Κατά της αύξησης των φόρων και των δημοτικών τελών και υπέρ της κινητικότητας, όχι της διαθεσιμότητας, των υπαλλήλων, τάσσεται η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ενωσης, Κώστας Ασκούνης.

Ο κ. Ασκούνης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα η ΚΕΔΕ, ανέφερε ότι δεν θα υπάρξει αύξηση στους φόρους και τα δημοτικά τέλη, όπως προβλέπει η πράξη νομοθετικού περιεχομένου, διότι ήδη οι δήμοι έχουν μπει σε πρόγραμμα επιμήκυνσης των δανειακών τους υποχρεώσεων και έτσι αυτό το μέτρο δεν κρίνεται απαραίτητο.

Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της κινητικότητας των υπαλλήλων και εναντίον της διαθεσιμότητας, έτσι όπως αυτή γίνεται σήμερα, υπογραμμίζοντας ότι οι δήμαρχοι δεν θα συμβάλουν σε αυτή τη διαδικασία.

Υπογράμμισε δε ότι υπάρχει ομόφωνη απόφαση των δημάρχων να μην αποστείλουν τα στοιχεία στο Υπουργείο, το οποίο - όπως τόνισε - ήδη διαθέτει όλα τα στοιχεία από την απογράφη που έχει γίνει. Αντίθετα, ζήτησε να καταγραφούν τα κενά και να γίνουν μετατάξεις.

Δήλωσε επίσης ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση δέχεται συντονισμένες επιθέσεις που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και σημείωσε ότι το παρατηρητήριο οικονομικής αυτοτέλειας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που θεσμοθετείται με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου, έρχεται σε κατάφορη αντίθεση με συνταγματικές διατάξεις για την διοικητική αυτοτέλεια των ΟΤΑ.

Χαρακτήρισε την πράξη νομοθετικού περιερχομένου παρέμβαση που πλήττει την καθημερινή λειτουργία των δήμων και τον συνταγματικά κατοχυρωμένο ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σημείωσε επίσης ότι οι δήμαρχοι λένε «ναι» στη διαφάνεια και τους ελέγχους σε όλα τα επίπεδα, «όχι» όμως στην επιχειρούμενη αντισυνταγματική επιτροπεία και προανήγγειλε ότι η ΚΕΔΕ θα προσφύγει στο ΣτΕ μόλις θεσμοθετηθεί το νέο όργανο.

ethnos.gr