Στην απογευματινή τους συνεδρίαση στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Οικονομικών των 17 χωρών της ευρωζώνης θα προσπαθήσουν να βρουν τρόπο για να καλυφθεί το λεγόμενο κενό στην χρηματοδότηση της Ελλάδας -λόγω της επιμήκυνσης του προγράμματος προσαρμογής μέχρι το 2016- κυρίως όμως θα κληθούν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους στο θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Αυτά είναι τα δύο κρίσιμα ζητήματα στη σημερινή συνάντηση των μελών του Eurogroup με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ. Η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, δεδομένου ότι το ΔΝΤ δεν κάνει πίσω από τον ορισμό της βιωσιμότητας στη βάση της μείωσης του χρέους στο 120% του ελληνικού ΑΕΠ μέχρι το 2020 και η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που δημιουργείται από την απόφαση να παραταθεί ο χρόνος δημοσιονομικής προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας κατά 2 ακόμη χρόνια, δηλαδή μέχρι το 2016.

Συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα μέλη του Eurogroup και η κυρία Λαγκάρντ πρόκειται να οριστικοποιήσουν τις λεπτομέρειες μιας συμβιβαστικής συμφωνίας.

Μεταξύ των ρυθμίσεων που αναμένεται να υιοθετηθούν είναι η μόχλευση των κερδών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την επαναγορά ελληνικούχρέους, η μείωση των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδας και η παράταση του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών ομολόγων που πρέπει να εξυπηρετηθούν τους επόμενους μήνες.

Το ερώτημα είναι αν τελικώς η συμφωνία αυτή θα είναι τελική, όπως αξίωνε επιμόνως η κυρία Λαγκάρντ και το ΔΝΤ, κυρίως λόγω της άρνησης του Βερολίνου σε νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους, ενδεχόμενο το οποίο η εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε χαρακτήρισε «αδιανόητο».

Ήδη το πρώτο επενδυτικό fund Exotix αποδεχόμενο ουσιαστικά την πρόταση Σόιμπλε για την επαναγορά ομολόγων από την Ελλάδα στο 25% της αξίας τους αποφάσισε να μειώσει το κόστος των ελληνικών ομολόγων που κατέχει στο 26%.

Το πρώτο επενδυτικό fund δήλωσε πως από την 1η Ιουνίου μέχρι τις 20 Οκτωβρίου η μέση τιμή των ελληνικών κρατικών ομολόγων αυξήθηκε κατά 126% και ήταν η κατάλληλη στιγμή για επενδυτές υψηλού κινδύνου να αποκομίσουν κέρδη βάσει και των σεναρίων για την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Το επενδυτικό fund Exotix αποφάσισε να προχωρήσει σε μείωση της τιμής των ελληνικών κρατικών ομολόγων καθώς το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Νομισματική Ένωση έχει υποχωρήσει αρκετά και φθάνει το 40% από το 50% που ήταν μέχρι τον περασμένο Ιούνιο.

Η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ή της super δόσης των 44 δισ.ευρώ για την οποία έκαναν λόγο οι Γερμανοί αναμένεται να ληφθεί σήμερα, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα. Ωστόσο, πριν την λήψη της επίσημης απόφασης για εκταμίευση της δόσης απαιτείται να ληφθεί έγκριση από τα κοινοβούλια χωρών μελών της ευρωζώνης, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Φινλανδία.

Άλλωστε το θέμα της έγκρισης από το Eurogroup της συνέχισης των δανείων προς την Ελλάδα δεν μπορεί να παρακάμψει την υποχρέωση αποδοχής των όρων της συμφωνίας από τα κοινοβούλια των ευρωπαϊκών χωρών που αναχρηματοδοτούν το ελληνικό χρέος.

Από την εξέλιξη του σημερινού Eurogroup θα φανεί αν έχουν πειστεί να αλλάξουν στάση απέναντι στην Ελλάδα οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης που συμπεριφέρονται σαν να είναι... παλαβοί, όπως είπε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει το μεγαλύτερο μέρος των υποχρεώσεων. Απομένει να συνεννοηθούμε πάνω σε ορισμένες λεπτομέρειες και πιστεύω ότι οι πιθανότητες να έρθουμε σε μια οριστική και κοινή λύση απόψε είναι καλές. Αλλά δεν είμαι απόλυτα βέβαιος για το ζήτημα» ανέφερε, προσερχόμενος στη συνεδρίαση, ο επικεφαλής του Eurogroup, κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ερωτηθείς εάν είναι πιθανή μια συμφωνία με το ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο επικεφαλής του Eurogroup απάντησε πως οι υπουργοί εξετάζουν «έναν επαρκή αριθμό στοιχείων για τη γεφύρωση της διαφωνίας».

«Εάν υπάρξει σήμερα συμφωνία για την Ελλάδα, ελπίζουμε να είναι μια καλή συμφωνία» δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Γέρουν Ντάισελμπλουμ.

Προσερχόμενος στο Eurogroup, ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι δεν συντρέχει λόγος βιασύνης για την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι η διάσωση της χώρας μπορεί να κοστίσει περισσότερα χρήματα


protothema.gr