Συνάντηση πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012 με τον Υφυπουργό Οικονομικών, κ. Γιώργο Μαυραγάνη, τον Βουλευτή Ηρακλείου, κ. Λευτέρη Αυγενάκη και την Ομοσπονδία Συλλόγων Αμβυκούχων-Αμπελουργών Ελλάδας.

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Αμβυκούχων-Αμπελουργών Ελλάδας κατέθεσε στον Υφυπουργό τις παρακάτω προτάσεις:

1) Να παραμείνει σε ισχύ ο σημερινός Νόμος 2969/01 στο σύνολό του, κυρίως το άρθρο Ε παρ. 8, στο οποίο επιτρέπεται η πώληση του αποστάγματος από τους παραγωγούς των διήμερων αποσταγματοποιών σε χύμα μορφή για συμπλήρωμα των αγροτικών προϊόντων του.

2) Χρήση απλής ετικέτας μόνο στα νόμιμα, που ορίζονται από τα τελωνεία, και μόνο τα προς διάθεση στην αγορά αποστάγματα, στην οποία να εμφανίζονται τα στοιχεία του παραγωγού, των τελωνειακών αδειών απόσταξης και του ποιοτικού ελέγχου από νόμιμη έγκυρη χημική υπηρεσία.

3) Να γίνει δεκτό το αίτημα για καθαρά στέμφυλα, αυτό που εγκρίθηκε από την Βουλή στις 21/22-11-2011, για την απόσταξη των στέμφυλων 50% αντί του 35%, όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες της Ευρώπης για να διευκολυνθεί η απόσταξη της παραγωγής μας, χωρίς πλέον της προσθήκης νερού στον άμβυκα, η οποία δεν υπολογίζεται τελωνειακά και ασφαλώς προπληρώνεται.

4) Για την προστασία του κλάδου μας και τον διαχωρισμό από τους παρανομούντες διακινητές, να αναγνωριστούν ως προϊόντα του παραγωγού ΚΡΑΣΙ-ΤΣΙΠΟΥΡΟ-ΤΣΙΚΟΥΔΙΑ, και να διατίθενται στην κατανάλωση σύμφωνα με το άρθρο Ε παρ. 8 του Νόμου 2969/2011.

5) Να ανασταλούν όλες οι άδειες λειτουργίας που εκδόθηκαν τα τελευταία χρόνια σε κατόχους που δεν είναι αμπελοκαλλιεργητές και φυσικά δεν έχουν βέργα κλήματος, εκτός των νομίμων αποκτηθέντων εκ κληρονομιάς.

 Ο Υφυπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Μαυραγάνης υπογράμμισε ότι:

«Ιδιαίτερη σημασία έχει η τυποποίηση αλλά και ο έλεγχος της ποιότητας του προϊόντος. Επίσης, αξία για όλους μας έχει η σωστή ερμηνεία της Ευρωπαϊκής Οδηγίας.

Στη συνέχεια, ομόφωνα έγινε δεκτή η πρόταση από πλευράς Υπουργού για τη σύσταση επιτροπής Επεξεργασίας των προτάσεων που κατέθεσε η Ομοσπονδία».

Τέλος, ο Υφυπουργός διαβεβαίωσε ότι μετά από επίμονες ερωτήσεις του κ. Αυγενάκη ότι «εν όψει του νέου φορολογικού Νομοσχεδίου δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξουν «εκπλήξεις» όπως έχουν γραφτεί σε διάφορα μέσα. Η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να στηρίξει τα εγχώρια, παραδοσιακά προϊόντα».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook