Ένα νέο έλεγχο υφίστανται οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία. Οι γυναίκες της χώρας, δεν έχουν το δικαίωμα να οδηγούν αυτοκίνητο ή να ταξιδεύουν χωρίς τη συγκατάθεση του «κηδεμόνα» τους (πατέρα, συζύγου, δασκάλου, αδερφού, ακόμα και γιου). Όσες αποπειραθούν να περάσουν τα σύνορα, στο εξής θα εντοπίζονται ηλεκτρονικά και ο «κηδεμόνας» τους θα λαμβάνει μήνυμα στο κινητό του από τις Αρχές όταν η γυναίκα ταξιδεύει, ακόμα κι αν ταξιδεύει μαζί του.

Την πληροφορία αυτή ανακοίνωσε στο Twitter η ακτιβίστρια Μανάλ αλ Σέριφ, η οποία αγωνίζεται για το δικαίωμα των γυναικών στην οδήγηση και ενημερώθηκε σχετικά από ένα ζευγάρι. Ο σύζυγος του εν λόγω ζευγαριού, ο οποίος ωστόσο ταξίδευε μαζί με τη γυναίκα του, έλαβε ένα μήνυμα στο κινητό του από την υπηρεσία μετανάστευσης που τον ενημέρωνε ότι η σύζυγός του «αναχώρησε από το διεθνές αεροδρόμιο του Ριάντ».

Το νέο αυτό μέτρο καταπίεσης προς τις γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στο Twitter και όχι μόνο. «Δεν απομένει κάτι άλλο από το να βάλουμε στις γυναίκες μας ηλεκτρονικό τσιπ, για να τις εντοπίζουμε σε όλες τους τις μετακινήσεις», σχολίασε ειρωνικά ένας άνδρας. «Η τεχνολογία στην υπηρεσία μιας ξεπερασμένης νοοτροπίας. Θέλουν να κρατήσουν τις γυναίκες αιχμάλωτες», εκτιμά η συγγραφέας-αρθρογραφος Μπαντρίγια αλ Μπισρ.

Οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία δεν έχουν το δικαίωμα να οδηγήσουν. Ακτιβίστριες ανέλαβαν τον Ιούνιο του 2011 εκστρατεία για να καταργηθεί η απαγόρευση αυτή και έστειλαν γραπτό αίτημά τους στο βασιλιά, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Ο βασιλιάς Αμπντάλα, ο οποίος χαρακτηρίζεται μεταρρυθμιστής, παραχώρησε το δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες από τις επόμενες δημοτικές εκλογές, το 2015. και χαλάρωσε την πίεση από την θρησκευτική αστυνομία, η οποία εντοπίζει τις γυναίκες που δεν έχουν επαρκώς καλυμμένο το πρόσωπό τους ή τα ανύπαντρα ζευγάρια.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook