Να σταματήσουν οι εισαγωγές και η κατανάλωση προϊόντων που προέρχονται από την Ιαπωνία ζητούν εκπρόσωποι της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας.

Η άρνηση της ιαπωνικής κυβέρνησης να δώσει στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία για το εύρος και το είδος της πυρηνικής καταστροφής στη Φουκουσίμα, τουλάχιστον μέχρι τις αρχές της εβδομάδας, έχει ήδη προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία, με αρκετές χώρες να ανακοινώνουν ακόμη και απαγορεύσεις εισαγωγών από τη δοκιμαζόμενη χώρα.

«Καλό είναι να μην καταναλώνουμε κανένα προϊόν που προέρχεται από την Ιαπωνία, μέχρι το 2011», δήλωσε στην εφημερίδα «Real News» ο Νίκος Κατσαρός, διδάκτωρ πυρηνικής Φυσικής και επιστημονικός συνεργάτης του «Δημόκριτου». Ήδη το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει ανακοινώσει την ένταση των ελέγχων σε προϊόντα που δεν προέρχονται μόνο από την Ιαπωνία, αλλά και από μια ευρύτερη περιοχή που καλύπτει σχεδόν το ένα τέταρτο του Ειρηνικού Ωκεανού.

Στο δημοσίευμα της εφημερίδας σημειώνεται ότι η μεγαλύτερη ποσότητα που εισάγει η χώρα μας από την Ιαπωνία, αφορά σε φύκια που προορίζονται για την Παρασκευή τροφίμων και φαρμάκων. Άλλα προϊόντα είναι τα αράπικα φυστίκια και διάφορα εξωτικά φρούτα, ζωοτροφές, κατεψυγμένα λαχανικά και ποτά όπως ο μηλίτης.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook