Αν δεν πηγαίνετε πουθενά χωρίς το κινητό σας τηλέφωνο, αν φοβάστε μήπως χάσετε το σήμα και δεν μπορείτε να μιλήσετε ή τρέμετε στην ιδέα ότι μπορεί να αποφορτιστεί η μπαταρία σας, τότε μάλλον πάσχετε από την καινούργια τεχνολογική «φοβία» που αποκαλείται στα Αγγλικά «Nomophobia» ή πιο περιγραφικά «No mobile phone phobia».

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του 2012, που διενεργήθηκε από τη βρετανική εταιρεία ψηφιακής ασφάλειας SecurEnvoy, το 66% των Βρετανών που ρωτήθηκαν φοβάται πως θα χάσει το κινητό του ή θα το αποχωριστεί για κάποιο λόγο, ενώ 41% παραδέχεται πως έχει περισσότερα από ένα κινητά.

Περισσότερες είναι οι γυναίκες που έχουν τη φοβία αυτή συγκριτικά με τους άνδρες με ποσοστό 70% έναντι 61%, ενώ οι άνδρες είναι πιο πιθανό να έχουν μέχρι και 2 κινητά, με ποσοστό 47% έναντι 36%.

Τα σημάδια που πρέπει να θεωρούμε ανησυχητικά μιας τέτοιας κατάστασης, σύμφωνα με την έρευνα, είναι τα εξής:

- αδυναμία να κλείσουμε το κινητό μας
- να ελέγχουμε μανιωδώς ειδοποιήσεις μηνυμάτων, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και αναπάντητων κλήσεων
- να έχουμε συνέχεια το κινητό συνδεδεμένο με τον φορτιστή, για να μην αδειάσει η μπαταρία
- να μην πηγαίνουμε ούτε μέχρι το μπάνιο χωρίς το κινητό μας.

Στο δείγμα των 1.000 ανθρώπων που ρωτήθηκαν, περισσότερο εθισμένοι στη χρήση του κινητού τηλεφώνου φαίνεται να είναι οι νέοι 18-24 ετών με ποσοστό 77%, ενώ ακολουθεί το ηλικιακό γκρουπ 25-34 ετών με ποσοστό 68% .

Η μελέτη έδειξε πως οι άνθρωποι ελέγχουν το κινητό τους κατά μέσο όρο 34 φορές την ημέρα. Ωστόσο, παρόλο οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 49% ενοχλούνται εάν κάποιος ελέγξει τα μηνύματά τους χωρίς τη συγκατάθεσή τους, οι περισσότεροι δεν βάζουν καμία ρύθμιση ασφαλείας, ενώ μόνο το 46% χρησιμοποιεί κάποιον κωδικό για να διασφαλίσει την ιδιωτικότητα του τηλεφώνου του.

Αυτό που πρέπει να κατανοήσουμε είναι ότι κάθε είδους τεχνολογία έχει ως στόχο να χρησιμοποιείται ως εργαλείο για να διευκολύνει την καθημερινότητά μας και τίποτα παραπάνω. «Μέτρον άριστον» λοιπόν! Είναι στο χέρι μας, εξάλλου!

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με τη δρ Βερόνικα Σαμαρά, συντονίστρια του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, κιν. 6948 729493.

zougla.gr