Οι συνεχείς περικοπές στους μισθούς των Ελλήνων εδώ και σχεδόν έναν χρόνο κατέστησαν τη χώρα μας «πρωταθλήτρια» στην περιστολή του κόστους εργασίας, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat. Μάλιστα η Ελλάδα βρέθηκε κάτω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, δείγμα της σημαντικής μείωσης που υπέστησαν οι μισθοί των εργαζομένων στον δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα.

Σύμφωνα λοιπόν με τη Eurostat, κατά τη διάρκεια του δ' τριμήνου του 2010, το κόστος εργασίας (ανά ώρα) στην Ελλάδα υποχώρησε κατά 6,5% σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι, όταν ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 1,6% και στο σύνολο της ΕΕ των «27» κατά 2%.

Η επίδοση της χώρας μας είναι η πιο ανταγωνιστική, με την Ουγγαρία και την Ιρλανδία να ακολουθούν με μείωση του κόστους κατά 2,3% και 1,2% αντίστοιχα. Ολες οι άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ το ίδιο διάστημα είδαν το κόστος εργασίας τους να αυξάνεται.

Αύξηση 1,4% στην Ευρωζώνη

Το κόστος που αφορά τις αποδοχές των εργαζομένων μειώθηκε στη χώρα μας κατά 5,5%, έναντι αύξησης 1,4% στην Ευρωζώνη και 2,1% στην ΕΕ των «27». Και πάλι μόνο η Ουγγαρία και η Ιρλανδία μάς ακολούθησαν, με μικρότερες, όμως, μειώσεις. Η μεγάλη βελτίωση σημειώθηκε στα μη μισθολογικά κόστη, όπου το τέταρτο τρίμηνο πέρυσι επιτεύχθηκε μείωση κατά 10,2%, όταν σε Ευρωζώνη και ΕΕ των «27» σημειώθηκαν αυξήσεις 1,5% και 1,9% αντίστοιχα. Στον συγκεκριμένο τομέα, πρωταθλήτρια αναδείχθηκε η Πολωνία, που περιέκοψε τα μη μισθολογικά κόστη κατά 11%, την ώρα που αύξησε τις αποδοχές κατά 4%.

Αντίστοιχα, η Δανία πέτυχε μειώσεις της τάξης του 8,2%, με αυξήσεις αποδοχών 5,4%, με μία βελτίωση του ανταγωνισμού πιο «φιλική» προς τον εργαζόμενο και τις καταναλωτικές δαπάνες που αυτός στηρίζει. Η ΕΣΕΕ θα επιθυμούσε η χώρα μας να είχε ακολουθήσει τη «συνταγή» της Δανίας και το ελληνικό εμπόριο να μην αντιμετώπιζε τόσο μεγάλες μειώσεις στην κατανάλωση, οι οποίες είναι πολλαπλάσιες των περικοπών των αποδοχών των Ελλήνων εργαζομένων.

Τέλος, σε επίπεδο κλάδων η Ελλάδα παρουσιάζει μειώσεις αποδοχών 5% στη βιομηχανία, 9,4% στις κατασκευές και 5,1% στο εμπόριο και τις υπηρεσίες, ενώ η μείωση του μη μισθολογικού κόστους είναι αντίστοιχα 8,9%, 13,6% και 10%.

ethnosonline.gr