Συνολικά 30 φαρμακευτικά προϊόντα όντως βρίσκονται σε έλλειψη στην ελληνική αγορά, ωστόσο στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων τα κενά καλύπτονται από άλλα φάρμακα της ίδιας κατηγορίας, δήλωσε ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων Γιάννης Τούντας, ο οποίος συμμετείχε την Τρίτη σε σύσκεψη που συγκάλεσε για το θέμα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς.

Ο κ. Σαλμάς δεσμεύθηκε μάλιστα ότι «δεν πρόκειται να δημιουργηθεί κενό θεραπείας από έλλειψη φαρμάκων στην χώρα μας».

Παρόλα αυτά, ειδική υπηρεσία που θα έχει δημιουργηθεί μέχρι τη Δευτέρα στο δικτυακό τόπο του ΕΟΦ θα ενημερώνει τους γιατρούς και τους ασθενείς για τις ελλείψεις και τις εναλλακτικές φαρμακευτικές θεραπείες.

Τα στοιχεία για τις ελλείψεις αποφασίστηκε να συγκεντρώνονται από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο σε καθημερινή βάση.

Όπως ανέφερε ο κ. Τούντας, ο ΕΟΦ διεξάγει ελέγχους και έχει στη διάθεση του τα στοιχεία πωλήσεων των φαρμακευτικών εταιρειών για τον Οκτώβριο, καθώς και τις παράλληλες εξαγωγές που έγιναν τον ίδιο μήνα.

Ανέφερε ακόμα ότι από τον περασμένο μήνα έχουν απαγορευτεί οι εξαγωγές δέκα φαρμάκων στα οποία καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες ελλείψεις.

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook