείται ζωντανή από τη θερμή ανταπόκριση του κοινού των Περιφερειακών Εκδηλώσεων.

Τα Χανιά αποτελούν πλέον σταθερό σημείο αναφοράς των περιφερειακών εκδηλώσεων του Φεστιβάλ και η συνάντηση των Χανιωτών με το Φεστιβάλ είναι σίγουρα ένας δυναμικός θεσμός.

Ραντεβού 26 και 27 Νοεμβρίου στο Θέατρο Δημήτρης Βλησίδης 6 το απογευμα με 11 το βράδυ "

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ


Αναφορικά με το πρόγραμμα, αυτό έχει ως εξής:

Δευτέρα 26 Νοεμβρίου

18:15 - Κίτρινη πόλη
20:00 - Με το φως της ημέρας
21:45 - Ο άνθρωπος χωρίς παρελθόν


Τρίτη 27 Νοεμβρίου

18:15 - Νύχτα σιωπής
20:00 - Kame Koummando
21:30 - Σύννεφο 9


Κίτρινη πόλη

Μέσα στην Κίτρινη πόλη, σ’ένα από τα λίγα σπίτια που έχουν ακόμη τα φώτα αναμμένα τα βράδια όταν δεν ακούγονται πυροβολισμοί, κατοικούν κάποιοι ≪άστεγοι αλήτες». Πέντε ανόμοιοι άνθρωποι, που υπόκεινται στον ίδιο νόμο, αλλά για διαφορετικό λόγο ο καθένας. Δύο γυναίκες και τρεις άνδρες σε κατ’ οίκον περιορισμό. Έλεγχος, ψυχολογική βία, σεξουαλική καταπίεση, παράνοια. Όλ’αυτά μέσα σ’ ένα παλιό αρχοντικό που έχει φανερά σημάδια φθοράς, που τώρα πια –λόγω της συνθήκης– παίζει το ρόλο της φυλακής, αλλά και της κρυψώνας για τους πέντε ήρωες. Δημιουργούν ένα δικό τους σύμπαν και αποφασίζουν να στήσουν ένα παιχνίδι παίρνοντας πολιτική θέση απέναντι στο κράτος και στη διαταγή. Κανόνας του παιχνιδιού είναι η προσωπική κατάθεση ενός φανταστικού-ονειρικού θανάτου του καθενός. Ούτως ή άλλως, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, θα μας φάνε. Και το παιχνίδι
αρχίζει...


Με το φως της ημέρας

Ο Μίσα Μπράνκοφ είναι συνταξιούχος καθηγητής μουσικής. Ένα πρωινό λαμβάνει ένα γράμμα που του ζητάει να έρθει σε επαφή με το Εβραϊκό Μουσείο του Βελιγραδίου. Εκεί μαθαίνει πως, κατά τη διάρκεια κάποιων ανασκαφών στους υπονόμους της Παλιάς Αγοράς της πόλης, βρέθηκε ένα σιδερένιο κουτί, στο ίδιο σημείο όπου, κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, βρισκόταν ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης για τους Σέρβους Εβραίους και Τσιγγάνους. Τo περιεχόμενο του κουτιού θα αλλάξει τη ζωή του καθηγητή. Η ταινία είναι η επίσημη υποψηφιότητα της Σερβίας για τα Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.


Ο άνθρωπος χωρίς παρελθόν

Ένας άντρας πρέπει να ξαναρχίσει τη ζωή του όταν πέφτει θύμα ληστείας και παθαίνει αμνησία ενώ είναι στο δρόμο για το Ελσίνκι, όπου θα έψαχνε δουλειά. Καθώς προσπαθεί να ξαναφτιάξει τη ζωή του, συναντά μια σειρά από εκκεντρικές φυσιογνωμίες, μεταξύ άλλων και μια υπέροχη, πρόθυμη να τον βοηθήσει, αξιωματικό του Στρατού της Σωτηρίας. Ο άντρας θα βρει την αγάπη και θα αναγκαστεί να ανακαλύψει αξίες με τις οποίες μπορεί κανείς να ζήσει χωρίς ντροπή. Μια μικρή ιστορία για ανθρώπους που ξέρουν ακόμα πώς να είναι ευγενικοί.


Νύχτα σιωπής

Ο γαμπρός είναι περίπου 60 χρονών, πέρασε χρόνια στη φυλακή, και άρα δεν είναι ακριβώς σε ηλικία γάμου. Για την ακρίβεια, ο επικείμενος γάμος γίνεται για να μπει τέλος στη βεντέτα ανάμεσα σε δύο μεγάλες οικογένειες. Η νύφη έχει το πρόσωπό της κρυμμένο πίσω από ένα κόκκινο βέλο και περιμένει τον γαμπρό κρατώντας μέσα της τους φόβους της. Η πόρτα κλείνει κι οι θόρυβοι πίσω της σβήνουν. Η νύφη κι ο γαμπρός είναι τώρα μόνοι στο δωμάτιο. Ο γαμπρός δίνει τα δώρα του στη νύφη. Όταν είναι καθιστή, τα πόδια της δεν φτάνουν στο έδαφος. Ο γαμπρός αποκαλύπτει το πρόσωπό της. Το πρόσωπο κάτω από το πέπλο είναι αυτό ενός 14χρονου κοριτσιού. Ο  γαμπρός είναι υποχρεωμένος, υπακούοντας στην παράδοση αιώνων, να ολοκληρώσει το γάμο. Η νύφη προσπαθεί να ξεγελάσει τους φόβους της με το χιούμορ. Η νύχτα που περνούν μαζί μοιάζει με παρτίδα σκάκι. Τι θα φέρει το πρωί για τους δύο νεόνυμφους;

Kame Koummando
O Kame Koummando ζει τις τελευταίες στιγμές της ζωής του. Επιθυμία του, το πνεύμα του να επιστρέψει πίσω στο χρόνο στον πλανήτη Γη. Βρίσκει έναν κόσμο υπό την κατοχή της Τρόικα και των οίκων αξιολόγησης. Τα κοινωνικά φαινόμενα βρίσκονται σε έξαρση και οι ανθρώπινες ψυχές είναι μπερδεμένες. Εμπαίζεται από τη φωνή των οίκων αξιολόγησής και της Τρόικα. Αποφασίζει να αναλάβει δράση, προκειμένου να βοηθήσει όλους τους λαούς... Ώσπου ο κακός Ζίντα τού κλέβει τον ασύρματο που τον κρατάει σε επικοινωνία με τη μονάδα του.


Σύννεφο 9

Δεν το ήθελε. Απλώς συνέβη. Αντάλλαξαν κλεφτές ματιές, ένιωσαν μια έλξη. Δεν πήγαιναν γυρεύοντας. Η Ίνγκε είναι 65άρα. Είναι παντρεμένη εδώ και τριάντα χρόνια και αγαπά τον σύζυγό της. Αλλά της αρέσει κι ο Καρλ, ένας μεγαλύτερος άντρας, ήδη στα 76 του. Υπάρχει πάθος. Κι ύστερα σεξ. Και ξαφνικά η Ίνγκε νιώθει πάλι σαν κορίτσι...