Τον σφυγμό της Ομογένειας για την αγορά ή μη ομολόγων της Ελλάδας, επιχείρησαν να μετρήσουν αμερικανικά Μέσα Ενημέρωσης βασισμένα στην είδηση της επικείμενης έκδοσης ομολόγων για τη Διασπορά.

Η ενασχόληση των αμερικανικών ΜΜΕ με την Ομογένεια και την Ελλάδα, ανακαλεί στη μνήμη των Αμερικανών την καθοριστική συνδρομή και συμπαράσταση της Ομογένειας κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο ραδιοφωνικός σταθμός WNYC της Νέας Υόρκης σε εκτενείς αναφορές για το θέμα των ομολόγων, τόνισε πως ζητείται από τους Έλληνες μετανάστες και Ελληνοαμερικανούς των ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν τις οικονομίες τους για να βοηθήσουν τη γενέτειρά τους. Ανέφερε ότι «η ελληνική κυβέρνηση υπέβαλλε τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην Επιτροπή Επιτήρησης της Χρηματαγοράς για να πουλήσει τα λεγόμενα ομόλογα της Διασποράς, τα οποία αναμένεται να είναι ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων».

Ο ραδιοφωνικός σταθμός παρέθεσε δήλωση του Βασίλη Γκατζώνη ιδιοκτήτη κρεοπωλείου στην Αστόρια, ο οποίος είπε ότι θα αγοράσει ομόλογα και ότι δεν ανησυχεί μήπως αθετήσει τις υποσχέσεις της η ελληνική κυβέρνηση. Είπε χαρακτηριστικά, ότι «θα αγόραζα καλύτερα τα ελληνικά, από το να αγοράζω τα αμερικανικά διότι έχω πίστη (στην Ελλάδα). Σημειώνεται ότι ο κ. Γκατζώνης γεννήθηκε στην Αθήνα και πήγε στις ΗΠΑ σε ηλικία 16 ετών.

Η ραδιοφωνική εκπομπή ανέφερε ακόμα ότι δεν υπάρχει επίσημη καταμέτρηση του ελληνοαμερικανικού πληθυσμού στη Νέα Υόρκη, αλλά υπολογίζεται ότι ανέρχονται στις 600 με 700 χιλιάδες.

Με το θέμα των ομολόγων της Διασποράς ασχολήθηκε με εκτενές δημοσίευμά της πρόσφατα και η εφημερίδα «Wall Street Journal» στο οποίο παρέθεσε δηλώσεις ομογενών.

Μεταξύ άλλων, δηλώσεις όπως του Γιάννη Αρβανίτη ότι «όταν η Αθήνα με καλέσει, θα είμαι έτοιμος με 10 χιλιάδες δολάρια στο χέρι. Ο Διονύσης Βαλέριος, αν και δεν έχει χρήματα και είναι άνεργος, είναι διατεθειμένος να διαθέσει μέχρι 500 δολάρια από το υστέρημά του. Ο Νίκος Κωνσταντίνου είπε ότι η εθνική περηφάνια υπαγορεύει πως προφανώς θα καταβάλλει μερικά δολάρια».

Ο Δημήτρης Παναγιώτου απ’ την άλλη πλευρά είπε ότι δεν θα αγοράσει ομόλογα και δήλωσε πως «οι Έλληνες έφεραν την κατάσταση σ’ αυτό το σημείο».

Ο Θεόδωρος Σπυρόπουλος συντονιστής του ΣΑΕ ΗΠΑ αναμένει μεγάλη ανταπόκριση από τους ομογενείς, ενώ είπε ότι το ΣΑΕ έθεσε το θέμα για ομόλογα Διασποράς στην ελληνική κυβέρνηση. Ο κ. Σπυρόπουλος δήλωσε ότι «πιστεύουμε ότι οι ομογενείς θα ανταποκριθούν πολύ θετικά».

Αναφορικά με τις πιθανότητες κινδύνου επενδύοντας στο ελληνικό χρέος, τόνισε πως αν 3 εκατομμύρια Ελληνοαμερικανών συμβάλλουν από 1.000 δολάρια ο καθένας η Ελλάδα θα συμπληρώσει το ποσό που έχει θέσει ως στόχο.

Του Δημήτρη Ωραιόπουλου

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook