Η καταδίκη σε επταετή κάθειρξη του 32χρονου χρηματιστή της UBS Κουέκου Αντομπόλι, που προκάλεσε ζημία 2,3 δισ. δολαρίων στην τράπεζά του, λειτουργεί ως υπενθύμιση για το πώς «φιλόδοξοι» traders εκμεταλλεύονται ολοένα και περισσότερο ένα σύστημα στο οποίο όσο μεγαλύτερο είναι το ρίσκο που παίρνουν, τόσο πιο γενναιόδωρο είναι και το μπόνους με το οποίο ανταμείβονται.

Εξάλλου, δεν είναι ούτε ο πρώτος και πιθανότατα ούτε ο τελευταίος: η Societe Generale ακόμα ταλαιπωρείται εξαιτίας των πρωτοβουλιών του Ζερόμ Κερβιέλ, ενώ οι εμπνεύσεις του Νικ Λίσον οδήγησαν το 1995 στην κατάρρευση της αρχαιότερης τότε βρετανικής τράπεζας, της Barings Bank.

Ακόμα περισσότερο, αμαυρώνεται η φήμη του λονδρέζικου κλάδου χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, μετά μια σειρά πολύκροτων σκανδάλων που τον συγκλόνισαν, όπως αυτό της χειραγώγησης των επιτοκίων του βρετανικού διατραπεζικού δείκτη Libor από μεγάλες τράπεζες και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος από εμπόριο ναρκωτικών στο Μεξικό από την HSBC.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για ακόμη μια φορά ήταν ο ίδιος ο χρηματιστής που ειδοποίησε την εταιρεία για τη «μαύρη τρύπα» που είχε δημιουργήσει και όχι οι εποπτικές αρχές της UBS, κάτι που σύμφωνα με τον Ρόμπερτ Πρέστον του BBC εντείνει την ανησυχία για τα ανεξέλεγκτα ρίσκα που αναλαμβάνουν οι χρηματιστές.

Γεννηθείς στην Κένυα, ο Αντομπόλι εργαζόταν από το 2006 στον βρετανικό βραχίονα της UBS και κατά γενική ομολογία θεωρείται ένας ιδιαίτερα γοητευτικός και ευφυέστατος άνθρωπος, ο οποίος κατάφερε να γίνει κορυφαίος trader στην κατηγορία των επενδυτικών προϊόντων ETF.

«Παιχνίδι» με funds
Ομως, τελικά, οι πρωτοβουλίες που έπαιρνε με funds συναλλάγματος από το 2008 έως το 2011, κινητοποιούμενος από την επιθυμία του να γίνει κορυφαίος trader, κόστισαν πολύ ακριβά στη UBS.

Στην ακροαματική διαδικασία αποκαλύφθηκε ότι τα ριψοκίνδυνα ανοίγματά του είχαν φτάσει μέχρι τα 12 δισ. δολ. τον Αύγουστο 2011, ενώ ο Αντομπόλι είχε αρνηθεί την ενοχή του για τις δύο κατηγορίες απάτης με κατάχρηση επαγγελματικής θέσης και τις τέσσερις κατηγορίες για παράνομη λογιστική πρακτική.

Σύμφωνα με τον δημόσιο κατήγορο, ο πρώην trader προέβαινε σε συναλλαγές με αναληθή οικονομικά στοιχεία και μέσω ενός «τραπεζικού λογαριασμού-ομπρέλας», που κάλυπτε όλα τα ποσά που αυτός διακινούσε, πλούτιζε σε βάρος της UBS.

Η απάτη του νεαρού trader του βρετανικού της βραχίονα δεν θα μπορούσε να έρθει σε χειρότερη στιγμή για την ελβετική τράπεζα, η οποία κατά τη χρηματοοικονομική κρίση ήταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης, βρέθηκε στο επίκεντρο έρευνας για το αν διευκόλυνε πλούσιους Αμερικανούς πελάτες της να φοροδιαφύγουν, ενώ ενεπλάκη και στο σκάνδαλο Libor.


Ανοιξαν... τρύπες δισεκατομμυρίων

ΤΟΣΙΧΙΝΤΕ ΙΓΚΟΥΤΣΙ
Οι ενέργειες που έκανε για μια ολόκληρη δεκαετία ο κορυφαίος Ιάπωνας trader στοίχισαν στην Daiwa Bank 1,1 δισ. δολάρια και ο ίδιος καταδικάστηκε σε 4 χρόνια κάθειρξη το 1995.

ΝΙΚ ΛΙΣΟΝ
Η ζημία 1,4 δισ. δολαρίων από τα «παιχνίδια» του 28χρονου τότε χρηματιστή της βρετανικής Barings Bank την οδήγησαν το 1995 στην κατάρρευση και τον ίδιο στη φυλακή για 6,5 χρόνια.

ΤΖΟΝ ΡΟΥΣΝΑΚ
Ο χρηματιστής στις ΗΠΑ του ιρλανδικού τραπεζικού ομίλου AIB εξέτισε 7,5 χρόνια κάθειρξη για πρωτοβουλίες που κόστισαν 691 εκατ. δολάρια μέχρι το 2002, ενώ διατάχθηκε να πληρώσει τη ζημία.

ΓΙΑΣΟΥΟ ΧΑΜΑΝΑΚΑ
Ο «κύριος 5%» (ποσοστό που ήλεγχε στην αγορά άνθρακα) προσπάθησε να χειραγωγήσει την αγορά επιφέροντας στην ιαπωνική Sumitomo Corporation απώλειες 2,6 δισ. δολαρίων. Καταδικάστηκε το 1996 σε οκταετή κάθειρξη.

ΒΙΝΣ ΦΙΚΑΡΑ - ΝΤΕΪΒΙΝΤ ΜΠΙΟΥΛΕΝ
Οι χρηματιστές της Εθνικής Τράπεζας Αυστραλίας καταδικάστηκαν το 2003 σε 44 (Φικάρα) και 28 μήνες (Μπιούλεν) φυλάκιση, επειδή προκάλεσαν ζημία 268 εκατ. δολαρίων με μη εξουσιοδοτημένες συναλλαγές και φουσκώνοντας τα κέρδη.

ΖΕΡΟΜ ΚΕΡΒΙΕΛ
Ποσό - μαμούθ 7,2 δισ. δολαρίων κόστισαν στη γαλλική Societe Generale οι απάτες του χρηματιστή που καταδικάστηκε το 2008 σε 5ετή φυλάκιση (δύο με αναστολή) και θα ασκήσει έφεση στο ανώτατο δικαστήριο.

ethnos.gr/Ερη Πανσεληνα