Η συνολική χρηματοδότηση της Ε.Ε. στην περίοδο 2014-2020 θα είναι στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Προς το παρόν, ο συμβιβασμός φαίνεται αδύνατος: πολλές πλούσιες χώρες ζητούν «πάγωμα» ή και μείωση συνεισφοράς στον προϋπολογισμό, οι οικονομικά αδύναμες χώρες θέλουν να περισώσουν ό,τι μπορούν από τις γενναιόδωρες επιδοτήσεις της περιόδου 2007- 2013, ενώ η Κομισιόν και το Ευρωκοινοβούλιο θέλουν αύξηση, λέγοντας ότι «δεν γίνεται περισσότερη Ευρώπη με λιγότερα χρήματα».

Η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ Μαριέττα Γιαννάκου επισημαίνει ότι η κυπριακή προεδρία μείωσε κατά εκατό δισεκατομμύρια ευρώ την αρχική πρόταση του Ευρωκοινοβουλίου, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι έπεσε στα εβδομήντα πέντε και η Κομισιόν περιόρισε τη μείωση στα είκοσι πέντε δισεκατομμύρια, αλλά οι διαφορές παραμένουν.

«Όταν λοιπόν έρχεται το Συμβούλιο και αναιρεί τον εαυτό του, για αυτά που είπε πέρυσι τον Ιούνιο λέει σήμερα τα αντίθετα και ζητεί δραστικές περικοπές- ιδιαίτερα μάλιστα από τη συνοχή και από τα αγροτικά, αλλά κυρίως από τις πολιτικές για τους νέους- όπως αντιλαμβάνεστε, το Κοινοβούλιο αυτό δεν μπορεί να το δεχθεί. Όλα τα κράτη-μέλη κάνουν πολιτική λιτότητας και το ξέρουμε. Δεν είναι δυνατόν αντίστοιχη πολιτική σκληρής λιτότητας να κάνει και η Ε.Ε.» λέει η Ελληνίδα ευρωβουλευτής.


Περικοπές λόγω κρίσης;

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι σε περίοδο λιτότητας η Ευρώπη πρέπει να δώσει το καλό παράδειγμα και να μειώσει τον προϋπολογισμό της. Άλλοι επικαλούνται την τελευταία έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου περί παρατυπιών στη διαχείριση κονδυλίων για να ισχυριστούν ότι η πολιτική συνοχής είναι εστία διαφθοράς και πρέπει να περικοπεί. Αλλά αυτή η κριτική είναι άδικη, λέει ο Γερμανός ευρωβουλευτής των χριστιανοδημοκρατών και εισηγητής του Ευρωκοινοβουλίου για τον προϋπολογισμό, Ράιμερ Μπέγκε.

Η πρώην πρόεδρος του Γερμανικού Ελεγκτικού Συνεδρίου και άλλοτε αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, Χέντα φον Βέντελ, είχε πει ότι «αν οι εθνικές κυβερνήσεις ήταν διατεθειμένες να υπαχθούν στις προδιαγραφές του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, καμία από αυτές δεν θα εκπλήρωνε τα κριτήρια. Φυσικά, γίνονται λάθη, όπως γίνονται και στην εκλογική μου περιφέρεια, το Σλέσβιχ-Χόλσταϊν, αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι τα ευρωπαϊκά προγράμματα είναι απαραίτητα. Σε μία περιφέρεια όπου η ανεργία των νέων ξεπερνά το 50%, δεν μπορείς να μην προσφέρεις προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης».

Προβληματισμό προκαλεί η επιμονή της Μεγάλης Βρετανίας και της Αυστρίας στην ιδιαίτερη μεταχείριση υπό μορφή έκπτωσης για τη συνεισφορά τους στον κοινοτικό προϋπολογισμό. Έντονη κριτική για τη στάση της Βρετανίας εκφράζει, μιλώντας στους δημοσιογράφους στο Στρασβούργο, ο επικεφαλής της σοσιαλιστικής ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο, Χάνες Σβόμποντα.

«Ναι, να εξοικονομήσουμε χρήματα, αλλά η κριτική που ακούμε θα ήταν πολύ ωφέλιμη, εάν, για παράδειγμα, όταν είχαμε τη συζήτηση για το Ενοποιημένο Δικαστήριο των Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας δεν αποφάσιζαν τα κράτη-μέλη να το εγκαταστήσουν σε τρία διαφορετικά μέρη, μεταξύ άλλων και στο Λονδίνο, σε μία χώρα που συνέχεια μας λέει ότι θέλει περικοπές. Υπάρχουν λοιπόν περιθώρια εξοικονόμησης πόρων στη διοίκηση, αλλά βλέπω ότι οι χώρες που απαιτούν οικονομίες δεν είναι διατεθειμένες να κάνουν και οι ίδιες οικονομίες...» υποστηρίζει ο Χάνες Σβόμποντα.


Μείωση στα ελληνικά κονδύλια

H μείωση των κονδυλίων φαίνεται αναπόφευκτη. Για την Ελλάδα είχαν εγκριθεί περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια ευρώ στην περίοδο 2007-2013. Οι τελευταίες προτάσεις του Ρομπάι μειώνουν δραστικά το ποσό αυτό στα 11,2 δισεκατομμύρια για την επόμενη επταετία. Σε κάθε περίπτωση, μία μείωση είναι μάλλον αναπόφευκτη, επισημαίνει η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ Μαριέττα Γιανάκου.

«Ούτως ή άλλως, η Ελλάδα θα κατέβει, γιατί πολλές περιοχές της βγαίνουν από τον στόχο 1 κι έτσι θα πάρουν μεταβατικές χρηματοδοτήσεις. Για παράδειγμα, η Περιφέρεια Αττικής θα έχει τεράστιες απώλειες. Επομένως, θα είναι λιγότερα τα χρήματα. Αλλά νομίζω δεν έχει μόνο αυτό σημασία, πρέπει η Ελλάδα να εκμεταλλευθεί τις διάφορες πολιτικές που υπάρχουν, για παράδειγμα τις χρηματοδοτήσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Να προσπαθήσει, δηλαδή, από όλες τις πλευρές να ενισχύσει την ανάπτυξή της» προσθέτει.

zougla.gr