Μετά από πολυήμερες σκληρές διαπραγματεύσεις, οι οποίες διήρκεσαν μέχρι τα μεσάνυχτα, τρόικα και κυπριακή κυβέρνηση δεν κατέληξαν σε συμφωνία για μια δανειακή σύμβαση.

Η τρόικα αναχωρεί σήμερα Πέμπτη, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες η διαβούλευση θα συνεχιστεί με τηλεδιασκέψεις. Δεν αποκλείεται νέα κάθοδος στο νησί, ώστε να υπάρξει συμφωνία μέχρι το Eurogroup του Δεκεμβρίου.

Ανοικτά παραμένουν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα θέματα του φυσικού αερίου, της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής και των ιδιωτικοποιήσεων ημικρατικών οργανισμών. Για το θέμα των ημικρατικών η τρόικα φαίνεται ότι επιμένει μόνο στην ιδιωτικοποίηση της Αρχής Τηλεπικοινωνιών. Εξάλλου, στο θέμα της αποκοπής μισθών των δημοσίων υπαλλήλων προτείνει αύξηση κατά 3%, ώστε το αρχικό κατώτατο ποσοστό που ήταν 6,5% να γίνει 9,5% και το ανώτατο που ήταν 12% να γίνει 15%.

Η διαπραγματευτική ομάδα της κυπριακής κυβέρνησης, κατά τη συνάντηση που έγινε χθες βράδυ, διασφάλισε να συνεχίσει να επιμετράται στην αύξηση των συντάξεων η αύξηση των μισθών και όχι μόνο ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτών, όπως ήταν η απαίτηση της τρόικας.

Αναφορικά με το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα γίνει η αναλογιστική μελέτη το 2014 και όπως φαίνεται έχει συμφωνηθεί ότι δεν θα περιλαμβάνονται τα 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία οφείλει το κράτος στο Ταμείο. Με αυτό ως δεδομένο, το έλλειμμα θα πρέπει να καλυφθεί είτε με αύξηση των εισφορών, είτε με μείωση των συντάξεων, ίσως και με αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης.

«Η Λευκωσία δεν έχει πολλές επιλογές και οι δανειστές θέτουν πολύ σκληρούς όρους», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

«Προσπάθειά μας», είπε, «είναι να κάνουμε τους όρους όσο το δυνατό πιο υποφερτούς» και προσέθεσε: «σε κάποιο σημείο το επιτυγχάνουμε, αλλά σίγουρα θα υπάρχουν και επώδυνοι όροι».

Ωστόσο, ο κ. Στεφάνου, μιλώντας το πρωί στο ΡΙΚ, διατύπωσε την εκτίμηση ότι στη διάρκεια της χθεσινοβραδινής συνάντησης της διαπραγματευτικής ομάδας της κυβέρνησης και των επικεφαλής της τρόικας, έχει προχωρήσει σημαντικά η διαπραγμάτευση. Ανέφερε, επίσης, ότι έχουν παραμείνει ανοικτά λίγα, αλλά βασικά ζητήματα, και ότι η διαπραγμάτευση θα συνεχισθεί εξ αποστάσεως.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή θα παραδώσει σήμερα στον πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου τον Προϋπολογισμό τους κράτους για το 2013.
Ο Γιαννάκης Ομήρου θα ενημερώσει το απόγευμα την Ολομέλεια της Βουλής και ακολούθως ο Προϋπολογισμός θα παραπεμφθεί στην Επιτροπή Οικονομικών, για συζήτηση. Δεν έχει ακόμα καθορισθεί ημερομηνία για ψήφισή του από τη Βουλή.

Newsroom ΔΟΛ