Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για παραβίαση προσωπικών δεδομένων ασκήθηκε από τον εισαγγελέα στον 35χρονο που συνελήφθη χθες από την αστυνομία, καθώς είχε στην κατοχή του τα προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων πολιτών.

Το «κουβάρι» της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται ύστερα από καταγγελία της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Ακολούθησαν έρευνες από την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και στη συνέχεια συνελήφθη ο 35χρονος, ο οποίος δουλεύει σε εταιρία μάρκετινγκ και είχε αποκτήσει τα προσωπικά δεδομένα, όπως αριθμούς φορολογικών μητρώων, περιουσιακές καταστάσεις, ονόματα, διευθύνσεις και άλλα, πιθανότατα μέσα από κρατικές υπηρεσίες και τα διέθετε αντί αμοιβής σε εταιρείες που πλήρωναν γι\’ αυτό.

Λεπτομέρειες για την διαλεύκανση της υπόθεσης έδωσε χθες η Ελληνική Αστυνομία. Εξειδικευμένοι Αξιωματικοί της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, πραγματοποίησαν διαδικτυακή αστυνομική έρευνα και κατάφεραν να εντοπίσουν τα ψηφιακά ίχνη του εμπλεκόμενου στην υπόθεση. Με βάση τα στοιχεία αυτά, κλιμάκιο αστυνομικών της Υπηρεσίας Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, πραγματοποίησε έρευνα στο σπίτι του 35χρονου παρουσία Εισαγγελικού Λειτουργού, κατά τη διάρκεια της οποίας κατασχέθηκαν ένας εξωτερικός σκληρός δίσκος χωρητικότητας 320 GB και τρεις εσωτερικοί σκληροί δίσκοι άλλης χωρητικότητας.

Από την αυτοψία προέκυψε ότι στα συγκεκριμένα ηλεκτρονικά αποθηκευτικά μέσα υπήρχαν καταχωρήσεις για περισσότερες από 9.000.000 εγγραφές. Ωστόσο, διεκρινίστηκε πως δεν είναι αυτός ο αριθμός πολιτών που είχε «φακελώσει» ο 35χρονος, καθώς υπάρχουν πολλές διπλοκαταχωρήσεις, ενώ κάποιοι από τους πολίτες, στοιχεία των οποίων είχε ο χάκερ, έχουν αποβιώσει.

Τα «ίχνη» συνεργού αναζητούν οι Αρχές

Στο μεταξύ, πηγές της Αστυνομίας εκφράζουν βεβαιότητα για το ότι ο 35χρονος συλληφθείς δεν δρούσε μόνος του αλλά είχε και συνεργό. Ο συλληφθείς – μετά από πολύωρη ανάκριση – είπε στις αρχές ότι τα δεδομένα ήρθαν στα χέρια του από ένα γνωστό του πρόσωπο, ωστόσο αρνήθηκε να δώσει περισσότερα στοιχεία.

Οι ίδιες πηγές μάλιστα αναφέτουν πως υπάρχει το ενδεχόμενο ο συνεργός του 35χρονου να είναι μέσα από το Taxis, ενώ στα χέρια των Αρχών βρίσκεται και το πελατολόγιο του συλληφθέντα, καθώς πωλούσε τα στοιχεία που είχε στην κατοχή του έναντι αδράς αμοιβής. Πρόχειροι υπολογισμοί αναφέρουν σε περίπτωση που είχαν πωληθεί όλα τα στοιχεία, ο 35χρονος θα αποκόμιζε γύρω στις 90.000 ευρώ. Στο στόχαστρο της Αστυνομίας βρίσκεται και η εταιρία που εργαζόταν.

real.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook