Την αρωγή και τη συμπαράσταση της Περιφέρειας Κρήτης, σε κάθε προσπάθεια στήριξης ευπαθών ομάδων πληθυσμού επαναβεβαίωσε απόψε ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης στη διάρκεια ενημερωτικής εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, για τα τρία προγράμματα ΤΟΠΕΚΟ (Τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης για ευάλωτες ομάδες) που υλοποιούνται στην Π. Ε. Ηρακλείου.

Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, τα προγράμματα αυτά προσπαθούν να προσεγγίσουν το σημαντικότερο πρόβλημα της εποχής μας : την ανεργία και τόνισε: «Και αυτό γίνεται με τον καλύτερο τρόπο. Την συνεργασία όλων των Τοπικών Φορέων, της Περιφέρεια των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των αναπτυξιακών φορέων, των επιχειρηματιών (ΕΒΕΗ) αλλά και φορέων που δραστηριοποιούνται στην στήριξη των ευάλωτων αυτών ομάδων. Γι αυτό πιστεύω ότι η προσπάθεια αυτή θα έχει επιτυχία.»

Παράλληλα ο κ. Αρναουτάκης αναφέρθηκε στις δράσεις της Περιφέρειας Κρήτης, για την καταπολέμηση της ανεργίας, καθώς το τελευταίο δίμηνο ενέκρινε 11 Τοπικά Σχέδια για την Απασχόληση (ΤΟΠΣΑ) συνολικού προϋπολογισμού 6.062.080 ΕΥΡΩ.

Τα σχέδια αυτά θα εφαρμοσθούν σε όλη την Κρήτη και απευθύνονται σε 1060 ανέργους, που θα μπορέσουν μέσα από τις διαδικασίες που προβλέπονται να οδηγηθούν σε θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν.

Η εκδήλωση για τα ΤΟΠΕΚΟ Ηρακλείου

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη 21 Νοεμβρίου η εκδήλωση για την παρουσίαση των προγραμμάτων ΤΟΠΕΚΟ που υλοποιούνται στην Π.Ε. Ηρακλείου. Οι Ηρακλειώτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των Αναπτυξιακών Συμπράξεων (Α.Σ) που υλοποιούν τα προγράμματα και συμμετείχαν στην εκδήλωση που έγινε στις 6μ.μ. στο Επιμελητήριο Ηρακλείου (ΕΒΕΗ), προκειμένου να ενημερωθούν για τις δυνατότητες που αυτά προσφέρουν.

Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, ο οποίος επεσήμανε την αναγκαιότητα της συνεργασίας όλων των τοπικών φορέων για την αντιμετώπιση του σοβαρότατου προβλήματος της ανεργίας, ιδιαίτερα όσον αφορά σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Επίσης, προανήγγειλε την έναρξη έντεκα ακόμα προγραμμάτων που αφορούν σε επιδοτούμενη κατάρτιση, συμβουλευτική και προώθηση στην απασχόληση ανέργων σε όλη την Κρήτη με προϋπολογισμό 6.062.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα το αμέσως επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν να «τρέχουν» τα Τοπικά Σχέδια για την Απασχόληση (ΤΟΠΣΑ), τα οποία διαχειρίζεται η Περιφέρεια Κρήτης. Στην Π.Ε. Ηρακλείου, αυτά είναι: το «Επί-δραση» το «Ισότιμη πρόσβαση στην απασχόληση» και το «Πρόοδος».

Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, κ. Αλιφιεράκης, ο Δήμαρχος Αρχανών-Αστερουσίων και Πρόεδρος Δ.Σ. της Α.Σ. «Δρόμοι Απασχόλησης» Ρούσσος Κυπριωτάκης, η Αντιδήμαρχος Ηρακλείου Δέσποινα Συγγελάκη και η πρόεδρος της Αναπτυξιακής Λάρνακας, κα Κοσμά. Ο κ. Κυπριωτάης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη δυνατότητα συνεργασίας των Δήμων της Κρήτης με τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις που θα δημιουργηθούν από τα προγράμματα ΤΟΠΕΚΟ, ενώ η κα Συγγελάκη τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης των σχημάτων αυτών και γενικά των ευάλωτων ομάδων σε μια τόσο δύσκολη οικονομική περίοδο. Ακολούθησαν οι παρουσιάσεις των προγραμμάτων Ηρακλείου από εξειδικευμένα στελέχη των Αναπτυξιακών Συμπράξεων.

Καθένα από τα τρία προγράμματα των ΤΟΠΕΚΟ που υλοποιούνται στο Ηράκλειο στοχεύει στην προετοιμασία (μέσα από δράσεις συμβουλευτικής και επιδοτούμενης κατάρτισης) και προώθηση 100 ωφελουμένων σε θέσεις απασχόλησης, απόκτησης εργασιακής εμπειρίας ή έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας. Δικαίωμα συμμετοχής σε αυτά έχουν άνεργοι που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού (άτομα ευρισκόμενα σε κατάσταση φτώχειας/απειλούμενα από φτώχεια, πρόσφυγες, μετανάστες, άτομα με αναπηρία, γυναίκες-θύματα ενδοοικογενειακής βίας, αρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών κ.α.), ενώ παρέχεται επίδομα 6 ευρώ/ώρα για την κατάρτιση σε διάφορους τομείς. Οι ενδιαφερόµενοι/ες µπορούν να προμηθευτούν τις αναλυτικές προσκλήσεις και τις αιτήσεις συµµετοχής από:

• «Τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης για ευάλωτες ομάδες Δ. Ηρακλείου»: http://topeko.kek-anaptixi-kritis.gr/
ΚΕΚ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΡΗΤΗΣ, Βενεράτο, Δήμος Ηρακλείου, Τηλ.: 2810- 792119, ΚΕΚ Τεχνικές Σχολές Επιμελητήριου Ηρακλείου (ΕΒΕΗ), Κορωναίου 14, 4ος όροφος, Τηλ.: 2810331590

• «Ισότιμη Πρόσβαση»: http://www.anher.gr,
ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Α.Α.Ε. Ο.Τ.Α., Άνω Αρχάνες, ∆ήµου Αρχανών -
Αστερουσίων, τηλ 2810-753300 , ΚΕΚ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΡΗΤΗΣ, Βενεράτο, ∆ήµου Ηρακλείου τηλ 2810-792119, ΚΕΚ Τεχνικές Σχολές Επιμελητήριου Ηρακλείου (ΕΒΕΗ), Κορωναίου 14, 4ος όροφος, Τηλ.: 2810331590

• «Τοπική συνεργασία για την κοινωνική ενσωμάτωση»: www.koinopolitia.gr, www.koinonikosistos.gr
ΚΕΚ - Τεχνική Εκπαιδευτική Α.Ε., Νικολάου Πλαστήρα 100, Ηράκλειο, τηλ. 2810-220771, «ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α. Κρήτης», Άνω Αρχάνες, Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων, τηλ. 2810-752842, 2810-751899 και ΚΕΚ Ανάπτυξη Κρήτης, Βενεράτο, Δήμου Ηρακλείου, τηλ 2810-792119