Να βρουν έναν δημιουργικό τρόπο για να αποφύγουν τον λεγόμενο δημοσιονομικό γκρεμό κάλεσε τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και το Κογκρέσο ο επικεφαλής της Federal Reserve, Μπεν Μπερνάνκι, σε ομιλία του στο Economic Club της Νέας Υόρκης.

Ο πρόεδρος της Fed σημείωσε ότι η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας έχει πληγεί από την αβεβαιότητα που περιβάλει την αμερικανική δημοσιονομική πολιτική, ενώ προειδοποίησε το Κογκρέσο να μην επαναλάβει τα λάθη που έγιναν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την οροφή του ομοσπονδιακού χρέους.

Η αβεβαιότητα για τη δημοσιονομική πολιτική της αμερικανικής κυβέρνησης επηρεάζει τις αποφάσεις των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων καθώς και των χρηματοοικονομικών αγορών, επισήμανε ο Μπερνάνκι κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

\”Η αβεβαιότητα για το πώς θα αντιμετωπιστεί ο δημοσιονομικός γκρεμός, η αύξηση της οροφής του χρέους και η μακροπρόθεσμη εικόνα του προϋπολογισμού φαίνεται ότι επηρεάζει ήδη τις ιδιωτικές δαπάνες και τις επενδυτικές αποφάσεις και ενδεχομένως να συμβάλει σε μια αυξημένη αίσθηση επιφυλακτικότητας στις χρηματοοικονομικές αγορές\”, σημείωσε.

\”Αυτές οι αβεβαιότητες θα συνεχίσουν να αυξάνονται όσο επικρατεί διχόνοια και καθυστέρηση\”, πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Fed κάλεσε τα μέλη του Κογκρέσου να μην καθυστερήσουν στη λήψη των αναγκαίων αποφάσεων. Η αναβολή των αποφάσεων θα \”παρατείνει και θα αυξήσει τις αβεβαιότητες\”, υπογράμμισε.

\”Αντίθετα, η συνεργασία και η δημιουργικότητα ώστε να ξεκαθαρίσει η δημοσιονομική εικόνα – ιδίως όσον αφορά ένα σχέδιο που θα επιλύει τα μακροχρόνια θέματα του προϋπολογισμού χωρίς να πλήττεται η ανάκαμψη – θα μπορούσε να κάνει το νέο έτος ένα πολύ καλό έτος για την αμερικανική οικονομία\”, τόνισε ο πρόεδρος της Fed.

capital.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook